venus99 28.02.11, 12:55 w czasie tegorocznego Spisu Powszechnego będzie można podać narodowość do której spisywany się przyznaje.doszedłem do wniosku,że zgłoszę narodowość europejską. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
humbak Re: jaka narodowość? 28.02.11, 13:14 Ej no... ja się tak nie bawię. Nie można wymyślać narodowości!:) Odpowiedz Link
ave.duce Re: jaka narodowość? 28.02.11, 14:34 Ale o sso chozzi dokładnie? Jest jakiś spis narodowości? Odpowiedz Link
venus99 Re: jaka narodowość? 28.02.11, 14:44 mamy w tym roku kolejny Spis Powszechny.jak co 10 lat(chyba?). Odpowiedz Link
ave.duce Re: jaka narodowość? 28.02.11, 14:59 To wiem. Ale chodzi o to, czy można > jak słusznie zauważył Humbak > podać wymyśloną narodowość. Po co w ogóle to pytanie? W wielu krajach narodowość (podobnie jak wyznawana religia czy wyznanie, orientacja seksualna, etc.) jest przedmiotem wolności osobistej i nie pyta się o nią. Odpowiedz Link
witekjs Re: jaka narodowość? 28.02.11, 19:18 Czy napisanie, że jest się Polakiem, jest już passe ? Odpowiedz Link
venus99 Re: jaka narodowość? 01.03.11, 14:18 uważam,że nie ale czasami wstyd się przyznac. Odpowiedz Link
maniasza Re: jaka narodowość? 28.02.11, 20:23 venus99 napisał: > .doszedłem do wniosku,że zgłoszę narodowość europejską > . A jest taka? Odpowiedz Link
adam81w Re: jaka narodowość? 13.03.11, 22:16 Ja myślę, że warto zadeklarować narodowość polską a nie cudować z jakimiś europejskimi, śląskimi czy bytomskimi. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: jaka narodowość? 13.03.11, 23:00 > Ja myślę, że warto zadeklarować narodowość polską a nie cudować z jakimiś > europejskimi, śląskimi czy bytomskimi. A co za różnica pomiędzy dziwacznością narodowości polskiej i europejskiej? Że pod flagą europejską nie toczono wojen? - no a odsiecz Wiednia? Że jednego państwa nie ma? No ale narodowość to nie to, co przynależność państwowa. Że języka nie ma - no ale narodowość i język to nie to samo (vide Niemcy, Austriacy i Szwajcarzy). Wspólna tradycja kulturowa? Z tym Europa nie ma kłopotu. Flaga, herb? to atrybuty państwa, nie narodu. Narodowość to sztuczny twór wymyślony przez polityków (dawniej władców) w celu łatwiejszego sprawowania władzy i mobilizowania poddanych do udziału w wojnach. Równie dobrze można by narodowość zastąpić przynależnością klubową (Barcelona, Real Madryt, Śląsk Wrocław itd.) albo ulubioną marką samochodu. Odpowiedz Link
humbak Re: jaka narodowość? 13.03.11, 23:39 Oj, żeby to jeszcze było takie proste. Tożsamość narodowa w świadomości masowej to rzecz świeża, więc sugerowanie że jakiś monarcha się nią posługiwał nie ma zbyt mocnej podstawy. Zresztą wśród szlachty, arystokracji, czy rycerstwa też różnie bywało z jej odczuwaniem. To jedno. Tworzenie tożsamości więcej, zwłaszcza w przypadku Polski miało właśnie z historią, tradycją i samymi tego kraju obywatelami (czy raczej potomkami obywateli) Wspólne tradycje kultury europejskiej to też mocne nadużycie. Polacy z np. Anglikami za wiele wspólnego w tym wymiarze. Zaś herby, flagi i hymny to tylko skutek i symbol a nie czynnik narodotwórczy. Twojemu podejściu do tematu przeczą istniejące narodowości pozbawione zarówno państw jak i władców (w pewny przypadkach nigdy nimi nie dysponowały). Nie próbuj upraszczać niesłychanie złożonego zjawiska z jakim mamy do czynienia. Nie ma czegoś takiego naród europejski choć nie da się ukryć że są ludzie którzy odczuwają taką tożsamość, czasem w połączeniu z inną.Osobiście mam nadzieję ze coś takiego nie powstanie. Będzie to bowiem owoc manipulacji polityków właśnie. Widzimy jeden przykład za oceanem. Bardzo toto aroganckie w wymiarze tożsamości narodowej. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: jaka narodowość? 14.03.11, 21:26 Potwierdzasz w sumie to co i ja napisałem. No teraz mówię innymi słowami: "narodowość" to sztuczny twór, wymyślony dla łatwiejszego manipulowania zbiorowością. "Narodowość europejska" ma taką samą legitymację jak "narodowość polska". Rożnica tylko taka, że "narodowością polską" pewne grupy europejczyków były indoktrynowane przez jakieś 400 lat, "narodowością europejską" na razie nikt nie indoktrynuje. Odpowiedz Link
humbak Re: jaka narodowość? 15.03.11, 10:42 Sugerujesz że tożsamość polska, która w znacznej mierze umocniła się w czasach zaborów to efekt indoktrynacji? Czyjej? I jak się to ma do takich Basków, Kurdów, Tybetańczyków i innych im podobnych? Odpowiedz Link
man_sapiens Re: jaka narodowość? 15.03.11, 12:45 Odwrócę pytanie: czy poczucie polskiej narodowości pojawiło się wskutek mutacji genetycznej albo zmiany sposobu odżywiania? Odpowiedz Link
humbak Re: jaka narodowość? 15.03.11, 14:32 To drugie. Przy czym nie dokładnie te, ale z tej grupy: uwarunkowania środowiskowe i więzi emocjonalne. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: jaka narodowość? 15.03.11, 15:30 Mój sposób odżywiania nie rożni się od typowo francuskiego czy brytyjskiego bardziej niż od typowo suwalskiego albo szczecińskiego. Środowiskowe uwarunkowania takie same. Więzi emocjonalne - hm, z pijaczyną sprzed galerii handlowej nie mam silniejszych więzi niż z inżynierem z Monachium. Oczywiście od małego wbijano mi do głowy, że my Polacy (tzn. ja i ten pijaczyna) to sól ludzkości, a Niemiec to wróg. Wbijano mi to w domu, w szkole, na lekcjach religii, w książkach i w radio. To jest ta indoktrynacja, o której pisałem. Ale równie mocno, jak poczucie przynależności do Polski wbijano mi do głowy przynależność do mojego rodzinnego miasta, gdzie ludzie posługują się językiem wyraźnie innym, niż reszta Polski i gdzie większość ma poczucie kulturalnej odrębności od tej reszty (i gdzie też są pijaczkowie przed marketami). Zresztą, całkiem niedawno było tak, że ludzie poczuwali się do swojej np. poznańskości albo poddaństwa takiemu czy innemu panu i dziwowali się, co to takiego ta nowomodna "polskość". Nie widzę żadnego uzasadnienia dla odmawiania komuś przynależności do narodu europejskiego - poza niedostatkiem (jeszcze?) indoktrynacji. Tak samo jak nie widzę powodu, żeby prowadzić walkę z narodowym poczuciem Ślązaków. Trzeba tylko uznać, że przynależność do narodu X nie wyklucza przynależności do narodu Y i to nie tylko wtedy, gdy X jest zawarty w Y. Wtedy w rubryce "narodowości" wpisywało by się: "śląska, polska i europejska". Albo "śląska, polska, europejska i arabska". Odpowiedz Link
