doral2 06.01.13, 16:43 dawno nie było wacika kuchennego, więc zakładam. o brukselce. jak gotujecie i czy oprócz brukselki z bułka i masłem, coś innego z niej robicie?? w gołąbki z brukselki nie uwierzą Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinka20 Re: brukselka 06.01.13, 16:51 Ja gotuje na parze, albo w osolonej wodzie i zazeram taką, bez zadnych bułek, fuj. Ale rzadko jem, bo chłop nie lubi, to mu nie chce smrodzic, on szanuje to, ze ja nienawidze kalafiora i mi nim nie smrodzi Odpowiedz Link
doral2 Re: brukselka 06.01.13, 17:10 olinka, ty mały kłamczuchu mówiłaś, ze jesz wszystko oprócz podrobów. a się okazuje, ze nie lubisz jeszcze krupniku (właśnie gotuję, możesz wpaść na miseczkę), kalafiora nie lubisz, flaków nie lubisz, dutków nie lubisz... ciekawe, ile jeszcze rzeczy których nie lubisz wyjdzie w praniu Odpowiedz Link
olinka20 Re: brukselka 06.01.13, 17:20 Ja NIGDY nie kłamie, czasem tylko sie mijam z prawdą Odpowiedz Link
sewa.49 Re: brukselka 06.01.13, 17:16 Brukselke pokochalam niedawno i odkrylam, ze wlasciwie smakiem sie nie wiele rozni od bialej kapusty gotowanej. Gotuje w wodzie dodajac odrobine soli i cukru. Wode odlewam i daje lyzke masla okraszam maka i podlewam mlekiem. Doprawiam pieprzem sola i cukrem. Pychota Do zupy jarzynowej tez dodaje brukselke jak mam pod reka. Warunek jest tak,i ze brukselka musi byc swieza, a nie jakas mrozonka. Odpowiedz Link
aqua48 Re: brukselka 06.01.13, 17:25 Ja jako jedyna z rodziny bardzo lubię brukselkę, gotowana okraszona podtopionym boczkiem też jest świetna. Ale ja też uwielbiam marchewkę duszoną (bez groszku), szpinak, kapustę i buraczki zasmażane. Te klimaty mi odpowiadają. Odpowiedz Link
bei Re: brukselka 06.01.13, 17:34 Ugotowana (najlepiej na parze) a później zapieczona pod beszamelem, albo pod serem. Albo uparowana, owinięta boczusiem i smazona lub pieczona. Albo wrzucona po parowaniu na patelnię, plus czosnek a na koniec dobra musztarda. Odpowiedz Link
doral2 Re: brukselka 06.01.13, 17:55 bei napisała: "..Albo wrzucona po parowaniu na patelnię, plus czosnek a na koniec dobra musztarda...' ale że jak? musztarda na patelnię czy na talerzu na brukselkę? Odpowiedz Link
amoreska Re: brukselka 06.01.13, 17:42 Oprócz brukselki z bułką i masłem (która oczywiście jest najsmaczniejsza) ? Czasem zupę jarzynową z elementem brukselkowym. Odpowiedz Link
ez-aw Re: brukselka 06.01.13, 17:55 Ja brukselkę posypuje ziarnami sezamu zamiast bułki na maśle. Mniej kalorii, a bardzo smaczna. Odpowiedz Link
sewa.49 Re: brukselka 06.01.13, 18:00 i kto by pomyslal, taka sobie zwykla brukselka, a tyle mozliwosci z sezamem musze wyprobowac Odpowiedz Link
bei Re: brukselka 07.01.13, 11:53 w przepisie stało, ze dwie lyzeczki musztardy rozrobic z 1/2 szklanki wody, ja wpierw rozrabialam z bulionem i ten "sos" trzeba bylo odrobinę zagęszczac by konsystencja byla odpowiedniejsza, później zamiast pol szklanki dodawalam tylko dwie lyzki "rozrzedzacza", aby i dodawalam na patelni do brukselki, mozna dodac juz na talerzu i nieco sobie przemieszac. Odpowiedz Link
jk3377 Re: brukselka 07.01.13, 16:33 doslownie przed chwila wciągnelam talerz brukselek z marchwia z maselkiem tarta bulka. raczej tak zajadam. ew. dodaje ugotowane do koktajlu Odpowiedz Link
jk3377 Re: brukselka 07.01.13, 21:49 heheh wiedzialam,ze ktoras wpadnie na te mysl i mi to napisze hahahah spoko, wszystko mi ok hahah przynajmniej chudne na warzywkach i koktajlach Odpowiedz Link