blackone777
21.01.13, 11:38
Witam!
Niestety ciagle pobolewa mnie cos w prawym boku mimo zastosowania wielu roznych lekow na pasozyty. Zatanawiam sie, czy moze walczac z pasozytami cos nie zostalo pominiete.... Albo czy tez byc moze od tak duzej ilosci lekow moja watroba mocno ucierpiala.... (choc to wydaje mi sie mniej prawdopodobne).
Chcialem zrobic kilka badan z krwi. Myslalem o probach watrobowych, WZW i przeciwciala na bablowca (bo to chyba jedyny pasozyt, ktory mialby szanse przezyc w moim organizmie uwzgledniajac ile lekow na pasozyty zjadlem). Jak sadzicie warto robic?
I teraz z prob watrobowych, co najlepiej zrobic? Tu twojawatroba.pl/proby-watrobowe#more-510 jest dluga list: ALAT, AspAT, ALP, GGTP, LDH, CHE, czy warto rzeczywiscie wszystko robic? A moze cos jeszcze?
Co robi sie na WZW B i C przy zalozeniu, ze na B bylo szczepienie? Czy po szczepieniu robi sie jakos inaczej badania?
Z tego co czytam na C wystarczy chyba tylko anty-HCV, natomiast na B po szczepieniu nalezaloby chyba zrobic Anty-HBs oraz HBs-Ag, czy dobrze mysle? Tak mi wyszlo na podstawie diagnostyka.wieszjak.pl/przeciwciala/262841,2,Obawiasz-sie-wirusowego-zapalenia-watroby-WZW.html
A moze na watrobe wziasc od razu caly pakiet - znalazlem cos takiego www.diag.pl/fileadmin/banery/ulotki_pakiety_funkcji_watroby.pdf ? Tylko nie podaja ceny, a nie wiem, czy nie zbankrutuje, przy takiej liczbie badan...
Na bablownice widze, ze sa dwa testy:
Bąblowica (Echinococcus granulosus) IgG
Bąblowica (Echinococcus granulosus) met. western-blot
Czy dobrze sie domyslam, ze standardowo robi sie tylko ten pierwszy, a ten drugi tylko wowczas, kiedy pierwszy wyjdzie pozytywny (potwierdzenie)?