humbak Re: jaka narodowość? 15.03.11, 15:39 I chyba tu dochodzimy do sedna. Mnie tam nikt nie wbijał od dzieciństwa wrogości do sąsiadów, choć słyszałem że nasza historyczka z liceum miała odjazdy antyniemieckie (od dziecek co do niej na korepetycje chodziły). Na skutek tego nie mam problemów przesadnych niechęcią do patriotyzmu i odczuwam go w sposób zauważalny z lekkim zażenowaniem wspominając krótki epizod europejskości na początku studiów- naszprycował się człowiek Wyborczej:) Dlatego nie porównuję polskiego żula z niemieckim inżynierem, tylko z żulem właśnie niemiecki, francuskim, czy jakim tam jeszcze. I jakoś nie mam problemów z tożsamością narodową śląską, zwłaszcza biorąc pod uwagę wielonarodowe tradycje naszego państwa (zniszczone w ciągu ostatniego stulecia w znacznej mierze). I moźe dlatego nie widzę potrzeby wymyślania nowej. Wolę ślązaka dumnego ze swojego pochodzenia, niż europejczyka mającego najwyraźniej problemy ze swoją dotychczasową narodowością polską, niemiecką, czy jaką tam jeszcze. Odpowiedz Link
humbak Ach, świnia ze mnie parszywa.... 15.03.11, 15:40 z rozpędu Ślązaków potraktowałem z małej:( Europejczyka tysz. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: jaka narodowość? 15.03.11, 21:06 > I moźe dlatego nie widzę potrzeby wymyślania nowej. Wolę ślązaka dumnego ze swo > jego pochodzenia, niż europejczyka mającego najwyraźniej problemy ze swoją doty > chczasową narodowością polską, niemiecką, czy jaką tam jeszcze. A to Ślązak nie może być jednocześnie Polakiem? (albo czasem Czechem, Niemcem) A także Europejczykiem? Odpowiedz Link
humbak Re: jaka narodowość? 15.03.11, 23:42 To z pierwszego zdania tak. To drugie niby też, ale zalatuje podejrzanie. Jak już napisałem- dziwnie to wygląda jak ktoś sobie dokłada narodowości. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: jaka narodowość? 16.03.11, 14:23 > To z pierwszego zdania tak. To drugie niby też, ale zalatuje podejrzanie. Ale dlaczego podejrzanie? I o co to podejrzanie? Odpowiedz Link
humbak Re: jaka narodowość? 16.03.11, 15:51 Podejrzane jest że człowiek dokłada sobie narodowość powstaniu której nie sprzyjają niemal żadne czynniki. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: jaka narodowość? 16.03.11, 16:05 Ale o co podejrzane? O idealizm? O naiwność? Przecież to nieszkodliwe. Odpowiedz Link
humbak Re: jaka narodowość? 16.03.11, 16:15 Idealizm? Raczej zwiedziony. Naiwność? Trochę. Nieszkodliwe? Niekoniecznie, wiele idei w historii ładnie wyglądało na papierze i źle się kończyło. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: jaka narodowość? 17.03.11, 07:51 > Nieszkodliwe? Niekoniecznie, wiele > idei w historii ładnie wyglądało na papierze i źle się kończyło. Np. patriotyzm, który przy minimalnym przegrzaniu zamienia się w nacjonalizm. Odpowiedz Link
humbak Re: jaka narodowość? 17.03.11, 08:45 Sądzisz że np. ja z powodu byle problemu stałbym się nacjonalistą? Odpowiedz Link
witekjs Re: jaka narodowość? - Etnocentryzm 17.03.11, 10:26 humbak napisał: > Sądzisz że np. ja z powodu byle problemu stałbym się nacjonalistą? Zarzucanie nacjonalizmu przedstawicielom innego narodu, co pokazuje współczesna historia i polityka, jest najczęściej projekcją wszelakich "prawdziwych" i "genetycznych" patriotów. Nawet w Szwajcarii okazywało się nierzadko, że różnice językowe i kulturowe były źródłem napięć i jak zwykle walki o władzę/pieniądze/, nie tylko w mniejszych rejonach. O wolność kraju nie musieli walczyć... Mówiąc o różnych narodowościach nie można zapomnieć o ETNOCENTRYZMIE, w którym najważniejszy jest "nasz". Nie jest to postawa występująca jedynie wśród Polaków. Nierzadko możecie, nieoczekiwanie spotkać się z pytaniem "amchu ?", po którym od waszej odpowiedzi może zależeć dalszy przebieg znajomości... W Szwajcarii są cztery języki urzędowe: niemiecki, francuski, włoski i romansz (ten ostatni to jeden z języków retoromańskich). Według spisu powszechnego ludności z 2000 roku struktura ludności ze względu na język ojczysty przedstawia się następująco: 1. niemiecki – 4 801 148 (72,8%) 2. francuski – 989 606 (13,0%) 3. włoski – 470 961 (6,5%) 4. serbsko-chorwacki – 103 350 (1,4%) 5. albański – 94 937 (1,3%) 6. portugalski – 89 527 (1,2%) 7. hiszpański – 76 750 (1,1%) 8. angielski – 73 422 (1,0%) 9. romansz – 35 072 (0,5%) Inne – 58 431 (0,7%) Szwajcarzy nie stanowią ani językowo, ani religijnie jedności, mają jednak wspólną historię i ideały. pl.wikipedia.org/wiki/Szwajcaria Etnocentryzm forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,116793583,ETNOCENTRYZM.html AMCHU www.asme.pl/122174678977341.shtml www.polish-jewish-heritage.org/pol/Jan_04_Dzieci_mlodziez_pochodzenia_zydowskiego.htm Odpowiedz Link
honeyr Re: jaka narodowość? 13.03.11, 23:56 No właśnie nie wiem, jaką podać - bo jak patrzę np. na polaczkybiedaczky.blogspot.com/ to nie wiem, czy wskazywać polską? czy lepiej ankieterowi nie otwierać. Odpowiedz Link
witekjs Re: jaka narodowość? 14.03.11, 19:16 honeyr napisał: > No właśnie nie wiem, jaką podać - bo jak patrzę np. na polaczkybiedaczky.blogspot.com/ to nie wiem, czy wskazywać polską? czy lepiej ankieterowi nie otwierać. Jeśli widzisz w Polsce głównie takich ludzi, o których jakiś dupek pisze polaczkybiedaczky, to przykre, bo masz poważny problem... Odpowiedz Link
venus99 Re: jaka narodowość? 15.03.11, 14:19 ja myślę,że problem z takimi ludźmi to generalnie ma społeczeństwo. Odpowiedz Link
czan-dra Re: jaka narodowość? 14.03.11, 19:20 Kaszubska, może być? Tak pytam, bo i tak ją wpiszę... Odpowiedz Link
witekjs Re: jaka narodowość? 14.03.11, 19:49 Chyba obecnie jest wszystko określone uczciwie. www.gazetakaszubska.pl/8065/czarno-zolta-tozsamosc forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,67653539,_Jezyk_Kaszubski_Tozsamosc_Kaszubska.html Odpowiedz Link
ewa9717 Re: jaka narodowość? 14.03.11, 21:38 czan-dra napisał: > Kaszubska, może być? Tak pytam, bo i tak ją wpiszę... Może. Ja o śląskiej też serio. Odpowiedz Link
tojajurek Re: jaka narodowość? 14.03.11, 21:44 To ja się zapytowywuję, czy jest narodowość kurlandzka? Moja Babcia była stamtąd i to była jedyna nacja, do której się przyznawała. Odpowiedz Link
humbak Re: jaka narodowość? 15.03.11, 10:49 Iba mało prawdopodobne. To chyba po prostu Łotysze teraz są. Nie słyszałem o takiej w każdym razie. Odpowiedz Link
maniasza Re: jaka narodowość? 15.03.11, 22:54 humbak napisał: > Iba mało prawdopodobne. To chyba po prostu Łotysze teraz są. Nie słyszałem o ta > kiej w każdym razie. Znam jedną księżniczkę kurlandzką urodzoną w St. Petersburgu, z matki Rosjanki, ojca Łotysza, wychowującej ją babci Polki , w międzyczasie mieszkającej w Polsce, a od lat ponad dziesięciu zamieszkałej w Kolumbii i chyba na stałe już, z tego, co widzę. Ciekawa jestem, jak ze spisem polskim powszechnym poradziłaby sobie ;) Odpowiedz Link
venus99 Re: jaka narodowość? 15.03.11, 17:37 a ja twierdzę,że najważniejsze jest nasze poczucie tożsamości.nie będą biurokraci okreslali mojej narodowosci! Odpowiedz Link
wanda43 Re: jaka narodowość? 15.03.11, 17:51 Z miesiąc temu mi przyslali, ze mnie wytypowali, ale dziwnie jakos, bo nie przyszlo na adres zameldowania w Wawie, tylko tu, gdzie mam chalupe i teraz mieszkam. Pierdykam ich. Nie wpuszcze i juz. Odpowiedz Link
maniasza Re: jaka narodowość? 15.03.11, 22:57 venus99 napisał: > a ja twierdzę,że najważniejsze jest nasze poczucie tożsamości.nie będą biurokra > ci okreslali mojej narodowosci! Dobrze gadasz. Dać Ci wódki! Odpowiedz Link
panidemonka Re: jaka narodowość? 16.03.11, 07:41 Urodziłam się w Polsce z rodziców Polaków. Mogę podać tylko polską narodowośc. Odpowiedz Link
dziewica_konsystorska Re: jaka narodowość? 16.03.11, 07:47 POLSKA! Wyłącznie. Bóg zapłać. Odpowiedz Link
witekjs Re: jaka narodowość? 16.03.11, 10:31 Polska - nareszcie nie będę jedyny :-) Dość śmieszne, a właściwie smutne jest wydziwianie "światowców", którzy mają narodowość "europejską". Trochę zaskoczyła mnie ta dziwna dyskusja i niepokoje, że urzędnicy będą nadawać narodowość. Czym jest narodowość, mniejszości narodowe i etniczne, bez trudu można przeczytać nawet w Wikipedii. Dla wielu Polaków przynależność do tej narodowości, związana była nie tylko z ostracyzmem ze strony zaborców, sąsiadów i okupantów... Wielu naszych przodków przywiązanie do Niej opłaciło obozami, walką i śmiercią. Ich Krzyże Virtuti Militari, po wojnie były jedynym klejnotem pielęgnowanym w rodzinie. Zagrożenie dla żadnego Narodu i Mniejszości narodowej, na szczęście nie istnieje obecnie. Witek pl.wikipedia.org/wiki/Mniejszo%C5%9Bci_narodowe_i_etniczne_w_Polsce www.sciaga.pl/tekst/106273-107-sytuacja-i-charakterystyka-mniejszosci-narodowosci-w-polsce www.zgapa.pl/zgapedia/Mniejszo%C5%9Bci_narodowe_i_etniczne_w_Polsce.html www.mswia.gov.pl/portal/pl/61/37/ hista.info/578_mniejszosci-narodowe-ii-rp.html forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,116793170,Etnicznosc_i_narod_w_socjologii.html forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,116793408,Etnicznosc_wartosc_i_zagrozenie_.html Odpowiedz Link
humbak Re: jaka narodowość? 16.03.11, 11:21 > Zagrożenie dla żadnego Narodu i Mniejszości narodowej, na szczęście nie istniej > e obecnie. Mylisz się. Po prostu te problemy istnieją poza Europą. U nas zdarzają się natomiast pewne dyskusyjne posunięcia w stosunku do mniejszości etnicznych- patrz Węgry z ostatnich. Odpowiedz Link
witekjs Re: jaka narodowość? 16.03.11, 20:38 humbak napisał: > > Zagrożenie dla żadnego Narodu i Mniejszości narodowej, na szczęście nie i > stniej > > e obecnie. > > Mylisz się. Po prostu te problemy istnieją poza Europą. U nas zdarzają się nato > miast pewne dyskusyjne posunięcia w stosunku do mniejszości etnicznych- patrz W > ęgry z ostatnich. Miałem na myśli nasz kraj, gdzie tymczasem antagonizmy nie są zbyt silne. Oczywiste, że mogą narastać wraz ze wzrostem świadomości narodowej oraz potrzeb kulturalnych, gospodarczych i politycznych... U nas jak wiesz, najbardziej prawdziwymi, patriotycznymi Polakami są moherowi "obrońcy krzyża" i ich liderzy. Ludzi o takiej mentalności jest chyba niemało we wszystkich grupach etnicznych. To zawsze bywa zarzewiem konfliktów, niekoniecznie o podłożu narodowym. Witek www.eurodialog.org.pl/text/etno.php Odpowiedz Link
humbak Re: jaka narodowość? 16.03.11, 22:04 W naszym kraju mniejszości narodowe są tak nieliczne, że za problem uważać je mogą tylko ludzie którzy sami są problemem. Odpowiedz Link