Dodaj do ulubionych

Krem z marakui

19.01.16, 20:37
Wpadaja do mnie znajomi, ktorzy powinni unikac zoltek jaj. Co jest o tyle uzytecznym zbiegiem okolicznosci, ze mam jakies potworne ilosci bialek nazbierane i w koncu bede miala okazje upiec beze. Wiem, ze jedna z zaproszonych osob uwielbia marakuje i zastanawiam sie, jak zrobic marakujowy krem. Ten z moich wypiekow odpada, bo ma zoltka. Ma ktosia wyprobowany przepis? Mam swieze marakuje w ilosci sztuk szesciu (i moge dokupic) oraz syrop o tym smaku.
Obserwuj wątek
    • agafka88 Re: Krem z marakui 20.01.16, 22:41
      Może to nie jest krem z marakui, ale może Cię zainspiruje
      www.bbcgoodfood.com/recipes/4443/strawberry-sable-tart
      (nadzienie, nie spód, myślę, że do bezy też by pasowało). Co prawda nie jest to marakujowy krem, ale było tak dobre, że jadłabym łyżkami. Wydaje mi się, że z rozmrożonymi i przesmażonymi truskawkami powinno też dać radę. I koniecznie ta bazylia. Niebo w gębie :)
    • sbarazzina Re: Krem z marakui 21.01.16, 21:04
      Nigella w ktorejs ze swoich ksiazek pisala o kremie z marakui (4 owoce marakui zmiksowane z sokiem cytrynowym i wymieszane z ubita smietana). Ja bym pewnie zrobila mascarpone pol na pol ze smietanka + owoce.
    • turzyca Re: Krem z marakui 21.01.16, 22:07
      Nigdy więcej nie kupię świeżych marakui do wypieków. Zawsze zdarza się jakaś katastrofa, która uniemożliwia ich zużycie zgodnie z zamiarem. Ale tym razem to już naprawdę przegięły, jutro wyprowadzam się do mieszkania zastępczego, bo w moim łazienka i kuchnia są wyłączone z użytku.
      Za przepisy serdecznie dziękuję, może kiedyś odważę się wykorzystać. ;-)
      • kk345 Re: Krem z marakui 22.01.16, 00:22
        Wrzucilaś je do zlewu i zatkałaś sobie odpływy w pionie kuchennym i łazienkowym? Czy moze rozmnożyly się w nocy i zaanektowały te dwa pomieszczenia?
        • turzyca Re: Krem z marakui 22.01.16, 09:10
          Nie, nie, to działa na zasadzie "jeśli widzisz marakuje w lodówce, to wiedz, że coś się dzieje".
          Co jest o tyle irytujące, że znam mnóstwo osób, które pasjami lubią marakuję, więc chciałabym rozszerzyć mój repertuar deserowy poza "passion hopper". Ale wygląda na to, że będę musiała ograniczyć się do deserów, do których używa się syropu.
          • kk345 Re: Krem z marakui 22.01.16, 10:10
            A może spróbuj ją kupować na ostatnią chwilę, przynosić do domu na 5 minut przed przyjściem gości? Wtedy nie zdąży nabroić:D
            • teresa104 Re: Krem z marakui 04.03.16, 22:41
              Powiedzcie mi, o co chodzi z tym brojeniem. Zjadłam w życiu marakuje liczne i nie rozumiem. Fermentują?
    • turzyca Krem marakujowy bez marakui 04.03.16, 16:10
      Przechytrzylam system i dopracowalam do perfekcji krem marakujowy. Ma zero marakui, potworne ilosci cukru i tluszczu, smakuje fantastycznie i znika blyskawicznie. Tworcze przeksztalcenie grasshopper pie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka