ave.duce 18.06.18, 14:02 wg mnie - powinny dotyczyć rozdziału władzy ustawodawczej i wykonawczej - ten, kto został wybrany na posła winien zrzec się mandatu, o ile znajdzie się w szeroko rozumianym rządzie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czan-dra Re: Zmiany w Konstytucji - 18.06.18, 14:13 Jak również, powinno mu się odbierać mandat posła/senatora w momencie zmiany partii. Odpowiedz Link
buldog2 Re: Zmiany w Konstytucji - 22.06.18, 07:36 Nie da się, wszystkich stanowisk nie opiszesz, zresztą jak - w Konstytucji. Wymyślą, że nie są w szeroko rozumianym rządzie, nawet wicepremier może okazać się nie być w rządzie, może być tylko oddelegowany do robienia cośtamcośtam. Odpowiedz Link
gat45 Re: Zmiany w Konstytucji - 22.06.18, 12:27 We Francji się dało. Minister musi złożyć mandat poselski. Za to nie da się odwołać posła za nie dotrzymywanie obietnic wybiorczych :( Odpowiedz Link
buldog2 Re: Zmiany w Konstytucji - 22.06.18, 16:12 Tu to nic nie da. Powiedzą, że nie są ministrami, tylko mają umowę o dzieło z premierem. A premier z marszałkiem, albo prezydentem. Poradzili sobie z Konstytucją, to taki drobiazg... "My trudności wszystkie pokonamy, żaden wróg nie złamie PISu w nas..." Odpowiedz Link
ave.duce Re: Zmiany w Konstytucji - 22.06.18, 16:31 Po kaczystach można się spodziewać wszystkiego... najgorszego. Odpowiedz Link
ave.duce off 22.06.18, 16:36 Piszą coś o ESD? wyborcza.pl/ksiazki/7,154165,23502677,kogo-wkurza-malgorzata-musierowicz-i-dlaczego-jej.html#BoxGWImg Nie mam dostępu, odwrotnie niż Topcia ;) Odpowiedz Link
erte2 Re: Zmiany w Konstytucji - 22.06.18, 12:42 Nie ma potrzeby zmieniania obecnej Konstytucji; może wyjąwszy preambułę z której należałoby usunąć odwoływanie się do Boga czy innej metafizyki. Dzisiejsza jest całkowicie wystarczająca, pod warunkiem jednakże że jest przestrzegana. Konstytucja PRL-u też teoretycznie gwarantowała wolność słowa, przekonań i dawała możliwość zakładania partii politycznych, a wszyscy wiemy jak to wyglądało w praktyce. A więc najpierw wymagajmy przestrzegania przez rządzących obecnej, a potem ew. dyskutujmy o zmianach; choć, jak mówię, nie widzę ich specjalnej potrzeby. Odpowiedz Link
erte2 Re: Zmiany w Konstytucji - 22.06.18, 14:38 Zmieniłem zdanie. W nowej konstytucji powinien się pojawić taki mniej więcej zapis: "Zabrania się istnienia partii politycznej pod nazwą "Prawo i Sprawiedliwość" oraz wszelkich mutacji i tworów politycznych powstałych na jej bazie i będących jej kontynuacją, a jej aktualnych członków pozbawia się możliwości uczestniczenia w życiu publicznym ze szczególnym naciskiem na politykę. Byli członkowie tej partii zostają dożywotnio pozbawieni biernego i czynnego prawa wyborczego, a także dostają zakaz zajmowania kierowniczych stanowisk w jakichkolwiek dziedzinach gospodarki, administracji itd." Fajne, co? Odpowiedz Link
yoma Re: Zmiany w Konstytucji - 23.06.18, 18:14 Ustawą wystarczy. A zakaz funkcjonowania partii totalitarnych zdaje się w K. jest. Co do Boga, to jakem ateistka mnie się naprawdę bardzo podoba tak, jak jest. "Zarówno wierzący w Boga będącego źródłem prawdy, dobra i piękna, jak i nie podzielający tej wiary, a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł..." (cyt. z pamięci). Natomiast uważam, że w dzisiejszych czasach KRRiTV nie musi być organem konstytucyjnym, ale też mnie specjalnie nie boli, że jest. Odpowiedz Link
erte2 Re: Zmiany w Konstytucji - 23.06.18, 19:44 yoma napisała: Co do Boga, to jakem ateistka mnie się naprawdę bardzo podoba tak, jak jest. " Zarówno wierzący w Boga będącego źródłem prawdy, dobra i piękna, jak i nie podzielający tej wiary, ..." Dobrze, tyle że po co? Taka "parambuła" obejmuje w zasadzie wszystkich, więc po co to wymieniać? Polska nie jest (przynajmniej w założeniu) krajem wyznaniowym, z jakąś religią mniej lub bardziej panującą, a więc wszelkie odwoływania się do sił nadprzyrodzonych w Ustawie Zasadniczej jest co najmniej niepotrzebne, jeśli nie wręcz szkodliwe, bo na samym wstępie dzieli obywateli i niejako ich sobie przeciwstawia. Wystarczy że Konstytucja gwarantuje wolność przekonań czy wyznań; więcej nie potrzeba. Odpowiedz Link
yoma Re: Zmiany w Konstytucji - 23.06.18, 20:18 No właśnie dlatego, że wszystkich. I niewierzący nie są pominięci, i wierzący nie mają o co podnosić wrzasku. Realia kraju są, jakie są i wrzask by był. Poza tym w ten sposób można zahaczyć o prawdę, dobro i piękno, mnie się podoba, chcę, żeby były. Odpowiedz Link
gat45 Re: Zmiany w Konstytucji - 24.06.18, 13:25 I jeszcze dlatego, że wielu obywatelom autentycznie zależy na tym, żeby było odwołanie do Boga, więc jest. Na uznaniu ich praw polega mądry kompromis, a ten akurat jest mądrze ujęty. Jestem 100, ba 1000 razy za takimi kompromisami, których efektem jest zadowolenie obu stron sporu. Przeciwieństwo sekciarstwa. Odpowiedz Link
sclavus Re: Zmiany w Konstytucji - 23.06.18, 15:04 ... ale wtedy rząd nie mógłby pisać żadnych projektów uchwał i mówić, że to są projekty poselski, czyli nie podlegające żadnym konsultacjom, czy innym wysluchaniom... *** Przecie rację masz i we Francji tak jest! Odpowiedz Link