Dodaj do ulubionych

Jak u Was z pogoda?

16.06.09, 23:25
Nie zasypalo was? Mysle glownie o mieszkancach wyspy poludniowej, tam podobno
ostatnio sypal obficie snieg. Jak temperatury w roznych czesciach kraju? Jak
wytrzymujecie w domach ? U nas w Brisbane dzis rano jest troche chlodno w domu
ale na razie nie ma potrzeby wlaczac grzejnika, zreszta na razie takowego nie
mamy. W ciagu dnia dom ogrzewa sie od slonca i wieczorem jest calkiem OK. W
zeszlym tygodniu mielismy jeden wieczor, ze bylo zimno i marzlismy troche.
Tak wiec jak na razie nie jest zle. Poprawa z porownaniu w zeszloroczna mokra
zima w Auckland, ktora przyprawila mnie o niekonczace sie zaziebienia.
Obserwuj wątek
    • malpuch Re: Jak u Was z pogoda? 17.06.09, 02:17
      u nas w Tauranga jest piekna pogoda- slonce, ani jednej chmurki,
      lekki wiaterek, tylko temeratura niska - 12 stopni, bardzo zimno.
      ale przynajmniej sucho i sloneczniesmile.
      • beatrix10 Re: Jak u Was z pogoda? 17.06.09, 03:00
        W HAstings slonecznie , ale wiaterek poludniowy docina wiec jest
        dosc chlodno.Trzeba bezrekawnik na plecy zarzucic smile
    • sennys Re: Jak u Was z pogoda? 17.06.09, 12:14
      ehhh Iza tego nie włączania grzejnika to Tobie zazdroszczę ... u mnie od paru
      dni grzejnik chodzi na okrągło ... w dzień poniżej 10 a w nocy poniżej zera ...
      a śnieg sypał w górach(przynajmniej tam go widzę smile ) bo stoki już pootwierane i
      w Queenstown tez trochę sypało ... a na północnej przy wulkanach też podobno
      sypnęło ... zima, zima, ehhh, byle do lata, lub też byle do Polski ... smile
      • iza42 Re: Jak u Was z pogoda? 17.06.09, 12:32
        sennys napisał:
        zima, zima, ehhh, byle do lata, lub też byle do Polski ... smile

Sennys, jakies smutne tony w Twojej wypowiedzi pobrzmiewaja, czy to skutek
        pogody? W koncu zima przejdzie za pare miesiecy z powrotem sie ociepli a Polsce
        potrafi byc przeciez zimniej niz w NZ ...
        Ale co do pogody to rzeczywiscie tutaj nie narzekam, wieczorem na spacerze
        wystarczy sweter, w NZ ubieralam sie tak latem.
        • sennys Re: Jak u Was z pogoda? 18.06.09, 11:49
          iza42 napisała:

> sennys napisał:
          > zima, zima, ehhh, byle do lata, lub też byle do Polski ... smile
          >
          > Sennys, jakies smutne tony w Twojej wypowiedzi pobrzmiewaja, czy to skutek
          > pogody?
          tak, generalnie to skutek pogody, bo nie cierpię zimna, jestem zwierzęciem
          ciepłolubnym ...

>W koncu zima przejdzie za pare miesiecy z powrotem sie ociepli a Polsce
          > potrafi byc przeciez zimniej niz w NZ ...
          pare miesięcy to bardzo odległa perspektywa, wręcz wieki ...
          tak to prawda, że w Polsce potrafi być zimniej niż w NZ ale w domach jest
          zdecydowanie cieplej i to mnie najbardziej drażni ...
          rząd NZ się obudził i przeznacza miliony teraz na dopłaty do insulation ...
          z drugiej strony KIWI są tough ... dziś widziałem kobitkę w japonkach ... gdzie
          ja optulony maszerowałem ...

> Ale co do pogody to rzeczywiscie tutaj nie narzekam, wieczorem na spacerze
          > wystarczy sweter, w NZ ubieralam sie tak latem.

zazdroszczę ...
          • iza42 Re: Jak u Was z pogoda? 18.06.09, 22:32
            sennys napisał:

> tak to prawda, że w Polsce potrafi być zimniej niż w NZ ale w domach jest
            > zdecydowanie cieplej i to mnie najbardziej drażni ...

Oj, wiem cos na ten temat, dla mnie tez byla to udreka choc mieszkalam w
            cieplejszej czesci kraju.
            > rząd NZ się obudził i przeznacza miliony teraz na dopłaty do insulation ...

Naprawde? Obudzili sie, coz lepiej pozno niz wcale. Czy to znaczy, ze ludzie
            teraz beda dostawac od rzadu doplaty na ocieplanie domow?

> z drugiej strony KIWI są tough ... dziś widziałem kobitkę w japonkach ... gdzie
            > ja optulony maszerowałem ...

