18.11.10, 22:07
Przypadkowo ogladalem wczoraj na ABC o 8:30pm odcinek serialu Rake, w ktorym w roli niby-glownej wystapil nasz rodak Lech Mackiewicz. Gral wlasciciela paru restauracji oskarzonego o bigamie. W trakcie procesu wyszla na jaw trigamia, co juz zupelnie zalamalo jego obronce, ale nie o to mi chodzi. Mackiewicz to doswiadczony actor-director, jak to sie tu okresla, a w roli tej niby-glownej nie dali mu wiele do gadania i jedynie stroil zalosne miny zza lady dla oskarzonych, podczas gdy inni sie nad nim wymadrzali. Odebralem te jego role jako alegorie, jako ze my tu tyle mamy do gadania na tej wyspie, nawet gdy wystepujemy w roli glownej, co Mackiewicz mial w tym serialu. Nie zaszedl ci Mackiewicz daleko, zwazywszy ze pod koniec lat 80-tych wyrezyserowal sztuke "Kafka tanczy", w ktorej zagral tez role Franza Kafki, w ktorego mloda narzeczona wcielila sie debiutujaca wtedy na scenie... Kate Blanchett.
Obserwuj wątek
    • ratpole Re: Polonicum 19.11.10, 00:18
      docsq napisał:

> Odebralem te jego role jako alegorie, jako ze my tu tyle mamy do gadania na tej wyspie, nawet gdy wystepujemy w roli glownej, co Mackiewicz mial w tym serialu.

Krotka pilka... a o czym bys gadal gdybys mogl?
      Jak was znam polactwo to tobie nie tyle o gadanie chodzi co o dziońdzienie.
      Korzystajac z grzecznosci gospodarza, ktory was lajzy obszarpane, uciekinierow od polackiego dziondzienia laskawie przygarnal, chcecie przestawiac mu meble w wygodnie urzadzonym salonie.
      Jak ci dokucza nieslyszalnosc to wracaj do bulwy sladem doktora Krawczyka. On krzyczal tylko nikt nie sluchal. A teraz to i nawet Krawczyk ucichl hehe
      • docsq Re: Polonicum 19.11.10, 00:58
        teraz to ty przydziońdziles.
        • ratpole Re: Polonicum 19.11.10, 01:21
          docsq napisał:

> teraz to ty przydziońdziles.

Nie migaj sie.
          Odpowiedz na pytanie: co i komu chcialbys powiedziec? (daruje ci nawet ten akcent orzechow rzucanych w drzwi bunkra)
          Gadaj! Żiri forumowe oceni czy masz chocby cien podstaw do przeklinania swego wogowskiego losu hehehe
          • docsq Re: Polonicum 19.11.10, 05:18
            > Gadaj!

na spytki mnie bierzesz? rozumiem ze popijasz wlasnie ten samogon z syropu klonowego
          • docsq Re: Polonicum 19.11.10, 05:31
            Cate Blanchett's first theatre production out of NIDA was Kafka Dances at the Stables Theatre (Sydney 1993) where Lech starred as Franz Kafka and Cate played his fiancée, Felice Bauer.

wiele lat minelo od tamtego wydarzenia... gadam

Ratpole, zaznaczam ze nie jestem Lechem Mackiewiczem, a tylko go pamietam sprzed lat, wiec lepiej bedzie gdy jego a nie mnie poprosisz o "gadanie"
    • amaroola nie oczekuj uznania od anglosasow jesli nie jestes 19.11.10, 09:45
      nie oczekuj uznania od anglosasow jesli nie jestes jednym z nich... najlepsze co coi sie moze przydarzyc to "pat on the shoulder"

udalo mi sie kedys ...'bardzo dawno temu' zrobiz tzw. "news" w stanowej gazecie - ot ze 2-3 lata po przyjezdzie do Au. w tym wlasnie czasie zbieralam komplementy na prawo i lewo za to co robilam od roznych takich, od aussies po japonvzykow i niemcow
      • ratpole Re: nie oczekuj uznania od anglosasow jesli nie j 19.11.10, 10:22
        amaroola napisała:

> a ratpole niech wiecej sera jada,

O, jacy wy biedni. Nikt was nigdzie nie kocha hehehe
        A powinni, skwysyny, bo panstwo polactwo z samego nieba zstapilo, by zaszczycic niegodnych tubylcow swa obecnoscia

PS. Mam ci powiedziec co masz zjesc and die? hehehe
        • docsq Re: nie oczekuj uznania od anglosasow jesli nie j 19.11.10, 10:35
          ratpole, to z twojego padolu tak slabo widac??
          • ratpole Re: nie oczekuj uznania od anglosasow jesli nie j 19.11.10, 11:34
            docsq napisał:

> ratpole, to z twojego padolu tak slabo widac??

Pisz konkretnie, nie pieprz jak dr. Krawczyk
            • docsq Re: nie oczekuj uznania od anglosasow jesli nie j 19.11.10, 12:46
              Dr Taylor is watching you... wiec uwazaj.
        • amaroola Re: nie oczekuj uznania od anglosasow jesli nie j 20.11.10, 08:34
          ratpole napisał:

> amaroola napisała:
          >
          > > a ratpole niech wiecej sera jada,
          >
          > O, jacy wy biedni. Nikt was nigdzie nie kocha hehehe

ja tam sie nie zale... uznanie zdobylam w 3 lata po przyjezdzie tutaj - w koncu "kurier mail" w Queensland to nie w kij dmuchal - a notka byla na 1/4 strony wink))

> A powinni, skwysyny, bo panstwo polactwo z samego nieba zstapilo, by zaszczycic
          > niegodnych tubylcow swa obecnoscia

rzecz w tym ze ani oczekiwan nie mam/nie mialam, ani specjalnej satysfakcji " z bycia w gazecie"

mnie to po prostu nie rusza

tubylcy, jak tubylcy, jedni fajni, inni zupelnie tacy jak sasiedzi w Polsce - jedni do dupy wlaza inni przerzucaja puszki przez plot

ty tu kurde nie udawaj ze n ie wiesz, o co chodzi, ratpole

to nie ja narzekalam na brak uznania dla osiagniec emigrantow w au - to ludzie z tzw. drugiego pokolenia

oni zazwyczaj mja lepsza perspektywe niz zwykli (nowi) emigranci, gotowi brac kopy w dupe i przelykac glupie obrazliwe komentarze za przywilej bycia zaproszonym na "Christmas Party" swojego 'zakladu pracy' wink))

>
          > PS. Mam ci powiedziec co masz zjesc and die? hehehe

nie,ja mam dietetyka

ale martwie sie o Ciebie...nadkwasota? czy cos?
        • luiza-w-ogrodzie Ratpole, uspokoj sie 21.11.10, 00:08
          ratpole napisał:
          > O, jacy wy biedni. Nikt was nigdzie nie kocha hehehe
          > A powinni, skwysyny, bo panstwo polactwo z samego nieba zstapilo, by zaszczycic niegodnych tubylcow swa obecnoscia

Ratpole, rozumiem ze u Ciebie listopad, zimno i ciemno, i masz pierwsze objawy "cabin fever" ale prosze nie wyzywaj sie na tym forum. Moze zazyj witaminy D albo co?

Luiza-w-Ogrodzie
          Forum AUSTRALIA
          • rat_canals sciur 21.11.10, 03:50
            wybral se ,,ameryke' z 30 dniami slonecznymi w roku bo tak lubi hehejhe i zadna witamina nie pomoze oprocz wilka schmidta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka