Dodaj do ulubionych

Dieta, dieta i co tu dać

23.01.09, 20:17
Wpisujcie co dajecie dzieciakom jeść.
U nas wiadomo ogórki i ogórkowa, kapusta, zaczęłam kisić żur, i jeszcze lekarka nam podpowiedziła żurawinę, porzeczki i dla wampiró czosnek.

Co jeszcze ???
Obserwuj wątek
    • jagabaga92 Re: Dieta, dieta i co tu dać 23.01.09, 21:04
      Ja bym musiała nic dziecku nie dawać do jedzenia, żeby zgodnie z zasadami
      wypleniać robaki, bo to, czego nie wolno jeść w czasie kuracji, to nie wolno, a
      na to, co wolno jest uczulony. Przecież nie bedzie przez dwa miesiace jadł na
      okragło kiszonek przegryzanych czosnkiem. Zatem dopinam się do wątku: co dawać
      jeść, skoro dżemy odpadają (cukier), wędliny i mięsa też, nabiał też
      (zakaz+alergia), na jajka ma silną alergię. Nawet żytniego chleba z masłem nie
      mogę mu dac, bo na masło uczulony.
      • pacia811 Re: Dieta, dieta i co tu dać 24.01.09, 09:16
        moja córa jest na diecie bez mleka, bez jajek, bez glutenu- to ze
        względu na alergię. bez cukry, bez konserwantów, bez barwników, bez
        drożdzy - to ze względu na robaki i grzyba. jedzenie przygotowuje
        dodatkowo wg zasady że nie wolno łączyć białek i węglowodanów
        (znaczy mięcha i np kaszy),

-na śniadanie i kolacje młoda je to samo, bo tu brakuje mi pomysłów-
        zupka brokułowa (brokułowa, kalafior, pietruszkza, seler, cebula,
        czosnek) do tego kasza jaglana; lub zupa pomidorowa na mięsie królika

-IIgie śniadanie: 2 jabłka kwaśne lub 2kiwi i 2 grejfruty

-obiad- łosoś lub królik lub cieciorka lub fasolka adzuki lub kasza
        gryczana. do tego warzywa: pomidory lub brokuły lub kalafior lub
        fasolka szparagowa lub cukinia, lub ostatnio gołabki z kapusty
        pekińskiej z ryżem brązowym i sosem pomidorowymsmile

-podwieczorek wafle ryżowe i marchewka surowa

do picia: len, sok z żurawin, sok z cyrtyny, herbatka rooibos,
        ostatnio sok jabłkowy
        • anyx27 Re: Dieta, dieta i co tu dać 24.01.09, 11:52
          Czy tutaj jest moderator? nierozumiem, dlaczego wątki o diecie są
          mnożone,podczas, gdy wystarczyłby jeden. Pisałam już w innych
          wątkach nt. diety, podawałam linki, a cały czas ktoś pyta o to samo,
          zamiast poszukać już istniejących informacji. Jak tak dalej będzie,
          to zrobi się tu straszny bałagan. podaję jeszcze raz link, ale mam
          nadzieję, że ten wątek będzie usunięty.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=20831230&s=0
          • mamciulka-nikulka Re: Dieta, dieta i co tu dać 24.01.09, 15:33
            Na tym forum wątków o diecie raczej nie ma, a ten dotyczy diety w diecie czyli
            dylematy mamy alergika. To bardzo ważne, wszyscy wiemy, że tego i tamtego nie
            wolno, ale problemem jest ułożenie diety dozwolonej dla dziecka, które ma alergię.
            • mamciulka-nikulka Re: Dieta, dieta i co tu dać 24.01.09, 16:03
              Dietę bezcukrową powinno zastosować się już podczas odrobaczania i stosować
              stale. Podczas odrobaczania ograniczamy mięso, potem można powoli wprowadzać, a
              przechodząc z odrobaczania w odgrzybianie kładziemy nacisk na zagłodzenie
              grzyba. W praktyce pierwszy miesiąc (odrobaczanie) to kombinowanie potraw
              zastępujących mięso: gotowe propozycje na 21 dni są w książce Siemionowej. Drugi
              miesiąc (głodzenie grzyba) to I etap diety przeciwgrzybicznej, najtrudniejszy,
              ale nie powinien trwać dłużej niż miesiąc. Można w tym etapie jeść mięso i ryby,
              masło, kaszę gryczaną i jaglaną, można też jeść botwinę, cebulę, czosnek,
              rzeżuchę, wszystkie gatunki dyni, czyli kabaczki, patisony, cukinie, fasolkę
              szparagową, wszystkie gatunki kapusty z wyjątkiem brukselki, surową marchew,
              pietruszkę, pory, rzodkiew, różne gatunki zielonej sałaty, seler, szparagi,
              szpinak, chrzan. Czyli nie jest tak źle, coś można wybrać dla siebie. Po
              miesiącu można zacząć wprowadzać brukselkę, bakłażany, buraki, różne gatunki
              grochu (ale nie fasoli), ziemniaki ugotowane w mundurkach, a z owoców: kwaśne
              jabłka, gruszki, agrest, brzoskwinie.

Napewno w kuchni powinna znaleźć się stewia do picia (przecidrożdżakowa), olej z
              petek dyni, olej lniany, kminek (przeciw nicieniom, włosogłówce i grzybom),
              kolendra i jałowiec (przeciwglistnie), cytryna, rzodkiew biała (przeciwglistna,
              przeciwgrzybiczna), tymianek (przeciw robakom obłym), czosnek, len.
              • anyx27 Re: Dieta, dieta i co tu dać 24.01.09, 19:31
                a choćby tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=86962&w=89848748
                Nie wolno na pewno cukru, drożdży i białej mąki, niektórzy uważają,
                że również gluten. Odpadają też owoce ( z wyjątkiem kwaśnych jabłek,
                kiwi), słodkie warzywa (np. gotowana marchew, buraki, pomidor),
                wędliny, mleko ( z wyjątkiem jogurtu naturalnego).

Podaję link do przepisów ( na wszystkie posiłki i m.in. na pyszny
                sernik i chleb):

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=82273634&s=0

• maman3 Re: Dieta, dieta i co tu dać 24.01.09, 20:05
                  Anyx, naprawde dobrze, że podałaś na tym właśnie forum linki, bo
                  trudno na alergiach znaleźć diete- wiem, bo niejednokrotnie
                  wpisywałam w wyszukiwarkę hasło dieta itp., uwierz, że spędzałam
                  całe godziny, żeby w coś "całościowego " trafić- twój post znalazłam
                  za którymś razem przypadkiem, jakże sie uradowałam_ krótko, bo nie
                  wrzuciłam go ulubione, komputer padł , a ja nie pamietałam ani
                  Twojego nicka, ani tytułu postu... Tak więc dobrze, że to forum-
                  zawężone do konkretnego tematu- i ten wątek- sąsmile
                  • naja0401 Re: Dieta, dieta i co tu dać 24.01.09, 21:35
                    maman3 bardzo się cieszę, że mogłam pomóc. to jeszcze podam przepis
                    na chlebek , który można jeść na diecie antygrzybicznej, który
                    piecze moja znajoma z innego forum:

mojeulubioneprzepisy.jun.pl/viewtopic.php?t=245

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka