olusimama 17.12.08, 20:32 upiekłam właśnie ciasto bananowe na wigilię klasową córki. Pierwszy raz no i wyszedł zakalec. I teraz nie wiem, bo ja akurat zakalce uwielbiam i nie przeszkadza mi. Ale tak do ludzi dać? hm. a Wy? Lubicie zakalec? ;-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agafka88 Re: zakalec 17.12.08, 20:40 ej, nigdy nie jadłam zakalca, bo mojej mamie zawsze się ciasta udają. Chociaż sama mama mówi, że uwielbia zakalce, ale tez nie potrafi takiego wyprodukować. Za to w gościach nikt mi niestety zakalca nie podał, a szkoda, człowiec całe życie się uczy ;) Odpowiedz Link
wera9954 Re: zakalec 19.12.08, 21:24 agafka88 napisała: > ej, nigdy nie jadłam zakalca, bo mojej mamie zawsze się ciasta udają. Chociaż > sama mama mówi, że uwielbia zakalce, ale tez nie potrafi takiego wyprodukować. > Za to w gościach nikt mi niestety zakalca nie podał, a szkoda, człowiec całe > życie się uczy ;) Ja też. No i ani ja, ani mama, ani babcia nie umiemy zrobić zakalca. Ale muszę spróbować, skoro taki dobry jest? Odpowiedz Link
heidowata Re: zakalec 17.12.08, 20:49 Wypada. Ja i moja rodzina też uwielbiamy zakalce, więc zawsze jak mi wyjdzie to jestem jeszcze dodatkowo chwalona ;). Odpowiedz Link
ja_joanna mniam mniam 18.12.08, 02:00 To, że ciasto nie jest puszyste tylko oklapnięte nie ujmuje mu pyszności :) Odpowiedz Link
agnesp76 Re: zakalec 18.12.08, 09:04 Lubię, tyle, ze ja mało ciast piekę (wolę mięso na przykład) Jak byłam mała, byliśmy gdzieś tam z wizytą, jakaś elegancka kolacja, ważni ludzie i ktoś zapytał mnie czy mi smakuje ciasto, na co ja powiedziałam, ze nie, bo najlepsze ciasto upiekła moja mama ostatnio i było wspaniałe - i zaczęłam się zachwycać. Oczywiście były pytania do mamy co to za ciasto - a to mamie kompletny zakalec wyszedł :D Odpowiedz Link
momori Re: zakalec 18.12.08, 12:41 moja mama jest mistrzynią zakalców ;) rodzina uwielbia, w podaniu zakalca nie widzę nic złego (poza tym kto powiedział, że TAKIE właśnie nie miało wyjść? ; p). ba! to sztuka taki zakalec zrobić, nie każdy potrafi :D no i - nie liczy się wygląd, tylko bogate wnętrze ;) Odpowiedz Link
olusimama Re: zakalec 18.12.08, 13:06 wnętrze ma bogate, fakt, zamiast 2 bananów wmiksowałam 4 i wrzuciłam mnóstwo orzechów i jeszcze pokruszoną czekolade. Przekonałyście mnie, pójdzie do ludzi. Pyszne jest :-) Odpowiedz Link
masza.s Re: zakalec 19.12.08, 00:20 Niech idzie. Zakalce są świetne, ja wolę takie ciasta :) Odpowiedz Link
malagracja A co to za ciasto? 19.12.08, 21:58 Latwo sie je robi? I to jest jakiś krem? Czy..no nie wiem :-) Odpowiedz Link
olusimama Re: A co to za ciasto? 19.12.08, 22:32 robi się bardzo łatwo, a potem powstaje zakalec ;-0 Ja mam specjalny talent do zakalców chyba. z tego przepisu robiłam: Skladniki : 100 g masła 90 g cukru + cukier waniliowy + ociupinka soli. 2 jajka 190 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta imbiru, gałki muszkatołowej i sproszkowanych goździków 2 łyżeczki cynamonu 2 lyzki mocnego kakao. 2 lyzki rodzynek. 2 obrane i pokrojone w kostkę banany (4 banany jesli sa malutkie). (Uwaga! im bardziej dojrzale banany tym lepiej) 1. Wlaczyc piekarnik na temp.180 st. 2. Do miski przesiac: make, proszek do pieczenia, kakao, dodac do tego przyprawy. 3. W malenkim garneczku rozpuscic maslo. 4. W innej misce utrzec cukier z jajkami i sola. 5. Do masy jajecznej dodawac stopniowo make (przesiana z kakaem, proszkiem i przyprawami i wymieszaną z proszkiem). Delikatnie mieszac drewniana lyzka. 6. Dodać cieple, ale nie gorace maslo, wymieszac. 7. Na koncu dodac rodzynki i banany, dokładnie wymieszać. 8. Ciasto wyłożyć do blaszki 9. Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 stopniach. Tyle, że banany dałam 4, kakao nie dałam wcale a zamiast rodzynków sporo orzechów włoskich i laskowych. No mokre jest bardzo i glizowate, ale słodkie i dobre. Dzieciarnia zjadła a resztą zajęły się panie nauczycielki ;-) Odpowiedz Link