dala.tata
27.08.12, 14:49
Wracam do problemu formularzy NCN. Dostalem wlasnie jeden z formularzy - jako ciekawostke. I widze tam np. takie cos:
1. Objective
Research project objectives/hypothesis
(scientific problem aimed to be solved by the proposed project, essence of the project, project scientific hypotheses, expected project outcomes and potential discoveries)
I tak sie zastanawiam, czy ktos tam w ogole mysli? I mi juz naprawde nie chodzi o angielszczyzne (ktora jest bardzo slaba), ale o zdrowy rozsadek. Co maja cele projektu do jego wynikow czy odkryc? Ja sie to ma do znaczenia projektu, w ktorym rowniez nalezy pisac o wynikach? Nie wiem, co to jest 'essence of the project', ale wiem, ze nie jest on celem projektu, podobnie jak nie jest jego hipotezami. Hipotezy to zreszta tez nie sa cele projektu. Choc NCN z niewiadomych powodow zaklada, ze w projekcie hipoteza moze byc jedna.
Wypelnilem juz w zyciu wiele formularzy dla niejednej fundacji. Do wszystkich trzeba sie jakos dostsowac. Jednak to, co robi NCN, to jest po prostu koszmar na kolkach. Kompletny bezsens.