05.12.06, 03:10
mam problem z kupnem koperku w auckland. takie fajne warzywko! wczesniej
jezdzilam na rynek, ale teraz mieszkam na north shore i nie wiem, gdzie moge
zaopatrzyc sie w koperek. moze ktos zna miejscowke, w ktorej sprzedaja
koperkismile? a tak nawiasem mowiac, to dziwi mnie, ze nie ma go tak normalnie w
sklepach.
Obserwuj wątek
    • kasiul_stadt Re: koperek 05.12.06, 03:26
      koperek mozna kupic w przyprawach, zwie sie toto dill tips, czasem mozna kupic w
      duzych marketach, zwlaszcza w foodtown. Ja tma jednka kupuje jako rpzyprawe i
      sobie sypie tymi "tipsami" na ziemniaczki.
      • kowalsia Re: koperek 05.12.06, 03:53
        no tak, ale ja chce zielony w peczkusmile!
        • kasiul_stadt Re: koperek 05.12.06, 04:01
          zalezy jak sezon idzie. a moze o pietruszke chodzi smile sprzedaja tu inna odmiane
          niz ta nam znan polska. No ale prosze skoro sie upierasz, potega internatu -
          szklarnie na North Shore smile
          www.northshoregreenhouses.com/newsletter/index.php?issue=1122879600
          • kasiul_stadt Re: koperek 05.12.06, 04:02
            www.northshoregreenhouses.com/company.php?page=contact tam masz nawet
            fotki ich roslinek
    • poledownunder Re: koperek 05.12.06, 04:05
      ja czasami widuje koperek w freshchoice, w dziale owocowo warzywnym w takiej
      mini doniczce, firma nazywa sie living herbs czy growing herbs czy jakos tak.
      zwykle wszystkie pietruszki, koperki i inne sa przemieszane wiec trzeba
      pobuszowac po polce i nie zawsze jest caly asortyment, ale moze Ci sie uda.
      Probowalam tez sobie wyhodowac w ogrodku, ale mszyce mi tak oblazly ze
      zrezygnowalam. W zyciu tyle mszyc nie widzialam.
      • kotkanadachu Re: koperek 11.12.06, 23:02
        ja swoj choduje ale trzeba go popryskac, Target jest dobry lub mozna sobie
        jakies swoje pryskanko zrobic. Mam spory warzywniak i z czasem nauczylam sie
        jak dbac o roslinki zeby miec z nich pozytek. W tym roku mamy pierwsze
        czeresnie (posadzone 3 lata temu) musialam poszyc "ochronne rekawki" na galazie
        z owocami bo inaczej wszystko by ptaki zjadly, truskawki tez mam siatka okryte.
        W tym roku zimno, wiec wszystko bedzie pozniej, jak narazie rzodkiewka, cebulka
        zielona, salata, buraczki, marchewka rosna niezle, fasolka, ogorki, pomidory
        ledwo ledwo, ale przy takiej pogodzie nie
        • poledownunder Re: koperek 12.12.06, 00:09
          niestety nie mam czasu, zeby sie na powaznie zajac ogrodkiem, wiec hoduje tylko
          to co nie wymaga ode mnie wiele uwagi. niektorym owocom brak troski nie
          przeszkadza, mamy zwykle sporo jablek, brzoskwin i feijoa a z warzywek dobrze
          sobie radza pomidory i mini cukinki. kiedys mam zamiar zajac sie powazniej
          warzywniakiem. kiedys.
          • kowalsia feijoa 12.12.06, 03:48
            Co to za owoc feijoa? Widze to jako skladnik sokow itp., ale nie znam tego. Jak
            rosnie?
            • poledownunder Re: feijoa 12.12.06, 23:51
              feijoa rosnie na drzewach (albo krzewach jesli roslina jest mloda), ma bardzo
              ladne kwiatki (wlasnie kwitnie) ktore pod koniec lata/jesienia zmieniaja sie w
              pyszne owoce. W sklepach beda pewnie dopiero ok. marca. Ludzie robia z nich
              przetwory, ja jem jak jest. Beatrix kiedys sugerowala ze nadaja sie na
              zastepstwo bananow w przepisie na ciasto bananowe.
    • kowalsia Re: koperek 13.12.06, 00:28
      Dowiedzialam sie, ze rynek jest na Takapunie w niedziele rano! No, to pewnie tam
      dostane koperek.
      Jest juz groszek zielony! Super! W PL zaraz po groszku sa arbuzy. Moze i tu
      zaraz beda... Czekam niecierpliwie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka