Dodaj do ulubionych

forumowo filmowo 13

27.12.15, 11:58
poprzedni numer
Obserwuj wątek
    • scoutek facet w kapeluszu 27.12.15, 12:41
      Ten film, choć nie nakręcony przez ............................................, jest jego hołdem dla wielkiego obrazu, a także osobiście dla .............................. Reżyserem jest ...................................s, a obraz powstał w 1972 roku. W tytule tego filmu padają słowa, który z ekranu w oryginale nie padły wcale. Wszystkim się zawsze wydaje, że padły, jak widać Allen podtrzymuje tę legendę, ale jak się przysłuchać to ..........................
      • scoutek samotność 26.01.16, 18:58

Nakręcono bardzo wiele różnych filmów o ..........................................................., najlepszy powstał w 1994 roku i został nakręcony przez Neila Jordana na podstawie książki Anne Rice. To opowieść o samotności i wyalienowaniu w straszliwym świecie ........................................
      • scoutek "Porque te vas" 12.08.16, 16:53
        Tego ...................................... reżysera najbardziej cenię za inny film, ale za to ten, o którym dzisiaj piszę, najbardziej .................................. rozsławił. Rok 1976 był nieprawdopodobnym rokiem w rozwoju kina światowego, powstało wiele bardzo dobrych obrazów (żeby wspomnieć "Taksówkarza", "Trzy dni kondora", "Sieć", "Maratończyka" , "Wszystkich ludzi prezydenta", "Lokatora" czy choćby "Człowieka z marmuru"), a wśród nich pojawia się właśnie ten film..................................
    • scoutek po polsku choć... 01.01.16, 18:49

Wolne dni i lenistwo międzyświąteczne sprzyja oglądaniu. A że trafiła mi się możliwość obejrzenia prawie w jednym kawałku tego serialu, którego premiera była dopiero co (produkcja HBO w 2015), to skorzystałam i nie żałuję....................
    • scoutek rodzina, ach rodzina...... 07.01.16, 16:35
      Nie jestem fanką filmów sf, ale uwielbiam patrzeć na efekty specjalne, tak jak i na piękne widoki, szczególnie w kinie na dużym ekranie. Niestety, do kina na ten film nie trafiłam, ze względu na efekty pewnie szkoda. Choć po "Grawitacji" w 3D już nic nie będzie takie samo. Tu odtwórca roli głównej był dla mnie na tyle wielkim atutem, że zdecydowałam się obejrzeć ..................
      • mariner4 Re: rodzina, ach rodzina...... 18.09.16, 14:06
        Kiedyś Kałużyński powiedział o Gwiezdnych Wojnach, że choć nie lubi takich filmów, ale jest to wielkie kino. (lub coś w tym rodzaju)
        Ja też tak uważam. Jak oglądam takie filmy, to analizuję efekty specjalne, mniej skupiając się na fabule.
        M.
    • scoutek świetny duet 17.01.16, 12:39

To jeden z tych filmów, które zapadają głęboko w pamięć i prawie wszystko pamięta się bardzo długo. Zrealizowany przez ...................................... w ............................. roku jest luźno opartą na faktach historią, która rozgrywa się na południu USA,................................
    • magdolot Serdeczna polecanka 18.01.16, 00:51
      Sorko za fcinkę, ale muszę bo się uduszę?

Właśnie wróciłam z kina, bym przegapiła gdyby się małż od dawna czeguś maniacko nie awanturował, że on TO chce obejrzeć. Trochę się boję, że zaraz zejdzie z ekranów, bo jak patrzyłam na recenzje oglądaczy, to na dwoje babka wróżyła. Są, co wychodzą z seansu, lecz to jak sądzę Koturnowi Chrześcijanie Pogańscy w typie a74-7, którą ostatnio widziałam w wątku Damy prezentującą bardzo szczególny rodzaj religijnej dumy - niebotyczne poczucie wyższości nad muzułmanami z powodu... nieużywania bidetu [?!].

To film nie dla pisiaków. Trzeba mieć trochę dystansu do religii i znać prawdziwe personalia Boga Ojca, o którym katolicy nie mówią zbyt wiele, który niedopowiedzeniem jest i wyparciem. Dziw, że mało ludzi rżało w zabawnych momentach, lecz w czasie seansu rżenie naprawdę gromadne słychać było przy scenach w których straszliwie postponowano Boga Ojca.

