Dodaj do ulubionych

Formularze NCN

27.08.12, 14:49
Wracam do problemu formularzy NCN. Dostalem wlasnie jeden z formularzy - jako ciekawostke. I widze tam np. takie cos:

1. Objective
Research project objectives/hypothesis
(scientific problem aimed to be solved by the proposed project, essence of the project, project scientific hypotheses, expected project outcomes and potential discoveries)

I tak sie zastanawiam, czy ktos tam w ogole mysli? I mi juz naprawde nie chodzi o angielszczyzne (ktora jest bardzo slaba), ale o zdrowy rozsadek. Co maja cele projektu do jego wynikow czy odkryc? Ja sie to ma do znaczenia projektu, w ktorym rowniez nalezy pisac o wynikach? Nie wiem, co to jest 'essence of the project', ale wiem, ze nie jest on celem projektu, podobnie jak nie jest jego hipotezami. Hipotezy to zreszta tez nie sa cele projektu. Choc NCN z niewiadomych powodow zaklada, ze w projekcie hipoteza moze byc jedna.

Wypelnilem juz w zyciu wiele formularzy dla niejednej fundacji. Do wszystkich trzeba sie jakos dostsowac. Jednak to, co robi NCN, to jest po prostu koszmar na kolkach. Kompletny bezsens.
Obserwuj wątek
    • adept44_ltd Re: Formularze NCN 27.08.12, 15:31
      z wyjaśnień, które uzyskałem wynika, że to ministerstwo nie wzięło pod uwagę przygotowanych przez NCN formularzy tego typu i narzuciło system OSF...
      • dala.tata Re: Formularze NCN 27.08.12, 16:21
        Tak moze byc, adepcie, jednak nie zmienia to faktu, ze to NCN firmuje te formularze.

Zreszta to, kto je napisal, jet dla mnie drugorzedne. One sa pop prostu idiotyczne. kazdy punkt tego formularza jest idtiotyczny. Masz nastepny:

4. Work plan
        (scientific assumptions underlying specific research objectives, outline of the work plan, critical paths, state of pre-exisitng research indicating feasibility of research objectives)

co maja zalozenia do planu pracy?!?! przeciez to pisal jakis kompletny kretyn! i malo mnie obchodzi czy w ministerstwie czy NCN. co to sa 'critical paths'? ja sie ma ten state do 'state of the art' w poprzednim punkcie? To jest tak durne, ze 'wklad w rozwoj dyscypliny' blednie zawstydzony.
        • adept44_ltd Re: Formularze NCN 27.08.12, 19:30
          nie bronię tych formularzy... zresztą zapewniam cię, że arkusz oceny wniosku grantowego jest debilny także po polsku...
      • mn7 Re: Formularze NCN 27.08.12, 16:21
        Widzę u was obu silny opór przed zmianami. Przed którym kiedyś ostrzegałam...
        • dala.tata Re: Formularze NCN 27.08.12, 16:39
          Nie, nie ma zadnego oporu. Ja jestem wielkim zwolennikiem NCN. i dlatego mnie tak komletnie wkur... kretynskie formularze.

mn7 napisała:

> Widzę u was obu silny opór przed zmianami. Przed którym kiedyś ostrzegałam...
          • mn7 Re: Formularze NCN 27.08.12, 16:51
            No tak. Bronisz status quo...
            Nie chcę nawet myśleć, jak się zachowujecie w tych waszych gremiach...
            • dala.tata Re: Formularze NCN 27.08.12, 17:15
              tak, absolutnie. bronie status quo. juz ci ulzylo?

mn7 napisała:

> No tak. Bronisz status quo...
              > Nie chcę nawet myśleć, jak się zachowujecie w tych waszych gremiach...
        • adept44_ltd Re: Formularze NCN 27.08.12, 19:31
          znowu nie zrozumiałaś, to już ci wchodzi w krew :)
        • felisdomestica Re: Formularze NCN 28.08.12, 14:11
          To nie opór przed zmianami, tylko opór przed głupotą. Nagłówki są niejasne, nie wiadomo jakich informacji oczekuje się od aplikanta, a co gorsze, nagłówki w formularzu internetowym są inne niż nagłówki w wersji wydrukowanej. To wynik zwykłego niechlujstwa i niekompetencji twórców formularza. Jeśli wymaga się przejrzyście napisanego grantu, to należy dostarczyć przejrzyście napisany formularz.
          • dala.tata Re: Formularze NCN 01.09.12, 18:38
            Ba, struktura formularza po angieslku jest rozni sie diametralnie od struktury formularza po polsku. To jest dokladnie to: niechlujstwo i niekompetencja. Kompletny skandal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka