mania.sza
21.11.14, 20:18
Podzielic sie info i podzielic duma, bo zaraz pekne :)
Otoz pare dni temu z samego rana jak tylko przyszlam do biura dorwal mnie kolega, Niemiec (pochodzenie po rodzicach - z Mazur) i zaczal gadac jak najety, jaki to wspanialy reportaz on ogladal poprzedniego wieczoru na BBC. Chodzilo o Polske.
Mimo ze byl kiedys w Polsce, to po obejrzeniu dokumentu byl absolutnie wniebowziety, zachwycony, zdziwiony i w kolko powtarzal, ze to niewiarygodne, ze Polska jest taka piekna, ze nam udalo sie ja odrestaurowac, ze to juz nie lada 90-te kiedy tam byl pare razy, i z e w ogole - jest w szoku i ze przy pierwszej lepszej okazji wybierze sie wlasnie do Polski. :)
Zachecona jego ochami i achami oczywiscie obejrzalam powtorke.
Bardzo mi sie spodobal ten dokument, nie ukrywam.
Mimo ze ogladam miesce ktore znam i w ktorych bylam, slucham historie ktora znam, to mimo wszystko cieplo mi szalenie na sercu sie zrobilo , tym bardziej, ze to nie polski dokument, ale zrobiony przez Brytyjczyka. Chyba przede wszystkim - dlatego.
Zapraszam do obejrzenia oczywiscie.
Jesli ktos nie za bardzo przypada za angielskim, to w skrocie powiem, ze autor pokonuje trase pociagiem w kolejnosci Warszawa- Lodz-Poznan-Wroclaw-Krakow przy tym kieruje sie przewodnikiem z 1913 roku. Piekne zdjecia, kilka waznych momentow historii - w sumie, genialne! Powiedzialabym nawet, ze lepszej reklamy Polski na swiecie jeszcze nie widzialam.
I bardzo sie ciesze, ze niejeden Brytyjczyk i nie tylko to mogl obejrzec.
www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b04stqq8/great-continental-railway-journeys-series-3-3-warsaw-to-krakow