Ja pamietam, kiedys mialam pacjenta w Auckland, ktory przyszedl do mnie w zimie
            i narzekal bardzo, ze go kolana bola. Zwrocilam uwage na to, ze byl tylko w
            szortach i zaproponowalam mu aby nosil dlugie spodnie. Na to on spojrzal na mnie
            jak na wariatke i odparl, ze dlugich spodni nie nosi nigdy i nie wyobraza
            sobie ich nosic niezaleznie od temperatury. No i jak z takim dyskutowac?
            >
            > > Ale co do pogody to rzeczywiscie tutaj nie narzekam, wieczorem na spacerz
            > e
            > > wystarczy sweter, w NZ ubieralam sie tak latem.
            >
            > zazdroszczę ...

Jak na razie nie zdobylismy sie jeszcze na zakup grzejnika bo jest wystarczajaco
            cieplo ale to nie znaczy, ze tak jest zawsze. Dwa lata temu przyjechalismy w
            lipcu na wakacje do Queensland wygrzac sie no i akurat trafilismy na tzw "cold
            snap", bylo strasznie zimno, pozaziebialismy sie, szkoda gadac. Tyle tylko, ze
            zimno tutaj nie trwa dlugo tydzien - dwa i z powrotem jest fajnie.
            • sennys Re: Jak u Was z pogoda? 21.06.09, 12:14

> > rząd NZ się obudził i przeznacza miliony teraz na dopłaty do insulation .
              > ..
              >
              > Naprawde? Obudzili sie, coz lepiej pozno niz wcale. Czy to znaczy, ze ludzie
              > teraz beda dostawac od rzadu doplaty na ocieplanie domow?

tak, poczytaj sobie
              Tutaj
              i generalnie na internecie ...
              • iza42 Re: Jak u Was z pogoda? 21.06.09, 13:12
                Przeczytalam, najbardziej zaszokowalo mnie to ponizej

New Zealand has about 1.4 million homes built before 2000, including private
                rental properties. Most have insufficient insulation and heating, contributing
                to one of the worst winter mortality rates in the developed world. About 1600
                more people die in winter than summer, an 18 per cent increase.

nie wiedzialam o tym, naprawde. Straszne.

• kotkanadachu Re: Jak u Was z pogoda? 23.06.09, 05:12
                  Insufficient insulation to bardzo delikatne okreslenie. Kupilismy
                  dom w Christchurch 6 lat temu ktory byl zbudowany okolo 60 lat temu.
                  Jedyne ocieplenie jakie mial to cos co przypominalo grubsza warstwe
                  kurzu na strychu. Temperatura rano zima spadala do 3 stopni C.
                  Niestety ocieplenie domu nie jest tanie i duzo ludzi poprostu nie
                  moze sobie na to pozwolic. Ocieplenie strychu kosztowalo nas ponad
                  $1000.00, renowacja dachu 2500, ocieplenie scian 4tys. niestety nie
                  da sie ocieplic pod podloga bo dom jest zbudowany zbyt nisko. W tym
                  roku bedziemy zmieniac karpet i ocieplac podloge pod karpetem,
                  podejrzewam ze to wydatek co najmniej 4-5 tys., zainstalowalismy
                  dodatkowe drzwi robiac przesionek z otwartej poprzednio wneki-
                  ,$1000.00, po tym wszystkim temperatura rano kiedy sie nie pali
                  14stopni, mamy gazowe ogrzewanie i teraz po 30 min temperatura w
                  domu 20-22stopnie, przed ociepleniem jak doszlo do 15 stopni to bylo
                  dobrze i to tylko w jednym pokoju i kuchni. 20-30 lat temu prad w
                  N.Z. byl tani, wegiel i drewno rowniez, obecnie kupe ludzi nie stac
                  na to zeby ogrzac do 16-17 stopni jeden pokoj. Dlaczego domy na
                  poludniowej wyspie byly budowane bez zadnego ocieplenia trudno sobie
                  wytlumaczyc biorac pod uwage fakt ze zimy sa tu dlugie, mokre i
                  zimne. Dobrze ze zdaje sie od 2000 roku nowo budowane domy musza
                  miec ocieplenie i duzo osob wstawie rownierz podwojne szyby. Nigdy w
                  Polsce tak nie zmarzalam jak w pierwsza zime w Nowej Zelandii smile
      • veyder Re: Jak u Was z pogoda? 23.06.09, 05:56
        Bardzo Was wszystkich wkurzę przyznając się, że właśnie zaczyna się
        moja czwarta pora letnia w ciągu dwóch lat? I jak dobrze pójdzie to za
        pół roku znowu będę miał lato? :]