To film dla Bieńczyków, bo wsadzić w dzisiejszych czasach kawałek Prousta do komedii niełatwo. Wepchano tam także muzykę klasycznę, King Konga i straszną kupę poezji w stylu Amelii Kury. Tak bardzo, że gdy sprawdziłam scenarzystów, to nie mogłam uwierzyć że żaden się nie powtarza w obu filmach. Ghost writer?! "Mama zawsze patrzyła na mnie jak na pudełko pinesek, które się pęta po wierzchu w posprzątanym mieszkaniu" - pierwsza część zdania to cytat, reszta - chyba dopowiedzenie moje. Wiele innych detali daje po oczach takim podobieństwem, że trudno uwierzyć by się tak dało zerżnąć... kogoś. Temat jest karkołomny i tak pojechany, że przypomina literackie spacery po krawędzi brzytwy mistrza krytych kortów literatury czeskiej. Takie stworzenie jak ja przeżywa w czasie seansu całą gamę emocji od ściany do ściany, a potem zwyczajnie wyfruwa...

Prywatny smaczek, to podobieństwo głównej bohaterki do córeczki mojej przyjaciółki - i fizys i charakter. Przyjmijcie do wiadomości, że w chwili obecnej dzieweczka ta, już dorosła, uczy angielskiego w przedszkolu swoim własnym programem autorskim i od wymachiwania rękami przy powitalnej piosence "Helou, helou, hau ar ju" urosły jej bicepsy.

Moi państwo, biegusiem do kina zanim zdejmą albo się jakieś pikiety zaczną i broń Boże nie oglądajcie trajlera, bo weń jakiś ćwok fsadził sceny najbardziej masakryczne, kompletnie odarte z kontekstu i myślę, że ich obejrzenie... szkodzi.

"Zupełnie Nowy Testament"

Smacznego. :-)
      • scoutek Re: Serdeczna polecanka 20.01.16, 14:59
        Super i z góry wielkie dzięki.
        Jeszcze nigdy nie byłam rozczarowana po obejrzeniu czegoś co Ty, Lotka, poleciłaś
    • scoutek chłopięctwo 01.02.16, 17:52

To niesamowity film. Długi, bo trwa ponad 163 minuty, niespieszny, o bardzo typowej historii. Bohaterami są cztery osoby: dwoje dzieci i ich rodzice. Tak naprawdę skupiamy się na chłopcu i jego powolnym dojrzewaniu ................................
    • scoutek przed 08.02.16, 13:15
      Ten reżyser chyba lubi rozpapraną robotę i długoterminowe zobowiązania. Ostatnio pisałam o dwunastoletniej pracy .......................... nad jednym filmem. Ten, o którym dzisiaj napiszę to pierwsza część trylogii, w której wykorzystał ten sam motyw, tych samych bohaterów i tych samych aktorów..................
    • scoutek po polsku 14.02.16, 12:11
      Ten film ............................................o z 1999 roku pokazuje polską rzeczywistość i dziki kapitalizm w Polsce w latach 90. Oparty na wydarzeniach prawdziwych przeraża i widz od spokojnego początku do okrutnego końca siedzi ze ściśniętym gardłem. ...................
    • scoutek spacer po Paryżu 22.02.16, 16:45

Pierwszy film z tej serii ..................................................zakończył tym, że bohaterowie żegnając się na wiedeńskim dworcu umówili się, że się spotkają za pół roku. Tymczasem akcja następnej części trylogii dzieje się dziewięć lat później w Paryżu,...........................................
    • scoutek poprzednie oscary 29.02.16, 13:02
      Przed ceremonią wręczania tegorocznych Oscarów przypomniałam sobie film, który w 2015 dostał nagrodę Amerykańskiej Akademii Filmowej za najlepszy scenariusz adaptowany. Zrobił go Morten Tyldum na podstawie scenariusza Grahama Moora. Historia oparta na prawdziwych postaciach i ich historii, opowiada o ..................................................
    • scoutek końcówka 07.03.16, 16:07
      Trzecia część serii filmów......................................... o chodzeniu i rozmawianiu .................................... rozgrywa się po dwudziestu latach od pierwszego spotkania. Bohaterowie spędzali wakacje na jednej z greckich wysepek, to ostatnia noc, nazajutrz wracają do swojego domu..................
    • scoutek miłość od wieków 14.03.16, 19:07
      Przy ogólnoświatowej dyskusji o tym, czy Leonardo DiCaprio dostanie wreszcie Oscara czy nie, odkopałam jeden zapomniany film z jego udziałem. Zrealizowany w ......................................
    • scoutek media [i]młodej, 200letniej, demokracji [/i] 21.03.16, 17:31

Gdy patrzy się z polskiej kanapy na to, co dzieje się teraz w rodzimych publicznych mediach, zwłaszcza w programach informacyjnych, to zasiadanie do tego serialu to rodzaj pewnego masochizmu. Bo, albo widz podchodzi do tego jak do historii sf i wtedy spokojnie jest w stanie to przeżyć jak opowieść o podróży na Marsa, albo musi go trafić jasny szlag na miejscu z powodu odległości w kulturze do tych, krótkich (zaledwie 200-letnich) demokracji. No, ale pomarzyć można, w końcu wszystko ma swój koniec, nawet najdłuższa żmija. .......
    • scoutek po polsku 28.03.16, 13:12
      Filmy tej pani to kompletnie nie moja wrażliwość. Trzeci jej film i znowu wychodzę rozczarowana, a do tego z uczuciem, że może jestem na nie za głupia i nie ogarniam? Dwa poprzednie zmęczyły mnie swoim banalnym poziomem, formą i wysilonym przesłaniem.......................
    • scoutek komiksowo 05.04.16, 10:43
      Wychowywani na innej literaturze niż Amerykanie, zupełnie pozbawieni komiksów o postaciach nie z tej Ziemi czyli Supermanie i innych, byliśmy ciekawi tego typu rozrywki i całkiem nieźle się ona u nas przyjęła. A to był pierwszy film z tej serii na ekranach polskich kin i to zaraz po zmianie ustroju. Szczerze, to do dzisiaj jestem pod urokiem tego pierwszego ..............................
    • scoutek wojennie 12.04.16, 13:45
      To prawdziwa historia, która tak bardzo zainteresowała popularnego aktora Bradleya Coopera, że zakupił do niej prawa, myśląc jedynie o produkcji filmu. Gdy jednak reżyserii podjął się w 2014 roku sam Clint Eastwood to Cooper zdecydował się na zagranie głównej roli. .............................
    • scoutek komediowo choć nie do końca 21.04.16, 11:52
      Pierwsze skojarzenie miałam pewnie takie jak większość: otóż film przypomniał mi bardzo "Rzeź" Romana Polańskiego. Też podobna sceneria - mieszkanie, urocze zresztą; podobna sytuacja - wspólna kolacja. Ale ........................
    • scoutek perfekcyjnie do krwi ostatniej 28.04.16, 12:15

Gdzieś ktoś napisał o obrazie ............................................. z 2014 roku: pot, krew i drzazgi. I muszę przyznać, że to jest najkrótsza i najtrafniejsza recenzja tego filmu.
    • scoutek nie tylko dla młodzieży 09.05.16, 16:27
      Mały wielki film, tak ktoś nazwał to cacko Jasona Reitmana z 2007 roku. Chyba słusznie, bo to rzeczywiście film bardzo niepozorny, ale baaardzo oryginalny i bardzo dobry. ...................
    • scoutek no, ku..a mać! 18.05.16, 18:02
      Ten film, mimo, że powstał 33 lata temu bo w 1983 roku, nic nie stracił na swojej aktualności i wymowie. Jasno widać, że w kraju nad Wisłą nie może dojść do kompletnego stłamszenia narodu i ułożenia obywatelom życia wg z góry ustalonego schematu. Na przeszkodzie bowiem stoją wrodzone cechy Polaka - inteligencja, cwaniactwo, ułańska fantazja, niezgoda na ucisk i urawniłowkę. I tak jak w tzw. komunie się nie udało, tak teraz z pewnością będą wielkie problemy, co już widać słychać i czuć na ulicach. A film o którym piszę to...........
      • ave.duce Re: no, ku..a mać! 18.05.16, 18:14
        "Zastałem Jolkę?" - 15 czerwca...
        • scoutek Re: no, ku..a mać! 18.05.16, 18:21
          :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • scoutek początek XX wieku 26.05.16, 18:11
      Myślę sobie, że ten film jest wyłącznie dla wielbicieli talentów ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, i jej samej. Tzn. na przykład dla mnie. Z wielką przyjemnością przypomniałam sobie po wielu latach ten długi film, który.............................

.
    • scoutek remont 02.06.16, 16:37
      Ktoś z moich znajomych w czasie rozmowy o budowaniu domów powiedział, że to generuje wyłącznie rozwody. Coś w tym jest, choć nie do końca. Może kupowanie już wybudowanych nie kończy się aż tak źle? Trzydzieści lat temu (1986) Richard Benjamin zrealizował komedię, która właśnie o takich zdarzeniach opowiada. .....................
      • magdolot Re: remont 02.06.16, 22:11
        Obejrzyłem. Dzięks! Scena z wanną jest baaaardzo skomplikowana i wielce imponująca [parsk, rzęż]. Aż szkoda bidokuf co to oglądali w kinie nie mogąc se walnąć pofffftórki [parsk, rzęż]. I f pale się nie mieści że Hanks był takim szczawiem...
    • scoutek Givenchy 15.06.16, 17:29
      Film zrealizowany przez Blake'a Edwardsa w 1961 roku jest oparty na powieści ......................................., ale różni się od pierwowzoru zakończeniem. ......
    • scoutek pamiątki 29.06.16, 18:46
      Na takie filmy trafiam przypadkiem, bo zwykle nie ma wokół nich wiele szumu. Tak też było wczoraj, a głównym wabikiem był udział znakomitej angielskiej aktorki Helen Mirren.
      Film powstał w 2015 roku, zrealizował go Simon Curtis (znany z filmu "Mój tydzień z Marilyn") na podstawie scenariusza Alexi Kaye Campbell........................

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka