ellena_cyganka 05.03.14, 14:16 -łosoś -pstrąg - krewetki -sery pleśniowe - owoce wszelakie -makarony zapiekane z sosami - warzywa na parze i pieczone -grzyby marynowane i duszone Ile w tym postu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
man_sapiens Re: Wielki post 05.03.14, 14:33 W czasach Chrystusa ryby były pokarmem biedoty, bogatsi jedli mięso. Dzisiaj w czasie postu powinno się nie jeść ryb i wołowiny za to jeść wieprzowinę i kurczaki. Odpowiedz Link
ellena_cyganka Re: Wielki post 05.03.14, 14:39 Aha! A mięsa nie wolno! Bo to już nie-post się robi i grzech. Oj się porobiło! Odpowiedz Link
magdolot Re: Wielki post 05.03.14, 15:59 Ja zjadam dziś niemiecką śfinię. I postnie i patriotycznie zarazem. "Wielki post" skojarzył mi się jeno z internetem... a tu zamiast dłuuugiego czytania... o miensku? Odpowiedz Link
inna57 Re: Wielki post 05.03.14, 16:09 Wielki post miał uzasadnienie jedynie historyczne. Zapytajcie się facetów w kieckach (nie Szkotów) czy poszczą to powiedzą że tak a nos im wyrośnie jak u Pinokia. Testowałam kilku żadnemu nawet powieka nie drgnęła ani w piątki ani w wielki post. Posuwali wszystko jak leci preferując te mięsne. Odpowiedz Link
damakier1 Re: Wielki post 05.03.14, 16:28 Przede wszystkim miał uzasadnienie zdrowotne - jak się ludzie suto o tłusto poobjadali w czasie karnawału, to musieli przeciążonym żołądkom dac odpocząć. Czy księża (jak powiadasz - faceci w sukienkach) poszczą, czy nie to dla mnie nie ma znaczenia. Na moją dietę to i tak nie ma wpływu. Odpowiedz Link
kolter-mr Re: Wielki post 05.03.14, 20:39 inna57 napisała: > Wielki post miał uzasadnienie jedynie historyczne. Ano paradoksalnie Jezus pościł 40 dni przed rozpoczęciem swojej misji a nie przed jej końcem.Post był dobrym sposobem na zaoszczędzenie i tak kończących sie po zimie zapasów . > Zapytajcie się facetów w kieckach (nie Szkotów) czy poszczą to powiedzą że tak > a nos im wyrośnie jak u Pinokia. Testowałam kilku żadnemu nawet powieka nie drgnęła ani w piątki ani w wielki post. Posuwali wszystko jak leci preferując te męsne. Post jest dal jeleni a nie dla wilków Odpowiedz Link
kolter-mr Re: Wielki post 05.03.14, 20:37 ellena_cyganka napisała: > Aha! A mięsa nie wolno! Bo to już nie-post się robi i grzech. Oj się porobiło! Kan. 1250 - W Kościele powszechnym dniami i okresami pokutnymi są poszczególne piątki całego roku i czas wielkiego postu. Kan. 1251 - Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa. Kan. 1252 - Prawem o wstrzemięźliwości są związane osoby, które ukończyły czternasty rok życia, prawem zaś o poście są związane wszystkie osoby pełnoletnie, aż do rozpoczęcia sześćdziesiątego roku życia. Duszpasterze oraz rodzice winni zatroszczyć się o to, ażeby również ci, którzy z racji młodszego wieku nie związani jeszcze prawem postu i wstrzemięźliwości, byli wprowadzeni w autentyczny duch pokuty. Kan. 1253 - Konferencja Episkopatu może dokładniej określić sposób zachowania postu i wstrzemięźliwości, jak również w całości lub części zastąpić post i wstrzemięźliwość innymi formami pokuty, zwłaszcza uczynkami miłości i pobożności. archidiecezja.lodz.pl/czytelni/prawo/k4c3t2r2.html Odpowiedz Link
lodziarek Re: Wielki post 05.03.14, 17:04 Z tymi postami, to przegięcie duze było, bo teraz już mało kto tak rygorystycznie pości. W kalendarzu Kk posty trwały ponad. pół roku:/ To było wyniszczanie organizmu, często z nieodwracalnymi uszkodzeniami:( Tego się nie da porównać do głodówki zdrowotnej, prowadzonej pod nadzorem lekarza. Organizm dla normalnego funkcjonowania potrzebuje regularnego uzupełniania tłuszczów, białek. węglowodanów, minerałów, witamin... itp. Odpowiedz Link
ellena_cyganka Re: Wielki post 05.03.14, 18:03 Taka anoreksja tylko podparta inną ideą. Podobno wiele świętych dziewic co pościły stale, aż od tego umierały, jak Katarzyna Święta ze Sieny na przykład dziś zostałyby zdiagnozowane jako anorektyczki. Odpowiedz Link
lodziarek Re: Wielki post 05.03.14, 18:30 W takim stanie organizmu normalne jest majaczenie i zwidy. Odpowiedz Link
ellena_cyganka Re: Wielki post 05.03.14, 20:08 To już takie bardziej Faustyny, bo Kaśkę ze Sieny lubię, prosta była i pisać nie umiała, a takie rzeczy mówiła, że nawet papież głowę pochylał, choć mała była, młoda i chuda i niewiasta do tego, co już było na ówczesne czasy zupełnym nicem. Odpowiedz Link
humbak Re: Wielki post 06.03.14, 09:40 Czy ja wiem czy wielki? Zarówno licząc ilością liter, jak i powierzchnią wyświetlaną powiedział bym, że raczej niewielki. Odpowiedz Link