Swoją drogą to właśnie taki jest mój docelowy plan: pół roku w NZ, pół
        roku w PL i... żegnaj zimo! big_grin
        • beatrix10 Re: Jak u Was z pogoda? 25.06.09, 01:49
          Ja tez kiedys tak oscylowalam w tym roku jednak tak sie zlozylo ze z
          zimy do zimy mi sie udalo przejscsmileNa szczescie zima w Hawkes Bay
          jest o.k. Co do ocieplania domow , to Kiwi chyba wola marznac niz
          wydawac pieniadze na ocieplanie domow.Co czasami mnie nie dziwi , bo
          ocieplenie kosztuje!!!! W Polsce np. moje wydatki na gaz w porze
          zimowej byly rzedu 600zl na miesiac a energia 250.Tu jak na razie
          spokojnie klimatyzacja mi wystarcza ostatni bill za energie to 170
          dolarow.Mysle ze gdyby Polska lezala w takim klimacie w jakim lezy
          NZ wiekszosc ludzi odpuscila by sobie ogrzewanie , kosztem
          oszczedzenia troche grosza.A wiecie co najgorsze jest? To ten
          syfiasty wegiel , na ktorym opiera sie polska energetyka.Jakie sa
          skutki dla srodowiska i zdrowia czlowieka?Ale tym sie w PL nikt nie
          zajmuje , najwazniejsze to tak nachajcowac w piecu zeby w bikini po
          chalupie latac zima , jak trzeba sweter w domu nosic to patrza na
          ciebie zes biedol czy sknera bo nie grzejesz jak trzeba.
          • iza42 Re: Jak u Was z pogoda? 26.06.09, 10:18
            Beatrix, z tego co piszesz to prawdziwy blogoslawiony klimat w Twojej Hawkes Bay
            smile. Chociaz z tego co pamietam w Hastings bylo raczej zimno, Napier jest
            cieplejsze w zimie. Pare dni temu rozmawialam a kolezanka w Auckland, narzekala,
            ze wydali ostatno $350 na miesiac na ogrzewanie elektryczne a tam przeciez nie
            jest jeszcze az tak zimno.
            Mysle, ze gdyby Polacy tutaj zasiedlili na poczatku wybudowaliby jednak tutaj
            lepsze domy, szczelniejsze, z podpiwniczeniem i scianami, ktorych nie dalobyc
            sie rozwalic silniejszym kopnieciem wink
            Jakosc domow w NZ dala mi sie bardzo we znaki, dlatego jestem wobec nich
            krytyczna, natomiast co do nadmiernego grzania w Polsce, no coz nie jest to az
            tak wielki problem, w koncu kaloryfery mozna zawsze zakrecic jak jest za cieplo.
            Ale jezeli iles tam osob umiera badz ciezko choruje z powodu zimna to jest to
            powazny problem, zwlaszcza jezeli dzieje sie to w tzw cywilizowanym kraju jak NZ.
            • kotkanadachu Re: Jak u Was z pogoda? 30.06.09, 04:01
              Ja ostatnio tak sobie mysle ze gdyby w N.Z. bylo wiecej polakow to
              moze by ktos zaczal ocieplac domy styropianem tak jak w Polsce, to
              dosyc prosty sposob i bardzo skuteczny, tutaj jakos nikt chyba
              jeszcze na to nie wpadl (wylaczajac ocieplanie podlog styropianem).
              Mieszkalam w Ak, Whangarei, i teraz Christchurch, pewnie Chch jest
              najzimniejsze ale i w Ak i w Whangarei bylo tak samo zimno zima w
              domach jak i tutaj jest, nigdy tak w zyciu nie zmarzlam jak
              pierwszego roku w Nowej Zelandii, tutejsze zimno jest paskudne,
              wilgotne, i przenika wszedzie. Niestety jezeli chodzi o nowsze
              technonogie budowania i ogrzewania domow N.Z. jest 100 lat za
              murzynami.
              • beatrix10 Re: Jak u Was z pogoda? 30.06.09, 05:59
                Jak ty sobie wyobrazasz ocieplac weatherboard dom styropianem? To se
                nie da panie Terminatorku smileOcieplanie styropianem wcale nie jest
                takim wspanialym wyjsciem jak by sie moglo wydawac.Wilgoc zamknieta
                w scianach nie ma sie gdzie wydostac i zaczynaja sie ciekawe rzeczy
                robic.Tak , trzeba przyznac ze Polska architektura zaczyna powoli
                ginac pod stertami styropianu , czesto w kolorach jaskrawo zolto
                pomaranczowo zielonymi.Polacy oblepiaja zabytki kultury
                styropianem , piekne architektoniczne detale gina z polskich
                budynkow , bo teraz liczy sie to ze Unia dala pieniadze na
                ocieplenie o wartosci historyczno - estetyczne nikt tam sie nie
                martwi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka