Dodaj do ulubionych

Dostałam dziwnego maila

21.06.17, 19:14
i sama nie wiem czy mam się bać...

https://wstaw.org/m/2017/06/21/smart11111.jpg

Nie wchodziłam na jakąkolwiek stronę, nie podpisywałam żadnej umowy, nie podawałam nigdzie moich danych. Mail przyszedł na adres mailowy i żałuję, że go od razu nie skasowałam tak jak robię z całym spamem, reklamami itp.
Obserwuj wątek
    • zaba_300 Re: Dostałam dziwnego maila 21.06.17, 19:49
      Mają stronę.
      smart11.pl/
      Ja bym zadzwoniła i zrugała za takiego maila.
      Przy okazji wyjaśniając, że nic nie ubezpieczałaś.
      Może jakiś agent oszust podrobił Twój podpis - nam się tak zdarzyło z którąś telefonią.
    • wadera3 Re: Dostałam dziwnego maila 22.06.17, 12:36
      A zajrzałaś na ten fanpage? Poza tym na owej "umowie" nie ma Twojego nazwiska, może to najzwyklejsza pomyłka?
      • arim28 Re: Dostałam dziwnego maila 22.06.17, 22:36
        Napisz lub zadzwon zapewnijac , ze nie bedziesz splacac jakichkolwiek rat.

Jezeli to nie jest Twoje nazwisko, zignorowalabym. Nie maja Twojego konta, nazwiska - czyli SPAM.
        • barba50 Re: Dostałam dziwnego maila 24.06.17, 12:21
          Olałam. Tak mi zresztą radzono na WDPD. Większość maili typu reklamy, jakieś oferty, generalnie spam itd. kasuję bez czytania. To właściwie był jeden z takich maili. Gdybym od razu skasowała nie musiałabym teraz główkować <co się może jeszcze wydarzyć>
          • wadera3 Re: Dostałam dziwnego maila 24.06.17, 15:37
            To chociaż dodaj domenę i adres do spamu, automatycznie będziesz wywalać, nie główkując.
          • ortolann Re: Dostałam dziwnego maila 29.06.17, 08:02
            Mimo wszystko dałabym znać do UOKiKu i poinformowała, że dajesz znać do KNF. Na telefonię komórkową swego czasu działało (w tym przypadku oczywiście nie KNF, tylko UKE). Wystarczy mail:
            UOKiK: uokik.gov.pl/rzecznicy.php. Do KNF możesz napisać na jakiś ogólny mail.
            Takie chwasty należy tępić.
            • barba50 Re: Dostałam dziwnego maila 29.06.17, 16:11
              Niech to szlag trafi! Jest dalszy ciąg. Przed chwilą dostałam kolejnego maila takiej tresci:

Barbaro, Twój bank odmówił ustanowienia polecenia zapłaty (autospłaty rat za ubezpieczenie)

Powód odmowy: błędny podpis

Co teraz? Masz dwa wyjścia

Sposób 1

Zamiast korekty polecenia zapłaty możesz aktywować cykliczne płatności kartą za raty smart11.

ZAREJESTRUJ KARTĘ!
              Dotyczy umowy 917068487744

Rekomendujemy to rozwiązanie, ponieważ jest ono szybsze i prostsze! Kliknij w powyższy link i bez wychodzenia z domu zadbaj o terminowość swoich płatności smart11 za ubezpieczenie.

Sposób 2

Podpis złożony na wniosku nie pokrywa się z obowiązującym w banku wzorem podpisu i konieczne jest wykonanie korekty.

Jeżeli wykonanie korekty w najbliższym czasie nie jest możliwe, to należy opłacić swoją ratę samodzielnie - przelewem na rachunek bankowy:
              85 1030 1999 7402 9170 6848 7744.

Jak wykonać korektę?

Wydrukuj wniosek
              Znajdziesz go w załączniku niniejszej wiadomości
              Wypełnij wniosek
              Podpis na dokumencie musi pokrywać się z obowiązującym w banku wzorem podpisu. Jeżeli rachunek jest firmowy, to niezbędne może okazać się złożenie na nim pieczęci firmowej. Wniosek podpisuje posiadacz rachunku (wniosek podpisany przez kogoś innego zostanie odrzucony).
              Odeślij wniosek
              Wniosek należy odesłać na adres:
              Bacca sp. z o.o., Aleja KEN 18 / 4C, 02-797 Warszawa
              Aby przyspieszyć realizację wniosku można przesłać do nas skan dokumentu na email kontakt@smart11.pl - jednak nie każdy bank akceptuje skany, dlatego zalecamy dosłanie do nas oryginału dokumentu.

Pozdrawiamy,
              Zespół smart11

Jestem w tej chwili na działce do końca weekendu więc nie mam możliwości podejść do banku i spytać czy rzeczywiście chcą coś z mojego konta ściągnąć. To wszystko jest co najmniej bardzo dziwne i podejrzane. Dalej nie wiem jakie mają moje dane, czy w ogóle jakiekolwiek , czy tylko adres mailowy. Nie da się ukryć, że liczyłam, że nie będzie nic więcej. Zdenerwowałam się, nie da się ukryć sad

Ten link, który wkleiła Ortolann, nie działa. Co ja mam robić???
              • mysiulek08 Re: Dostałam dziwnego maila 29.06.17, 18:59
                Bacca, o firma od posrednictwa ubezpieczeniowego:
                www.bacca.pl/
                ten smart to jakis ich klon

tu sie trzeba wczytac smile
                unilink.pl/otworz_strone/media-o-nas

czyli najpewniej ktos im sprzedal dane klientow i chca ich przejac w niezbyt legalny sposob.

Barbo, napisz do nich maila, ze nie zyczysz sobie zadnych kontaktow, nie masz zamiaru korzystac z ich uslug i zglaszasz ich dzialania do UOKiK i GIODO

Link do UOKiK dziala ale polowicznie :

uokik.gov.pl/rzecznicy.php

byc moze nie maja wersji mobilnej na telefon smile

no i jeszcze na fejsie mozesz ich zrugac.

Moje chlopaki bedac 'wyjadaczami komputerowi' maja fiksa na punkcie zabezpieczen i prywatnosci w sieci, wiec i mnie sie troche to udziela, dlatego w podobnym przypadku zrobilabym niezly dym za taka akcje firmy.

• ortolann Re: Dostałam dziwnego maila 30.06.17, 08:56
                Barbo, wygląda to na sprytną bardzo próbę wyłudzenia Twojego podpisu. Domyślam się, że sprawa mogła wyglądać tak:
                -zdobyli skądś Twoje dane (i to mogło się odbyć w absolutnie legalny sposób. Różne durne konkursy zawierają klauzulę ze zgodą na obrót Twoimi danymi, klika się i człowiek potem nie wie, że w taki właśnie sposób wpuszcza swoje dane w obieg. Potem mogą się dziać takie właśnie rzeczy).
                - uderzyli do Twojego banku (ale skąd mieli informację gdzie masz rachunek? jakieś zakupy internetowe? to już nie wygląda na legalny dostęp do wiedzy) i oczywiście - otrzymali odmowę.
                Trzeba zapytać bank czy była taka próba - zapytanie na piśmie (papier albo lepiej mail, ew. telefon i rozmowa nagrywana)
                - i próbują Cię podejść przedstawiając sytuację tak, że zdecydowałaś się już na jakiś zakup, tylko teraz trzeba uzupełnić wniosek - czyli podpis itp.
                Całkiem sprytnie działają, można się domyślić, że mogą zaszkodzić.

Wybacz, że link źle wkleiłam - widzę, że Mysiulek08 już poprawił. Zaczęłabym od UOKiKu i kontaktu z jakimś lokalnym rzecznikiem praw konsumenta (całkiem sprawnie działają). Jednocześnie mail do tych wyłudzaczy, że absolutnie nigdy nie dokonywałaś żadnej transakcji, że oceniasz to jako próbę wyłudzenia, w dodatku - czyj to podpis? Czy zgadza się Twoje imię i nazwisko? Czy zgadzają się inne dane? Jeśli tak, a tylko podpis jest błędny to cóż - wygląda to jak próba sfałszowania podpisu - nieładnie. I nastrasz ich, że ślesz info do UOKiKu, KNF i nawet do NASA, sformułuj pismo tak, jakby pisał je prawnik i zapowiedz w nim dalszy ciąg z Twojej strony.
                Aha! I absolutnie, pod żadnym pozorem nie klikaj w żadne załączniki, linki - nic takiego. Może budzi się we mnie paranoik, ale można podejrzewać różne zamiary. A sama ta sprawa jest ewidentnym oszustwem.
                • wadera3 W imieniu Barby, 30.06.17, 10:40
                  która jest wyjechana. Informuję:

Po głębokim zastanowieniu się i naradach, Barba sprawę wyjaśniła. To była zwykła pomyłka osoby, która notowała adres mailowy.
                  Więcej i bardziej szczegółwo Barba napisze po powrocie do domu, bo w Wildzie aktualnie nie ma netu.
                  • barba50 Re: W imieniu Barby, 30.06.17, 18:39
                    Udało mi się wejść w internet, ale generalnie Wadera już wyczerpała temat wink Prozaiczna przyczyna, zwykła pomyłka, dzięki za wszystkie wpisy, przydałyby się gdyby było tak jak podejrzewałam na wstępie. No i co się wydenerwowałam to moje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka