Dodaj do ulubionych

Jak szybko działa PYRANTELUM na owsiki??

19.02.11, 21:51
Masakra z tymi owsikami.. w dodatku mam 5 miesięczne dziecko (któe cały czas karmię piersią) i boję się żeby też go nie dopadły (o ile już tego nie złapał..) Dzisiaj w nocy obudziłam się po 2h snu i myslałam,że mnie skręci, normalnie jakby jakiś robal tam się ruszał. A potem ta świadomość że coś tam jest nie pozwoliła mi zasnąć. Pojechałam do lekarza i przepisał Pyrantelum, zjadłam 2 tabletki w odstępie 20 minut o 14:00.... i ciekawa jestem,czy już teraz będzie spokój?? Jak szybko działa ten lek?? i czy jeśli dzisiaj często się podmywalam to już te jajeczka nie będą się roznosiły?? A owsiki będą wypadały same czy ze stolcem? będzie to widoczne?
Proszę, oświećcie mnie bo ja już wpadam w paranoję.
Obserwuj wątek
    • mammajowa Re: Jak szybko działa PYRANTELUM na owsiki?? 20.02.11, 10:22
      działa na dorosłe osobniki. czyli wybiłaś dorosłe (o ile nie jest to za słaby lek). na czas leczenia do spania obcisłe majtki (potem wyprasowanie i wyprane w min 60 st., piżama też), w dzień po podaniu leku wymiana pościeli i sprzątanie (to sama postępowanie co z majtkami). btw dwie tabletki na jedna dawkę to trochę mało jz tego co pamiętam (ja brałam chyba 3, wg wagi). poczytaj lepiej o owsicy.
      • me_meggy Re: Jak szybko działa PYRANTELUM na owsiki?? 20.02.11, 13:56
        No właśnie lekarz pytał się ile ważę.. 46kg więc może dlatego tylko 2 tabletki? Z resztą dziwnie się po nich czułam, miałam dreszcze, było mi słabo i nieostro widziałam, wieczorem przeszło.
        Przed zaśnieciem bałam się żeby znowu nie czuc tych owsików i chyba nie czułam.. bo nie wiem czy tego łaskotania, które czuję co chwilę przez cały czas nie mam już po prostu w głowie tongue_out

Dziwi mnie,że lekarz nie zalecił przeleczenia mojego męża i dziecka... bo podobno 5 miesięczniakowi można juz podać ten lek tylko w formie zawiesiny..
        Dzisiaj sprzątanie, póki co wczoraj tylko przebralismy pościel i wygotowaliśmy ręczniki ale mąż mi gada,że to nie ma sensu bo pomimo że on nie ma objawów to skoro ja, to pewnie i
        on to ma...

A jeśli one "zaatakowały" też pochwę (z tego co czytałam tu na forum..) to znaczy,że one tam są? czy ten lek paraliżuje je wszystkie niezaleznie od tego gdzie one są?
    • kaamea Re: Jak szybko działa PYRANTELUM na owsiki?? 20.02.11, 14:27
      Nie wpadaj w paranoje bo to tylko owsiki tylko lec czym predzej do lekarza po leki dla meza. Ja waze 57kg a mialam 4 tabletki. 2 to troche malo wg mnie.
      Jesli lek zadzialal to na razie wytrul dorosle osobniki, jaja owsikow nadal mozesz miec w sobie i (na podst mojego doswiadczenia z owsikami) zaczna znowu "lazic" w ok 7-8 dobie po pierwszej dawce. Tak bylo u nas. Dlatego powtarzaj kuracje koniecznie, i nie tak jak pisza w ulotce co 14 dni tylko mniej.
      Dziecko zbadaj w poniedzialek plastrem. A ma odparzoną pupę przy samym odbycie? Moj maly przy owsikach mial.
      Wg mnie 60 stopni w pralce to malo. 90 + prasowanie. Niestety. Ale wierz mi - mimo wszystko latwo pozbyc sie owsikow w porownaniu z innymi gadami...
      • gostki2ija kaamea 20.02.11, 17:07
        > Dlatego powtarzaj kuracje koniecznie, i nie tak jak pisza w ulotce co 14 dni tylko mniej.
        po ilu dniach Ty powtarzałaś?
        • kaamea Re: kaamea 20.02.11, 20:11
          Nie pamietam, to bylo ponad rok temu. Ale na pewno co 10 lub co 14 dni. Pamiętam że zanim wzielam kolejną dawkę to już nowe owsiki się pojawialy (wiem bo dziecko dostawalo na nowo odparzen na pupie i zaczynalo sie wiercic nocą ok 2 h po zasnieciu). Dlatego teraz jakbym robila te kurację to na pewno tak jak to zalecal ostatnio Ozimek jakiejs dziewczynie z forum - co 7 dni. Nie rzadziej.
          • gostki2ija Re: kaamea 21.02.11, 08:39
            dziękismile
            z vermoxem chyba tak samo postąpić tzn podać wtedy co pyratnelum co 7 dni? Pyrantelum dostała mała 1,5 roku, a my dorośli i młody 4,5 latek vermox. odrobaczamy się w ciemno, przed przeleczeniem lamblii...
            • kaamea Re: kaamea 21.02.11, 10:05
              Jesli odrobaczacie się w ciemno to znaczy że nie wiecie co macie i czy wogole macie...
              To nie wiem czy schemat Ozimka typowo na owsiki jest dobry w takiej sytuacji.
              Nam Ozimek odrobaczając w ciemno zalecal co 10 dni.
              • kaamea Re: kaamea 21.02.11, 10:09
                Jak nas odrobaczal w ciemno przy tluczeniu lamblii to wlasnie przeplatal zentel z lekami na lamblie. Raz zentel potem tynidazol, znowu zentel znowu tynidazol i znowu zentel..
      • me_meggy Re: Jak szybko działa PYRANTELUM na owsiki?? 21.02.11, 12:53
        tylko,ze ja karmię piersią... na ulotce jest napisane,ze nie wiadomo,czy lek nie przenika do mleka, lekarz spokojnie kazał karmić ale może to dlatego kazał mi wziąć tylko 2 tabletki?? No bo to dziwne,że w wiekszości przypadków bierze się więcej..

Dzisiaj pojadę do lekarza rodzinnego, mam nadzieję,że odrobaczymy też profilaktycznie męża i synka (on ma troszkę odparzoną pupę ale podejrzewałam częste rzadkie kupy - praktycznie od urodzenia.. jest alergiczne, ostatnio tez brał antybiotyk bo miał bakterie w moczu więc biegunki się nasiliły)
    • kotkowa Re: Jak szybko działa PYRANTELUM na owsiki?? 21.02.11, 11:28
      My mamy kuracje na lamblie, ale przed lambliami profilaktycznie leczymy sie Pyrantelum. Ja biore 3 tabletki (waga - 59), mąż 4 jednorazowo, powtorka po 10 dniach i tak 3 razy. Dziecko (10 m-cy) dostaje 3ml w zawiesinie. Tez czujemy sie dziwnie po tym leku. Dziala chyba w 12 h po podaniu.
      • bassia13 Re: Jak szybko działa PYRANTELUM na owsiki?? 21.02.11, 11:41
        Dziwnie to znaczy jak??Jakies dolegliwosci??
    • sebek36 Re: Jak szybko działa PYRANTELUM na owsiki?? 01.05.13, 19:15
      Wygrałem!!! Mi pomogło!!! Przez ponad rok próbowałem wszystkich możliwych sposobów, leki nie pomagały. W końcu się ich pozbyłem.

Dzięki Kawie!!!

Spróbujcie i napiszcie czy wam pomogło, kawa ma duży wpływ na organizm także nie przesadzajcie, może na początek pijcie kawę bez kofeiny, np. zbożową, bo ja m. in. taką piłem i mi pomogło. CO ZA ULGA! Nareszcie z nimi wygrałem. Próbowałem naprawdę wszystkiego. Polecam jeszcze podczas leczenia jeść fasole po bretońsku. No i oczywiście warto brać leki i dbać o higienę, należy wysprzątać całe mieszkanie, wyprać pościel i tak przez tydzień. To nie potrwa odrazu ale mam nadzieję że bedziecie mieć wytrwałość i wam też się uda.
      Jeśli wam ta metoda pomoże lub nie napiszcie sebek36@poczta.onet.pl< /a>
      jestem ciekaw czy to to akurat czy coś innego mi pomogło.
      • sbemleeesse Re: Jak szybko działa PYRANTELUM na owsiki?? 04.11.24, 09:24
        +1 Vermox - euhealth247.com/pl/drug/vermox Byłam pozytywnie zaskoczona, jak szybko i skutecznie lek działał. Już po kilku dniach zauważyłam znaczną poprawę, a po drugiej dawce objawy całkowicie zniknęły.
    • alutka47 pasozyty 18.09.13, 13:56
      tez mialam ten problem lekarz przepisal pyrantelum 3 tabletki jem czosnek woda z ogorkow kiszonych codziennie i pomaga mozna tez pestki z dyni ale swieze nie suszone te nie pomagaja kapuste kiszona unikac slodyczy .zycze powodzenia
    • mielska Re: Jak szybko działa PYRANTELUM na owsiki?? 31.10.17, 13:38
      u mnie pyrantelum wyeliminowało problem owsikow juz po 3 tygodniach zazywania wink i raczej zazwyczaj tak ta sytaucja wygląda wink
    • fotomotywacja Re: Jak szybko działa PYRANTELUM na owsiki?? 07.11.17, 23:12
      Kochani forumowicze, pamiętajcie też o tym, że każdy vermox i te inne świństwa w jakiś sposób ingerują w Nasz organizm. U Nas owsiki przypałętały się z przedszkola. Robiliśmy kurację, a po pół roku powtórka i tak w kółko.

W końcu powiedziałam nie, szukałam szukałam i znalazłam.

Zaczęliśmy jeść jakże polecane pestki dyni i NASIONA CZARNUSZKI do kanapek. Czarnuszka Nas uratowała smile Od półtora roku cisza, w badaniach czysto.
    • lolokino Re: Jak szybko działa PYRANTELUM na owsiki?? 28.07.18, 19:46
      U nas wystarczyły dwie dawki pyrantelum w odstępie trzech tygodni, żebym skutecznie wytępiła owsiki u synka
    • eagles11 Re: Jak szybko działa PYRANTELUM na owsiki?? 14.03.20, 12:48
      Odsprzedam nadwyżkę leku na pasożyty ZENTEL 400 mg i PRAZYKWANTEL 600 mg (Distoside z USA). Kontakt - Małgorzata tel. 736 295 107

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka