Dodaj do ulubionych

NSZZ SOLIDARNOŚĆ w CASTORAMA POLSKA

08.07.15, 00:56
Cześć.

Dementujemy chodzące plotki że Solidarności nie ma Castoramie.
Solidarność jest i ma się bardzo dobrze , ciągle się rozwijamy na dzień dzisiaj jest z nami 19 sklepów !

Ktoś najprawdopodobniej pomylił nas z OPZZ , bo z nieoficjalnych informacji już ich nie ma.
Jeśli jest to prawdą to związkowców z OPZZ zachęcamy do wstąpienia do nas .
Swoją dotychczasową postawą pokazaliśmy że jesteśmy organizacją walczącą o pracownika i chcemy zmian na lepsze , choć nie jest nam łatwo ponieważ ciągle jest nas za mało , a tylko jako liczna organizacja będziemy skuteczni w działaniach.
Obserwuj wątek
    • castosolidarnosc Re: NSZZ SOLIDARNOŚĆ w CASTORAMA POLSKA 08.07.15, 20:54
      Oficjalnie potwierdzam że w Castorama Polska istnieje jeden związek zawodowy i jest to NSZZ Solidarność.

www.castokonfederacja.pl/

W związku z tym zapraszamy wszystkich do wstąpienia do nas.

www.facebook.com/solidarnosc.castorama
      • ruletka100 Re: NSZZ SOLIDARNOŚĆ w CASTORAMA POLSKA 09.07.15, 12:16
        Jak na razie udało się wywalczyć obniżenie wynagrodzenia o 25zł miesięcznie wraz z likwidacją dodatku stażowego, który nie będzie waloryzowany więc każdy kolejny rok to kolejne 25zł miesięcznie " w plecy ", oraz obniżenie dofinansowania do wypoczynku o 700zł, z 1300 na 600 ( łącznie dla pracownika i dzieci ). To na przykładzie konkretnego pracownika - mojej siostry. Nie wiem czy pracownicy udźwigną kolejne "korzystne zmiany'' bo jak na razie boją się patrzeć na tablicę - a nuż dotknie ich kolejne "szczęście" w postaci obniżki pensji.
        • szakal2311 Re: NSZZ SOLIDARNOŚĆ w CASTORAMA POLSKA 09.07.15, 19:16
          Brawo , piszesz prawdę !!
          Ale przeczytaj sobie mój , co ukrywają związki przed wami o jego odpowiedż !
          Sam się przyznaje do kłamstwa , żółty związek!
        • castosolidarnosc Re: NSZZ SOLIDARNOŚĆ w CASTORAMA POLSKA 10.07.15, 00:49
          Szakal już zna mój stosunek do jego osoby więc jego tradycyjnie nie skomentuje.
          Natomiast ruletce zadam pytanie : DLACZEGO KŁAMIESZ ?
          Dlaczego nie napiszesz że na zmianie socjalu zyskało około 7000 pracowników , niestety nie wszystkich udało się zadowolić , jestem jedną z osób która na zmianie straciła , ale nam zależało na tym aby każdy mógł korzystać z socjalu. Przykład Twojej siostry jest wyssany z palca , skoro w zeszłym roku miała 1300 ( czyli była w grupie IA i dostała dofinansowanie dla 2 dzieci po 650zł) , w tym roku będąc w tej samej grupie dostanie 1100 , 700 dla pracownika + 400 ( po 200 na każde dziecko ) , mogła też wpaść do innej grupy i tak w grupie IB dostanie 770zł . Według podanej przez Ciebie kwoty 600 to twoja siostra jest w grupie IIB , więc do kogo masz pretensje i gdzie ta strata 700zł ? Przecież ewidentnie jej dochód na członka rodziny wzrósł w porównaniu do zeszłego roku !
          W sprawie straty powstałej na likwidacji dodatku stażowego ( która nie jest taka jak piszesz , ponieważ z przeprowadzonej symulacji na początku Wszyscy zyskują przez wzrost podstawy o ten dodatek i dzięki temu mają większe premie ) walczymy o wzrost wynagrodzeń.
          Jako pracownicy Castoramy możemy mieć pretensje tylko do siebie i żałować że związki nie powstały 8 lat temu ( bo tyle lat jesteśmy bez znaczących podwyżek ) .Gdybyśmy wywalczyli przez ten czas co roku 2% na podwyżki to nasze pensje dziś wyglądałyby całkiem inaczej , a tak większość potrafi tylko narzekać między regałami i w szatni zamiast wziąć los w swoje ręce.
          DLATEGO JESTEŚMY żeby to zmienić ! Chętnych zapraszamy do nas castosolidarność@op.pl

A jeśli myślisz że ludzie Twojego pokroju , opluwając nas i pisząc nieprawdę zniechęcą nas do działania , to się mylisz ! Jesteśmy Organizacją pracowników a nie pracodawcy i nasi członkowie są anonimowi .

Więc zapraszamy do wstępowania w nasze szeregi , a w razie wątpliwości proszę o kontakt 663881545
          • ruletka100 Re: NSZZ SOLIDARNOŚĆ w CASTORAMA POLSKA 10.07.15, 07:09
            Nie zarzucaj mi kłamstwa!
            Po pierwsze nie odnoszę się do sytuacji ogółu pracowników a piszę o konkretnym przykładzie. Nie jest on wyssany z palca a dochód w jej rodzinie wzrósł w tym roku dzięki wyższym zarobkom jej męża - co ma się nijak do wykonywanej przez nią pracy.
            Po drugie w żadnym miejscu nie krytykuję związku. Uważam, że związki zawodowe są potrzebne. Krytycznie odnoszę się do panującej w firmie sytuacji i niekorzystnych dla pracownika zmian!
            • castosolidarnosc Re: NSZZ SOLIDARNOŚĆ w CASTORAMA POLSKA 10.07.15, 15:47
              No właśnie ! Dochód rodziny wzrósł więc próg się zmienił i nie jest to winą związków a polepszeniem się sytuacji materialnej Twojej siostry . A w ZFŚS nie bada się sytuacji materialnej pracownika Csto lecz całego gospodarstwa domowego , zresztą zgodnie z przepisami.
              Skoro uważasz że związki są potrzebne to zapraszam do nas !
              A jeśli uważasz że w firmie panuje sytuacja niekorzystna dla pracowników to krytykuj pracodawcę a nie nas !
              BO MY JESTEŚMY PO TO ABY TO ZMIENIĆ !

Dziś jeszcze zobaczysz nasze działania !
              • solidariuszluk Re: NSZZ SOLIDARNOŚĆ w CASTORAMA POLSKA 10.07.15, 19:46
                Ruletka - tak jak pisze castosolidarność - Fundusz Socjalny jest po to, aby wesprzeć najbiedniejszych - tak mówi ustawa. Jeżeli Twój mąż otrzymał podwyżkę i dochód na osobę w gospodarstwie domowym się zwiększył to niezależnie czy zmiany by się pojawiły czy nie to i tak byś straciła część pieniędzy z ZFŚS. Nie jest to zatem wina związku zawodowego. Tak czy siak dostałabyś mniej. Jeżeli nadal uważasz, że to wina zmiany to odsyłam do Ustawy o Zakładowym Funduszu Świadczeń Socjalnych. Pozdrawiam.
    • solidariuszluk Re: NSZZ SOLIDARNOŚĆ w CASTORAMA POLSKA 18.07.15, 12:22
      Zapraszam do przeczytania artykułu nt. NSZZ "S" w Castorama: www.solidarnosc.org.pl/aktualnosci/wiadomosci/rozwoj/item/11287-zwiazek-w-castoramie-z-sukcesami-od-roku
      • szakal2311 Re: NSZZ SOLIDARNOŚĆ w CASTORAMA POLSKA 18.07.15, 14:19
        Może zadam wam jedno pytanie ??
        Na jakiej podstawie pracownik nie przedstawiający rachunków za pobyt pod gruszą otrzymuje dofinansowanie ???
        Ciekaw jestem jak ten przywilej zinterpretują organy urzędowe ???
        Dlaczego wasz żółty Związek przypisuje sobie zasługi Związku Zawodowego OPZZ?
        Nadal ukrywacie prawdę o waszym przewodniczącym i nie udzielacie odpowiedzi na zadane pytania a wciskacie kit pracownikom , że mają dobre zarobki!!
        Ciekaw jestem co zrobicie jak markety od 2016 roku zostaną zaczną wreszcie płacić podatki a co za tym idzie musi dojść do cięć finansowych i taki żóły związek jak wy tego nie zatrzyma!
        Pozdrawiam Darek.
        • solidariuszluk Re: NSZZ SOLIDARNOŚĆ w CASTORAMA POLSKA 18.07.15, 19:25
          Szakal, niby jesteś takim prawdziwym, obcykanym w prawie związkowcem a nie wiesz czym jest ZFŚS... Nazwa "wczasy pod gruszą" jest tylko nazwą i nie ma żadnego obowiązku wyjeżdżania aby dofinansowanie do urlopu otrzymać. Możesz sobie to dofinansowanie przeznaczyć równie dobrze na remont mieszkania (taki polski urlop) albo zaoszczędzić na przyszłość. To są Twoje pieniądze, które pracodawca ma obowiązek odprowadzać na ZFŚS zgodnie z ustawą o ZFŚS. Na pytanie Ci odpowiedziałem, na kilka poprzednich też ale nie dotarło, przeczytaj moje odpowiedzi jeszcze kilka razy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka