scoutek 29.03.13, 12:37 trzeba zacząć nowy wątek, ale stary też tu jest Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scoutek łzy czyste rzęsiste..... 02.04.13, 17:48 Jedną z wielu dostrzegalnych zmian po zawaleniu się poprzedniego systemu był prawie natychmiastowy wysyp literatury romantyczno-romansowej zwanej od najpopularniejszej wtedy serii harlequinami. Tego w poprzednim ustroju nie było wcale, bo nie istniały różnice klas, niemożliwym był mezalians. Przecież jeśli kucharka mogła rządzić to mogła także poślubić nawet I sekretarza KC PZPR. Dlatego też wszystkie dziewczyny urodzone w Polsce po II wojnie światowej cierpiały na brak odpowiedniej miłosnej literatury z każdej półki. Myślę oczywiście o literaturze rodzimej, bo nie będziemy się dzisiaj zajmować literaturą zgniłego zachodu, tę zostawię na inną okazję. Dlatego też nasze matki często posiłkowały się najsłynniejszym melodramatem literatury polskiej, a więc ............. Odpowiedz Link
gat45 Uwaga : wielki debiut Gata w Forumowo filmowo ! 02.04.13, 17:57 Ja wiem, psze pani, ja wiem, ja wiem ! Ta chorowita od ordynata, no, ta co miała na głowie sobolowe sploty, a on był Waldemar... O mam : Stefcia Trędowata ! Odpowiedz Link
scoutek Re: Uwaga : wielki debiut Gata w Forumowo filmowo 02.04.13, 18:12 no BRAWO!!!!!!!! w 10 minut od opublikowania:)))))) gratuluję udanego debiutu:))))) cmok, rąsia, cmok Odpowiedz Link
ave.duce Re: Uwaga : wielki debiut Gata w Forumowo filmowo 02.04.13, 18:19 Wolę "Na ustach grzechu": "Wtem zapłakał na gościńcu tętent bułana, który przemienił się wkrótce w wał kurzu. Spoza niego wykwitła niebawem młoda kobieta, uganiająca en carrièe wraz z wierzchowcem błękitnej krwi arabskiej." Odpowiedz Link
scoutek Re: Uwaga : wielki debiut Gata w Forumowo filmowo 03.04.13, 09:22 teżżżżżżż szczególnie kiedy czytała tę książkę w trójce pani Irena Kwiatkowska:))))) Odpowiedz Link
scoutek malarsko..... 08.04.13, 19:19 ......... wielokrotnie udowodnił, że jest znakomitym reżyserem, należy również do moich ulubionych. Pisałam już o jego najbardziej znanych filmach (......), czas na ten mniej znany i całkiem nowy, bo z ..... Odpowiedz Link
scoutek wizjonersko 15.04.13, 18:57 Niesamowity film. I pod względem fabuły (a raczej fabuł) i pod względem artystycznym. Oparta na książce ........................, wierna opowieść o ludziach i wydarzeniach z różnych epok i miejsc na Ziemi. Historia o tym, że wszystko co robimy zostawia ślad dla naszych potomków i że wszystko co dzisiaj mamy, jest wynikiem lat działań naszych przodków. Film zrealizowany w zeszłym roku przez ................ Odpowiedz Link
omamiony.wiedzmin Re: wizjonersko 16.04.13, 13:15 Tym razem nie o psach :) Tez od lat pasjonuję się kinem ,oglądam niezliczoną ilośc filmów ale nie próbuję nawet recenzowac czy dyskutowac na te tematy bo mój gust jest dziwny i trochę zwichrowany przez to,ze kiedyś musiałem oglądac ich jeszcze więcej(prowadziłem wypożyczalnię kaset vhs). "Atlas chmur" niezły ale zbyt komercyjny i przewidywalny jak na mój gust.Zbyt dużo uproszczeń,zbyt hollyłódzki i koniec końców po seansie uznałem,że fajny plastycznie i wizualnie ale nic więcej. Ciekawy bym był czy ogladałaś już wszystkie filmy kandydujące do tegorocznego oskara ? Gdybyś to Ty przyznawała nagrodę dla najlepszego filmu to który by ją otrzymał. Ja zdążyłem zobaczyc wszystkie.Nie było żadnego arcydzieła czy chocby filmu ,który by zbliżył się do tego miana.W ogóle coraz gorsze i coraz głupsze filmy kandydują.Szczytem już dla mnie jest ,że do tego grona "eksperci" zaliczyli "Pamiętnik pozytywnego myślenia"-dla mnie wyjątkowa wtopa. Ja na pierwszym miejscu postawiłbym "Django" i "Miłośc" dwa bardzo dobre (i tylko tyle) choc kompletnie różne obrazy. I jeszcze coś :) Gdyby Cię ktoś zmusił do wyznania jakie są najlepsze filmy Twego życia to co by to było .Dasz radę np.pierwszą piątkę czy dziesiątkę omamionemu zdradzic ? Czy w ogóle masz takie ? jeśli nie ,nie ma sprawy :) ps masz konto na filmwebie ?chętnie bym poczytał co lubisz ale to już może byc z mojej strony niestosowne pytanie ,więc w razie cóś puśc mimo uszu ja mam dopiero od 3 lat choc bywam tam od dawna i mojego nicka mogę Ci na maila podesłac jeśli zechcesz :) pytam bo cały czas szukam dobrych i mało znanych filmów ,a to dużo ułatwia.... przepraszam jeśli to zbyt aroganckie z mojej strony pozdrawiam Odpowiedz Link
scoutek Re: wizjonersko 16.04.13, 13:30 większość odpowiedzi na tematy filmowe znajdziesz na moim blogu i tam dobrze widać jakie filmy lubię na filmwebie mam konto, ale jakoś nie bardzo mam czas i na to większości tegorocznych oscarowych filmów nie widziałam, niestety, teraz nieco nadrabiam i pewnie po kolei omówię na blogu także nad piątką czy dychą naj w moim życiu się nie zastanawiałam, bo zawsze mam uczucie, że część dopiero przede mną ale na pewno "Ojciec chrzestny","Lot nad kukułczym gniazdem", "Pożegnanie z Afryką", "Podejrzani", "Nietykalni" (ale ci starzy, USA) .... nie, to bez sensu..... za dużo, to chyba zależy od nastroju, bo jak jestem chora smakuje mi coś zupełnie innego... lubię różne rzeczy, uwielbiam oglądać kilka razy ten sam film, teraz np. znowu trafiłam na "Wszystko jest iluminacją", od którego dwa lata temu zaczynałam blogowanie.... Odpowiedz Link
omamiony.wiedzmin Re: wizjonersko 16.04.13, 17:06 spoko ,rozumiem Filmweb ma ten plus ,że bardzo szybko się szuka kiedy czasu nie ma za dużo.Jest fajna funkcja gustopodobnych czy znajomych i można dzięki temu trafic na mniej znane filmowe perełki. Z ostatnich tygodni ,to akurat samemu znalazłem- argentyński "Chińczyk na wynos" i duński "Superclasico" -dwie niby tylko komedie ale to coś więcej niż komedie.Jak kiedyś spotkasz na swej drodze spróbuj. Jest taka stronka kinomaniak.tv gdzie można łyknąc tysiące filmów,w tym wiele nie spotykanych gdzie indziej i starszych.Nie sciągasz filmów tylko oglądasz tam więc niby to nie jest piracenie ale w sumie wiadomo ,że uczciwe to nie jest.Jeśli Cię przyciśnie bo czegoś tam będziesz szukac spróbuj :) "Lot nad kukułczym gniazdem" to mój nr.1 od 30 kilku lat :) Teraz już starych filmów nie oglądam bo i one się zestarzały i ja jestem inny."Lot" w dalszym ciągu trzyma poziom ale np."Nietykalnych" pokazywałem synowi ze 2 miechy temu i to już nie było to.Za to francuscy "Nietykalni" rewelacja :) trzymaj się ciepło :) Odpowiedz Link
scoutek Re: wizjonersko 16.04.13, 17:50 Kinomaniaka znam i korzystam ale dzięki:) francuscy Nietykalni owszem tak, ale uwielbiam kino stare, aluzyjne ze znakomitą obsadą.... dużo by mówić:) Ty również i zaglądaj:) Odpowiedz Link
omamiony.wiedzmin Re: wizjonersko 17.04.13, 16:57 Przeglądałem dzisiaj Twego bloga i muszę przyznac ,że masz talent i fajne filmy wybierasz. Podejrzewam,że jesteśmy w podobnym wieku bo zbyt dużo wspólnych ,ulubionych filmów. Ze mną jest taki problem,ze właściwie je wszystkie widziałem,oprócz seriali bo te od czasu Ally McBeal odpuściłem sobie. Nie wiem czy przeoczyłem czy nie opisałaś filmów Smażone zielone pomidory czy np.Don Juan DeMarco.Może nie masz ochoty by o nich pisac ale jeśli ich nie widziałaś to zobacz koniecznie. Nie gniewaj się ja Ci nie podsuwam filmów ,które powinnaś opisac.Zostało mi takie zboczenie po tym jak dawno,dawno temu prowadziłem wypozyczalnię kaset video i klienci prosili mnie bym im polecał jakieś filmy mówiąc co im się podobało.Miałem dużą celnośc tych "trafień". Jak chcesz zrobię Ci małą listę filmów,o których myślę ,że będą w Twoim guście ,a Ty odhaczysz sobie co widziałaś :) A jeśli uznasz ,że nie mam pojęcia co może Ci się podobac to wyrzucisz do kosza i spokój :) nie narzucam się ,nie zrozum mnie źle,jak zawsze chcę pomóc ,a bywa ,że mi nie wychodzi .... nara :) Odpowiedz Link
scoutek Re: wizjonersko 17.04.13, 19:09 widziałam oba i setki innych, a te opisane są wyliczone z boku alfabetycznie;)) nie napisałam o nich bo nie miałam nastroju, ale pewno się pojawią sugestie mile widziane zawsze, jak chcesz możesz tu i możesz na maila nie czuję abyś się narzucał przynajmniej na razie:)))) i dzięki za miłe słowa:) Odpowiedz Link
omamiony.wiedzmin Re: wizjonersko 18.04.13, 15:51 Posłałem Ci Scoutku na maila małą listę filmów.Starałem się wybrac te mniej głośne. Jeśli chociażby jednego nie znasz i kiedyś tam zobaczysz ,a Cię zachwyci to warto było :) kłaniam się Odpowiedz Link
scoutek Re: wizjonersko 18.04.13, 19:34 bardzo się postarałeś, bo sporo z tego nie znam ale fajnie, mam czego szukać wielkie dzięki a Inarritu trafiony zatopiony - to moja bajka absolutnie:))) Odpowiedz Link
scoutek no no 21.04.13, 17:56 W maju miną dwa lata od założenia blogu, a dzisiaj wpada 200 notka, czyli dwieście filmów przez dwa lata, wychodzi sto rocznie czyli średnio dwa tygodniowo.... chyba nieźle? Dzisiaj więc musi być specjalny film. I chyba jest. W moim życiu najpierw pojawiła się książka. Wiele lat temu Mama przyniosła ją do domu kilka dni przed świętami Bożego Narodzenia prosząc, abym się za nią nie zabierała, a zostawiła na ferie świąteczne właśnie. Stwierdziłam, że zajrzę tylko do pierwszego rozdziału, aby się zorientować o co chodzi......... Odpowiedz Link
ave.duce 200? Ho, ho! Gratki! :) 22.04.13, 09:11 www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9QUT0tweX1M#! Odpowiedz Link
scoutek Re: 200? Ho, ho! Gratki! :) 22.04.13, 09:53 You're talkin' to me??? I'll be back! Odpowiedz Link
scoutek o Polakach dla Polaków 29.04.13, 19:39 Nie jestem wielką fanką polskiego kina. Podziwiam aktorstwo, doceniam reżyserię, mam swoje ulubione filmy, które mogę oglądać wiele razy. Rzadko kiedy film polski i problem w nim przedstawiony chwyta mnie za serce, umysł i nie odpuszcza przez dłuższy czas. Po obejrzeniu zeszłorocznego dzieła najbardziej kasowego z ........... Odpowiedz Link
scoutek malowniczo ale..... 04.05.13, 16:00 Nareszcie udało mi się obejrzeć film, za który .......dostał w tym roku swojego drugiego Oscara dla najlepszego reżysera. Film ten dostał jeszcze trzy nagrody Akademii: za zdjęcia, efekty i muzykę oryginalną i moim zdaniem w pełni zasłużenie. Bo ten film to przede wszystkim obraz....... Odpowiedz Link
scoutek zapowiedź 12.05.13, 11:52 To film, od którego tak naprawdę zaczęła się kariera aktorska jednego z najbardziej popularnych polskich aktorów. Miał wprawdzie już za sobą udział w innym filmie i była to główna rola, ale był to nieco już zapomniany film dziecięcy i trochę przestarzały. ..... Odpowiedz Link
scoutek oczywiste.....? 20.05.13, 18:17 Najbardziej znany film prawniczo - sądowy zaczyna się od tego, że oskarżony, zdaniem wszystkich przysłuchujących się procesowi, jest winien zamordowania swojego ojca. Ława przysięgłych udaje się na naradę i widzimy ............ Odpowiedz Link
scoutek magnetycznie i klimatycznie 28.05.13, 20:06 Bardzo rzadko zdarza się, żeby w obecnych, bardzo komercyjnych czasach, nasza telewizja – do tego publiczna – nadawała tak wysmakowany, magnetyczny, uroczy i taaaaak ............. serial. Do tego twórcy wierzą w inteligencję odbiorcy....... Odpowiedz Link
scoutek znowu serial 05.06.13, 17:49 Przy okazji przeglądania setki najlepiej napisanych seriali telewizyjnych przypomniał mi się wczoraj serial zrealizowany w latach 1993-2005, u nas w Polsce pokazywany był w telewizji publicznej, ale chyba nie wszystkie sezony. A szkoda, bo serial był jednym z lepszych, na liście wymienionej wyżej zajął miejsce...... Odpowiedz Link
scoutek bardzo po polsku 12.06.13, 19:05 Ten reżyser znany jest ze swojego sposobu pokazywania tego, co widzi dookoła: otwarcie i bez pardonu wali w oczy szczerą do bólu prawdę o współczesnych Polakach i Polsce. Takiej prawdy o nas samych wolelibyśmy nie znać. Chyba. Historia pokazana w tegorocznym dziele......... Odpowiedz Link
scoutek pewnie wiedzieliście od rana 20.06.13, 19:45 Wybór filmu do mojego bloga to najczęściej odruch. Dzisiaj rano, gdy usłyszałam informację o śmierci ........i wiedziałam, że muszę napisać o nim i jego życiowej roli. W latach 1999 – 2007 powstało 6 sezonów po 13 odcinków, a reżyserami był cały tłum ludzi z ............... To najlepszy serial tego typu w historii telewizji. I nie jest to tylko moje zdanie. Nagrodzony został bowiem wieloma Złotymi Globami i otrzymał Emmy Awards wielokrotnie. Głównym bohaterem....... Odpowiedz Link
scoutek polecam!!!! 27.06.13, 18:08 Wczoraj miałam lekkiego doła i szukałam czegoś, co pomogłoby mi z niego wyleźć. Trafiłam na film, o którym sporo już słyszałam, a sam tytuł daje nadzieję na poprawę nastroju. W końcu .............. zwykle w życiu pomaga, prawda? No i po obejrzeniu filmu, który .......... Odpowiedz Link
scoutek leniwe popoludnie 05.07.13, 20:33 To film, od którego zaczęła się światowa sława..........................., mało jeszcze znanego skromnego .................... reżysera. Nakręcona w 1975 roku historia, oparta na książce .................................... Odpowiedz Link
scoutek bardzo wakacyjnie 12.07.13, 10:30 W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku powstało w Polsce kilka znakomitych seriali i filmów dla młodzieży. Ponieważ mamy sezon letni i czas wyjazdów, przypomnę tylko jeden z nich (była tez wersja serialowa), który powstał w ............. Także wyjeżdżam na wakacje, do miejsca, gdzie najprawdopodobniej nie będzie dostępu do sieci, dlatego życząc słońca i wielu fantastycznie wakacyjnych chwil, obiecuję, że wrócę. Chyba, żeby okazało się, że z tym brakiem Internetu to ściema, wtedy napiszę wcześniej. Bawcie się, chwilowo beze mnie..... Odpowiedz Link
ave.duce Re: bardzo wakacyjnie 12.07.13, 13:00 Samych uśmiechów na wakacjach, Scoutku! Odpowiedz Link
scoutek Re: bardzo wakacyjnie 12.07.13, 15:31 to dopiero od jutra, ale dziękuję:))) i nawzajem Odpowiedz Link
scoutek powrót z wakacji ;)) 29.07.13, 11:47 Moje tegoroczne wakacje spędzałam na tyle blisko, że nie musiałam lecieć samolotem. I całe szczęście, bo gdy oglądałam ten film, byłam bardzo zadowolona, że nie istnieje ryzyko takiego powrotu. Przy oglądaniu tej historii można się nabawić strachu, nie tyle przed samym lataniem, a ......... WRÓCIŁAM było zimno, wiało i padało Odpowiedz Link
scoutek Re: powrót z wakacji ;)) 29.07.13, 18:02 przejeżdżałam nawet nad Twoją Narwią;)) na północno wschodni kraniec, dzikie pola, ruskie budy i te inne mieruniszki:)))) Odpowiedz Link
ave.duce Re: powrót z wakacji ;)) 29.07.13, 19:07 No to wyskoczyłaś tam jak Filip z konopi, a może i Filipów dwóch i hajda na kurhany? ;) Prognozy nie sprawdziło się - jak mniemam. Odpowiedz Link
scoutek Re: powrót z wakacji ;)) 29.07.13, 19:35 Filipowa brakuje trzeciego jest Filipów a potem Filipów drugi i czwarty nie sprawdziło się, słońca było na dwa dni reszta w ciemno i wiatr i mżawka i we wogle za to przeczytałam 8 książek;)) no i obejrzałam co nieco:)) Odpowiedz Link
scoutek dla ............ 07.08.13, 17:46 Bardzo lubię filmowe miniseriale, bo to trochę jak wydłużony seans filmowy, a nie trzeba latami czekać na koniec. Namówiona przez jednego wirtualnego znajomego, a i skuszona udziałem dwóch z bardziej lubianych przeze mnie aktorów, sięgnęłam i obejrzałam prawie za jednym zamachem ponad czterogodzinną opowieść o ............ Odpowiedz Link
scoutek dzisiaj z napięciem 13.08.13, 11:01 Dzisiaj wieczorem ten film powtarza jedna z prywatnych stacji telewizyjnych i od razu pomyślałam, że warto polecić, szczególnie tym, którzy tego obrazu nie widzieli. Jeśli oczywiście tacy jeszcze są. Jeśli ktoś widział to warto sobie przypomnieć, bo zrealizowany w ................. Odpowiedz Link
scoutek przewrotnie 21.08.13, 13:58 Zabierałam się do tego filmu kilkakrotnie i ciągle coś stawało mi na przeszkodzie. A to zaplanowane dużo wcześniej wyjście do kina musiałam odłożyć, a to płyta z filmem do mnie nie dotarła, a w końcu jak ją dostałam, to DVD nawaliło i znowu się odwlekło. Ale w końcu udało się. I jestem - tak jak przypuszczałam, że będę - zachwycona, bo bawiłam się naprawdę dobrze. ...... Odpowiedz Link
scoutek Re: przewrotnie 21.08.13, 14:32 DJANGO UNCHAINED - MAIN THEME - Django się robi Pani każe, sługa musi ;) Odpowiedz Link
scoutek idziemy do szkoły 30.08.13, 12:15 To już ostatnie chwile wakacji i zbliża się nieuchronnie moment, gdy miliony uczniów (nauczycieli zresztą też) musi wstać rano i pójść do szkoły. Nie jest to miłe uczucie, ale tak już jest. Postanowiłam przypomnieć bardzo szkolny film z 1989 roku zrealizowany przez niezrównanego .......... Odpowiedz Link
magdolot Re: idziemy do szkoły 30.08.13, 23:39 A ja miałam nadzieję, że pyszny czeski "Osobna szkola" czyli szkoła podstawowa skądinąd i się wreszcie wywiem jak on jess po polsku... chlip, śląp. No, kurcza, wujo gugiel rzekł "Szkoła podstawowa" jak w mordę, Jana Sveraka. Polecam. Odpowiedz Link
magdolot Re: idziemy do szkoły 31.08.13, 22:25 Sverak zrobił film o skutecznym nauczycielu. Powojnie, czeski slums, cholerne małe chłopczyki, pani nauczycielka wariuje i FTEDY zjawia się pan skuteczny... A jak jusz jesteśmy przy małych chłopczykach, to jeszcze jeden czeski chłopczyk, zwany w rodzinie "Dupeczką" [Zadeczku!], wojna i ryby i kupa poezji, czyli "Złote węgorze" zrobione daaawno temu na podstawie "Śmierci pięknych saren" Oty Pavla. Właśnie wyczytałam w wiki, że Pavlowi pracę sportowego korespondenta załatwił Arnoszt Lustig, kumpel brata z Auschwitz. Ten sam Lustig, co we książkach Hrabala kupował swoim licznym i wrzaskliwym pociechom kosze delikatesowe, żeby na chwilę przestały drzeć mordy i dały ojcu uprawiać Literaturę, a potem kupił sobie dom na wsi, żeby pisać w spokoju. Tanio. Bo dom był obok kamieniołomu... Ech, życie! Odpowiedz Link
scoutek drobiazg po polsku 09.09.13, 13:06 Dzisiaj polski drobiażdżek z 2000 roku, przypomniała mi się bowiem jedna z części serii polskich filmów pod wspólnym tytułem ................., a zrealizowana przez różnych reżyserów. Ten odcinek, o którym dzisiaj piszę, trwa zaledwie 57 minut, ale niesie w sobie spory ładunek wiedzy o współczesnej Polsce i współczesnych rodakach. I bardzo dużo emocji............... Odpowiedz Link
scoutek baśniowo 19.09.13, 11:05 Ze wszystkich bohaterów książkowych i filmowych najbardziej nie lubię, ba, brzydzę się wręcz ........... ze wszystkich historii o.............. Książkowy wizerunek mnie wzdragał, a po zobaczeniu w kinie śni mi się po nocach, jako najbrzydsza (i wizualnie i mentalnie) postać ............ Ale się przełamałam znowu, już po raz kolejny, ........ mnie straszy, ale i tak warto było...... Odpowiedz Link
magdolot Re: baśniowo 20.09.13, 15:49 Dziecko Szacio Golluma bało się panicznie. Kij tam ortodontycznie zębate, przejechane, toczące ślinę orki - tych miało w nosie kumpletnie, a na widok Golluma zwiewało gdzie pieprz rośnie. Mam wrażenie, że w "Hobbicie" Golluma jeszcze poprawili, a jako postać z ekranizacji Gollum rulez. Się nieźle uchachałam przegiętym królem orków i jego wersją piosenki "Wyginam śmiało ciało". By to pan Jackson mi zrobił z "Trylogią", to bym chyba zabiła. Do "Hobbita" mam dystans i niech se z nim robi co chce, byle zostawił scenę z robieniem w konia Beorna przez Gandalfa-Szecherezadę [w co ani przez chfilę nie wątpiam]. Odpowiedz Link
scoutek ADHD 26.09.13, 13:21 W latach 50. i 60. ubiegłego stulecia w w kinie amerykańskim panowała moda na - jakbyśmy to dzisiaj nazwali - komedie romantyczne, czyli filmy lekkie, łatwe i bardzo przyjemne. Były to zazwyczaj krótkie, niezbyt głębokie historie, w których można było podziwiać ówczesną modę panującą wśród amerykańskiej klasy średniej oraz lekką muzykę łatwo wpadającą w ucho. Gwiazdą najczęściej występującą w tych filmach była niedoszła (z powodu wypadku) tancerka z wyszkolonym głosem, urocza ................... Odpowiedz Link
scoutek zmierzcha..... 05.10.13, 10:47 Nie jestem wielbicielką tej serii filmów, ale widziałam większość ze względu na rozmach i legendę. Poza tym to jest seria, która miłośnikowi kina jest do życia potrzebna ze względu na całość kultury, kody, cytaty, które trzeba znać, by orientować się jako tako w świecie filmów. Bez znajomości chociażby poszczególnych odtwórców głównej roli znawca kina jest o wiele uboższy. Poza tym trudno nie pamiętać, że ........... Odpowiedz Link
magdolot Re: zmierzcha..... 05.10.13, 11:41 To mój ulubiony. Pierwsza piosenka nie jak z Eurowizji. Bardem autoparodysta i pieprzeni Szkoci fśród wrzosowisk. Poprzedni mnie nudził i fkurzał cynkowaniem - widok dużej tafli szkła zapowiadał rozpierduchę. Kolega Eastwood swego czasu strzykał z konia sokiem tytoniowym z gęby po pewnym kundlu w tym samym celu i z dużo większym wdziękiem, że Indianina z landrynką jusz nie fspomnę. Odpowiedz Link
scoutek wschód słońca 13.10.13, 16:37 Kino – poza rozrywką intelektualną – bywa także widowiskiem. Ale bardzo rzadko jak dotąd było takim, w którym widz jest tak głęboko wciągnięty w inscenizację, że staje się jej uczestnikiem. Uwielbiam takie kino, dlatego do kina poleciałam prawie natychmiast po .................... Odpowiedz Link
scoutek Re: wschód słońca 22.10.13, 18:58 To jeden z tych filmów, który można oglądać w kółko i co chwilę. Powstał dokładnie trzydzieści lat temu, bo .......................... wyreżyserował go w 1983 roku. Dostał za niego trzy Oscary, bo za najlepszy film roku, za reżyserię i za scenariusz adaptowany. Oscary powędrowały także do dwójki aktorów, bardzo zasłużenie, ale o tym za chwilkę............ Odpowiedz Link
scoutek muzyka poważna 31.10.13, 18:21 Tak przez przypadek nastroiło mnie właśnie na ten film. Gdy zobaczyłam tę historię po raz pierwszy w kinie, mój ojciec, widząc, że mi się tak bardzo podobał, poszedł ze mną dwa dni później jeszcze raz. Jego pewnie znudziło, ale świetnie grał zainteresowanego i byłam bardzo mu wdzięczna, że mu się chciało. Ten film to taki drobiazg, jeden z wielu oglądanych dawno temu. ........... Odpowiedz Link
ave.duce Prezęt w gratisie dla Scoutka 03.04.13, 21:16 www.joemonster.org/art/21637/Jesli_na_scianie_wisi_bron Odpowiedz Link
szop-papracz Szop bardzo by prosił szanownego Scoutka 08.04.13, 19:31 o recenzję z obrazu pani Anity Gargas, o którym nawet Szop dużo słyszał. Szop z góry dzięki Scoutkowi składa. Odpowiedz Link
scoutek Re: Szop bardzo by prosił szanownego Scoutka 08.04.13, 19:47 a mogę w dwóch zaledwie słowach teraz, naten tychmiast? jeśli mogę to proszę, oto ona (w sęsie recenzja): szkoda czasu no, chyba, że ktoś lubi bajki propagandowe, manipulacje, które szczypią w oczy, udawanie bezstronności, zaciemnianie obrazu, nastrój patosu i zagrożenia Odpowiedz Link
gat45 Re: Szop bardzo by prosił szanownego Scoutka 08.04.13, 20:12 Szop chyba prosił w celach zawodowych : nie wystarczy zapaprać, liczy się jakość. Odpowiedz Link
scoutek Re: Szop bardzo by prosił szanownego Scoutka 08.04.13, 20:54 sorry, to było na gorąco, jutro będzie solidniej, możbyć? dzisiaj nie zamierzam go oglądać, już widziałam i to co napisałam to tylko tak na pierwszy rzut klawiaturą Odpowiedz Link
scoutek Re: Szop bardzo by prosił szanownego Scoutka 09.04.13, 10:30 tak naprawdę to nie moja bajka tego typu filmy widziałam oba już wcześniej Film produkcji NG z serii "katastrofy lotnicze" pod tytułem "Śmierć prezydenta" opiera się wyłącznie na dokumentach i rozmowach z ludźmi, którzy brali udział w śledztwach. I to tym rosyjskim, MAK, jak i polskim, komisji Jerzego Millera. Moim zdaniem to rzetelna i sumienna próba odtworzenia krok po kroku tego co zdarzyło się 10 kwietnia 2010 w drodze do Smoleńska. Natomiast film pani Anity Gargas sprawia wrażenie zrobionego na zasadzie udowadniania z góry powziętej tezy: był zamach, więc należy to nie tyle udowodnić, co sprawić wrażenie, że inne przyczyny są niemożliwe, a przynajmniej źle udokumentowane. Udowadnianiem niech zajmą się inni, autorzy filmu próbują tylko nie dopuścić do tego, by ktokolwiek pomyślał, że oficjalne komisje były rzetelne, a ich wyniki ich badań są prawdziwe. To prawda, że polityka informacyjna komisji Millera czy rządu na temat prowadzonych badań nie była pełna i wyczerpująca, ale to też nie jest powód, by z góry twierdzić, że wszystko jest kłamstwem. W filmie pewne fakty są przemilczane, bardzo dużo tez się nawzajem wyklucza, nie ma konsekwencji w przedstawianych teoriach. Raz mamy opowieść o wybuchu i spadaniu na ziemię szczątków samolotu, a po chwili mamy wywiad z kierowca autobusu, który mówi, że widział wysunięte podwozie bardzo nisko lecącego tupolewa. Jedyną zaletą filmy Gargas są zdjęcia z miejsca katastrofy, takie, których nigdzie wcześniej nie publikowano. Odpowiedz Link
ploniekocica Piosenka dla Scoutka 21.04.13, 21:47 ANIA Z POLSKI Ryan Gosling Jeśli nie znasz, Scoutku, to polecam. Odpowiedz Link
scoutek Re: Piosenka dla Scoutka 22.04.13, 08:30 :)))))))))))))))))))))))))))) bardzo bardzo dziękuję, Kocico najmilsza znakomite Odpowiedz Link
scoutek Re: Prezencik dla Scoutka 22.04.13, 09:08 obsypujecie mnie ..... nie zasłużyłam dygam wdzięcznie;) Odpowiedz Link
ploniekocica Huśtawka na porchu czyli 29.05.13, 12:44 pytanie do Scoutka? Scoutku, czy Ty lubisz klimaty południa USA? Bo jesli lubisz to mam dla Ciebie serialową polecankę na lato. Ja uwielbiam. To jest chyba najbardziej do mnie przemawiający kulturalnie i pop-kulturalnie zakątek świata. Odpowiedz Link
ploniekocica Re: Huśtawka na porchu czyli 29.05.13, 14:08 Zatem jeśli przegapiłaś (co jest prawdopodobne, bo ja po obejrzeniu pierwszego odcinka stwierdziłam, że to nędzne popłuczyny po Alasce dla wielbicielek harlekinów), a potem przypadkowo (w zmęczeniu wielkim nie chciało mi się wyjmować ręki zpod kołdry) obejrzałam dzieisięc odcinków i: nadal uważam, że to nędzne popłuczyny Alaski dla wielbicielek harlekinów, ale widać ja takie cusie lubię. Jeśli lubisz klimaty sennych miasteczek południa i babskie klimaty Ya-ya polecam Ci serdecznie "Hart of Dixie". Wbrew polskiemu tłumaczeniu "Doktor Hart" nie jest to serial medyczny tylko jak wyżej. Odpowiedz Link
scoutek Re: Huśtawka na porchu czyli 29.05.13, 14:14 a widzisz, dałam się nabrać doktorowi, nawet nie zwróciłam na to uwagi... wielkie dzięki, sezon serialowy w tv się kończy, będzie czas na nocne oglądanie seryjne seriali to przy okazji obejrzę dygam Odpowiedz Link
ploniekocica Re: Huśtawka na porchu czyli 29.05.13, 15:21 Się możesz rozczarować, bo to nie są Desperatki, ale te kilkanaście pierwszych odcinków mnie wkręciło pozytywnie. Sympatyczny serialik, który niczego nie udaje i chociaż wszystko już niby było to czemu nie? Mnie się bardziej podoba niż podobny w klimacie "Men in trees", bo tam za dużo seksu w wielkim chociaz małym mieście. Ja jestem z tych, co bardziej lubią porche niż lofty i wielkomiejsko tylko Woody, a reszta raczej sielsko. Odpowiedz Link
scoutek Re: Huśtawka na porchu czyli 29.05.13, 19:13 e tam, mnie się różne podobają co widać na moim blogu, i miejskie i sielskie, i romanse i brudneharry i avatary i matrixy i stary dobry zaklęty rewir daleko od szosy z klossem w czołgu;)) Odpowiedz Link
mariner4 A popdobał Ci się: 07.07.13, 15:25 "Hatfield & Mc Coy? Bo mnie tak. Lubię te klimaty. M. Odpowiedz Link
mariner4 Nioezłe. To serial 08.07.13, 07:27 dostałem plik. To jest sklejona całość z K. Costnerem. Piękne plenery W. Virginii i Kentucky. Wyniszczający konflikt 2 klanów. Oparty na faktach. Te 2 rody podpisały pokój w 2003 roku! Oczywiście formalnie, bo od dawna już się mordowali. Ale konflikt szkockich klanów Mac Donald i Campbell trwa od 17 wieku. I dalej się nie lubią. Nawet miałem okazję o tym się przekonać. M. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Warto? 23.08.13, 16:13 No to coś na czasie: The World's End - International Trailer Odpowiedz Link
ploniekocica Devious maids? 19.10.13, 17:09 Jeśli nie oglądałaś to biegusiem oglądać. Dla wszystkich wielbicieli Desperatek obowiązkowe! Super, po prostu super. I ta latynoska muzyczka :) Odpowiedz Link
ploniekocica Re: Devious maids? 19.10.13, 22:02 Jeżeli nie chodzi Ci przypadkiem o grubego Niemca na A. tego samego, co mi ffffszystko chowa i Twoje pytanie brzmi: co to za serial? to Ci z przyjemnością odpowiem. Zaczyna się od morderstwa i dalej jest coraz ciekawiej. Gotowe na wszystko skrzyżowane z Nianią z... Beverly Hills. Pięć latynoskich pokojówek na tropie morderstwa szóstej i mnóstwo odjechanych postaci głównie po stronie bogatych państwa. Szkielet w każdej szafie i cała wataha drugoplanowych aktorów z Desperatek. Autorem scenariusza jest Marc Cherry czyli twórca Desperate housewives, a głównym reżyserem jest reżyser brytyjskiego Sherlocka. Natomiast producentem wykonawczym sama Gabi Solis czyli Eva Longoria. Można zarzucić, że klimat, humor i sposób prowadzenia intrygi identyczny jak w Desperatkach, ale dla mnie to zaleta, bo ja Desperatki kocham miłością wielką, większą i największą. Odpowiedz Link
scoutek Re: Devious maids? 19.10.13, 22:15 Już mi się podoba A Niemiec jest rodowity ale uczy się po polsku i często używa zwrotu CO TO ZA? i u mnie w domu teraz funkcjonuje to jako pytanie o cokolwiek, np. gdy mi coś zginie i nerwowo szukam Odpowiedz Link
scoutek Re: Devious maids? 04.11.13, 15:58 chciałam zameldować, że jestem już pod koniec pierwszego sezonu i jak dla mnie - BOMBA bawię się znakomicie i dlatego sorry, nie mam dla Was czasu;))) odezwę się jak skończę dzięki Kocico:) Odpowiedz Link
ploniekocica Re: Devious maids? 04.11.13, 16:38 scoutek napisała: > chciałam zameldować, że jestem już pod koniec pierwszego sezonu i jak dla mnie > - BOMBA > bawię się znakomicie i dlatego sorry, nie mam dla Was czasu;))) > odezwę się jak skończę > dzięki Kocico:) > > WIEDZIAŁAM :))))))) Odpowiedz Link
scoutek Re: Devious maids? 05.11.13, 08:09 MUSIAŁAM zrobić przerwę, zostały mi dwa odcinki dzisiaj skończę, ale naprawdę niezła zabawa Odpowiedz Link
ex.mila ściągnęlam 05.11.13, 11:50 ale mam tak długą kolejkę, że nie wiem kiedy obejrzę. Aktualnie jestem zakochana w dwóch skrajnie różnych serialach paradise www.filmweb.pl/serial/Wszystko+dla+pa%C5%84-2012-663465 To na podstawie powieści Emila Zoli i ociekającego krwią Sons Of Anarchy Mój ostatni komentarz "Ja też lubię wątki z Tarą. Tak po prawdzie nie znoszę mordobicia i przewijam wypruwanie flaków. Ten serial dla mnie - kobiety to serial o rywalizacji między żoną i teściową, między dwiema niezwykle silnymi kobietami, które są na tyle inteligentne, żeby pozwolić Jaxowi myśleć, że to on jest głową rodziny. Wykoślawiony do granic możliwości a jednak zupełnie przyziemny konflikt, w sytuacji kiedy wiemy, że nie skończy się na głuchych telefonach a intrygi są piętrowe i jedyną niewiadomą jest, która z samic alfa skończy jako mokra plama..tak, jest w tym coś niezwykle pociągającego:-) Jak któraś z nich zginie (wiadomo, że nie Królowa Matka, tak jak więc Tara zginie) natychmiast przestanę oglądać." został skomentowany tak: "To jest sarkazm, prawda? Powiedz że tak, proszę." oczywiście odpisałam, że nie Mam tyle filmów do nadrobienia, przez tę gównianą krajową politykę straciłam kilka lat życia. Większość na forach gazety. Ale w sumie to nie ma znaczenia, nawet w moim wieku odkrywanie wielu genialnych reżyserów i ich cudownych filmów po prostu zachwyca. Jak sobie liczę kiedy umrę to jednocześnie liczę sobie ile filmów zdołam do tego czasu obejrzeć. Obawiam się, że na Breaking Bad nie starczy mi czasu. I na koniec, obejrzyjcie koniecznie. Ale warunek jest taki że nie czytałyście więcej wnikliwie na temat tego filmu, tylko tyle ile wam się obiło o uszy.. Powiem tylko, że Banksy zasłużył na każdego dolara jakiego zarobił. Żeby zrobić ze mnie taki młynek, tak mnie podpuścić i sponiewierać... www.filmweb.pl/film/Wyj%C5%9Bcie+przez+sklep+z+pami%C4%85tkami-2010-559694 Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Devious maids? 19.10.13, 22:49 > że zacytuję znajomego Niemca Pozdrów Aloisa przy okazji. Nigdy nie zapomnę jego imienia! Odpowiedz Link
dzidzia_bojowa Tarantino 20.10.13, 02:03 Wybacz Scoutku, że w Twoim wątku ale nie bedę zakładała osobnego filmowego, poza tym jestem ciekawa Twojej opinii. Muszę w tym miejscu napisać, że po raz kolejny utwierdziłam się w przekonaniu, iż uwielbiam Quentina Tarantino. Po dzisiejszym seansie (a właściwie wczorajszym) Kill Bill nie mogę wyjść z podziwu jak ten człowiek umie czarować! Nie znoszę filmów walki, nie oglądam filmu gdy wiem, że będą się tylko napierdzielać po ryjach i ze szczękiem łamać karki. A ten film obejrzałam po raz kolejny! I mimo zaślepienia wręcz uwielbieniem Tarantino wiem, że żadne arcydzieło, ten Kill Bill, ale nie mogę oderwać wzroku od ekranu. Magnetyczna Uma, genialnie dobrana muzyka, zabawa konwencją ( i manga i kung fu i spagetti western) A Quentin nawet dał odetchnąć przez chwilę od widoku krwi kręcąc całą sekwencję nie w kolorze. Nie mam pretensji do niego, że każe nam czekać tak długo na kolejne premiery filmów. Bo każdy jego film to uczta dla kinomana. Mówcie co chcecie ale kocham go! Tego Tarantino! Ulżyło mi... Odpowiedz Link
scoutek Re: Tarantino 20.10.13, 09:16 Dzidzia, wszystko wybaczę, tym bardziej, że zgadzam się z Tobą w milionie procent :)) inteligencja i sposób patrzenia QT jest czymś, co mnie zachwyca do szpiku pomyśleć, że od czas bycia pracownikiem wypożyczalni filmów wideo przeszedł TAKĄ drogę może ze mnie też jeszcze coś wyrośnie ;)) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Tarantino 20.10.13, 09:27 I ja, i ja też się zgadzam z Dzidzią :) ringnorien.wrzuta.pl/audio/362nNtRaAuz/ Odpowiedz Link
ploniekocica Re: Tarantino 21.10.13, 08:17 Mię Tarantino zachwyca z tego samego powodu, z którego zachwycają mnie oba wspomniane przeze mnie wyżej seriale (i jeszcze np. Rodzina Soprano, Sześć stóp pod ziemią) oraz filmy jeszcze kilku innych reżyserów, a z polskich np. stare Kondratiuka. Oglądając je jestem ustawicznie napełniona radością i zachwytem (nawet jak ucinane jest jednocześnie sześć głów), bo ja na ekranie (obojętne wielkim czy całkiem malutkim) widzę nie życie, a "czyste kino". Nic nie ujmując wielu świetnym filmowcom to przeważnie opowiadają oni jakąś historię jak literaci albo malarze, a czasami przy świetnych filmach jak jedni i drudzy, a Tarantino i jemu podobni tworzą nową jakość. Świetny warsztat produkuje sztukę, która na szczęście nie jest przez duże sztu i nie ma w niej nic na serio i to właśnie jest super. Odpowiedz Link
magdolot Re: Tarantino 22.10.13, 21:50 Hmmm... Zaliczyłam ja niegdyś wyznanie psychoterapeutki [nie wiem, jakiej maści], że ona jak przyjdzie do dom ze psychą totalnie ścioraną przez stado pacjętuf, to właśnie se nastawia scenę z Kill Billa pojedynku na miecze w zimowym ogrodzie bonzai, bo się przy niej tak pięknie wycisza... Pod fpływem tej opowieści sama wypróbowałam Tarantino, ale ja w nim chyba najbardziej lubię sprowadzanie rzeczy do absurdu i że ten cały absurd, jak strasznie by nie był przegięty, krfawy i pogwizdany... to równocześnie mu stoi obunóż na ziemi i kwiczy na dodatek. Gromko. Chyba niejednej rozwiedzionej mamie Kill Bill daje jakoś przeżyć kolejny dzień pokojowego chandryczenia się z eksiem... I wiesz co, Kocica, my chyba fffcale sobie nie przeczymy... Odpowiedz Link
ploniekocica Re: Tarantino 22.10.13, 22:10 Się nie wykluczamy absolutnie. TYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY, Lotna, se obejrzyj serial Devious maids, co go wyżej Scoutkowi polecam. Koniecznie. Wszystkie kobity są wredne tam i jednocześnie wszystkie są dobre. I się wspierają. To chyba feministyczny serial jest? Odpowiedz Link
magdolot Re: Tarantino 22.10.13, 23:25 Molestuję ja Szacia, ale to skomplikowane, bośmy niedawno zabulili 500E za Szacia wyczyny ściągafcze. I to oskarżenie padło na naszych gospodarzy, bo to ich net i dobrzy ludzie miast się wpierdzielić na nas na ament, poszczuli drani prawnikiem swym i on się z nimi chandryczył i ściął 300E i mu wyszło, że taniej jest chujom zapłacić, niż iść się chandryczyć do sądu. A to chodziło o 1 film z tabuna przez Szacia ściągniętych, więc troszku śmy się spietrali. Szaciek tfierdzi, że to przez torrenty i więcej nie będzie torręcił, ale my takiej słodkiej pewności nie mamy. Ściągają nam ludzie w Polsce i wewrzucają gdzieś. Żeśmy tak Fiutsy posiedli, ale wyoglądane [buuu!]. Muszę pokumbinować z Ojczyzną i zachęcić małż i nad tym usilnie pracuję... Odpowiedz Link
ex.mila Nie darowałabym sobie 05.11.13, 23:18 www.filmweb.pl/film/Marina+Abramovi%C4%87%3A+artystka+obecna-2012-644408 w jakimś sensie ten dokument zmienił moje życie. Niesłychane przeżycie, nie ma tego do czego porównać. Odpowiedz Link