• trusiaa Re: Kwiatki 08.09.21, 08:49
      Art. 16. - [Zawieszenie prawa do organizowania zgromadzeń, strajków, akcji protestacyjnych, prawa zrzeszania się] - Stan wyjątkowy. Dziennik Ustaw Dz.U.2017.1928 t.j. | Akt obowiązujący
      Wersja od: 17 października 2017 r.

Nikomu nie wolno się gromadzić, ale:

Rozporządzenie Rady Ministrów z 2 września 2021 roku stwierdza (§ 2. 1, pkt. 13) że zakaz przebywania na obszarze objętym stanem wyjątkowym, obowiązujący całą dobę, nie dotyczy m.in. osób, które wykażą, że przebywają na tym obszarze "w celu sprawowania lub udziału w kulcie religijnym, chrzcinach, weselu lub pogrzebie", więc "Trzeba mówić, że jedzie pani na mszę".

Ponieważ turyści wyjechali, a grupy pielgrzymkowe się wahają - cała nadzieja w dziennikarzach, którzy zaludnią kościoły.
      Tylko, że: musi pani pamiętać, że jak odpust jest na terenie kościoła, to nie może pani przebywać w żadnym innym miejscu niż to, gdzie odbywa się kult religijny, bo grozi to grzywną mandatu karnego, gdyby w innym miejscu inny patrol panią skontrolował – mówi jeszcze jeden z lokalnych urzędników. Żeby dostać się do kościoła należy dokonać tele-depor-tacji? Tele-reasumpcji?
      Ma ktoś moje kropelki?
    • trusiaa Re: Kwiatki 12.09.21, 08:51
      Bukiet z okazji beatyfikacji:

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/GZ1_7ae48h-VTA_8ArVvOVuQ2Ls8lSXeuHMyFtx08VEIgSqJMfWgwvNocenE-ypgRdl_4e5bn4LNK4QLUgUhO74be7nByLFSJ6kdp3gGLoFoevXwb3fij0-BDUSesWmCg1uqa9cn_rzMVEia2aIIDS6GVnCgwpMXVgtXpsGotQ3TuBtJY9o

Proponuję, abyśmy przypomnieli sobie, czym Polaków raczyło teologiczne pismo „Ateneum Kapłańskie”, redaktorem którego był kard. Stefan Wyszyński w latach 1932-39.
      by Rafał Łuczak.

cyt. za lkolesio, FK:
      Przemyślenia Wyszyńskiego 1938-39 „Ateneum kapłańskie" Włocławek

1. „Rasizm kryje w sobie pewne zdrowe myśli,
      które dotychczas znane były tylko w szczupłym
      gronie lekarzy i biologów. Dziś przyszedł czas na
      ich rehabilitację”.
      2. „Trudno nie przyznać słuszności
      twierdzeniom Hitlera, że Żyd pozostał obcym ciałem
      w organizmie narodów europejskich (...) Żyd
      zwalcza obcą jego psychice kulturę, wyrosłą na
      podłożu chrześcijaństwa. Jego przeobrażenie może
      się dokonać tylko na drodze religijnej –
      przez szczere, bezinteresowne przyjęcie
      chrześcijaństwa”.
      3. „Hitler jest doskonałym znawcą
      psychologii tłumu i twórcą nowej, genialnej
      taktyki”.
      4. „Dzisiejsza III Rzesza podjęła
      tytaniczną próbę realizacji wielkiej idei, która
      ma przynieść odrodzenie ludzkości. Niemcy stały
      się obok Włoch rzecznikiem ideologii o zasięgu
      ogólnoludzkim”
      5. „Zasady wychowawcze nacjonalizmu
      niemieckiego są WZORCEM dla innych narodów. W
      nacjonalizmie odbija się dusza Niemiec”.
      6. „Dzisiejsza Trzecia Rzesza reprezentuje
      nie tylko określony system polityczny. Podejmuje
      ona tytaniczną próbę urzeczywistnienia wielkich
      idei, mających przynieść odrodzenie ludzkości...
      7. „III Rzesza podjęła tytaniczną próbę
      realizacji wielkich idei, które mają przynieść
      odrodzenie ludzkości (...) Trudno nie przyznać
      słuszności twierdzeniom Hitlera (...) jest twórcą
      nowej, genialnej taktyki
      • ave.duce Re: Kwiatki 12.09.21, 09:43
        Trochę "od", ale nie całkiem.

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/241652464_384045136436475_2427177333304627336_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=p2h0bRNphi8AX-_WoLs&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=a19805beba03b179a5a88b2afdc43b4f&oe=6142B5F8
      • ave.duce Re: Kwiatki 13.09.21, 10:50
        To nie całkiem tak...

analizy.biz/marek1962/ateneum.pdf
        • trusiaa Re: Kwiatki 13.09.21, 11:50
          Oj tam oj tam - symetryzm i tyle.
      • trusiaa Re: Kwiatki 14.09.21, 10:43
        Ukochany kardynale Stefanie Wyszyński,
        Opiekunie wszystkich Polaków,
        (...)
        Proszę dziś o Twoje wstawiennictwo do Boga jedynego [ intencja..].
        Wiem, że nie opuścisz mnie w potrzebie.
        (...)
        Wierzę, że i teraz wstawiasz się za nami do Boga miłosiernego
        Wypraszając łaski
        ze świętymi w niebie.

Za Ave cyt.:

Cudak ard. Wyszyńskiego.

Wracając ze szpitala zatrzymałam się na poczekalni dworca PKS-u. W górze sali dworcowej był włączony czarno-biały telewizor, a w nim transmisja z pogrzebu księdza kardynała Stefana Wyszyńskiego. Wówczas resztkami sił w tych krańcowych momentach zaczęłam błagać go o wstawiennictwo u Pana, aby życie naszej córeczki zostało ocalone.

(Ten właśnie przypadek miał być pierwotnie badany w procesie beatyfikacyjnym kard. Stefana Wyszyńskiego. Uniemożliwił to jednak brak dokumentacji medycznej, która zaginęła.)

Córka prosiła za ojca, byłego aktywnego działacza partyjnego, który o Kościele i prymasie wyrażał się „niesprawiedliwie i krzywdząco”. Po wielu latach, nie mówiąc nic rodzinie, wziął udział w rekolekcjach wielkopostnych, potem poszedł do spowiedzi, a fotografię kard. Wyszyńskiego oprawił i powiesił na ścianie. „To był bardzo mądry człowiek” – powiedział później córce.

Jedno co warto, to upić się warto.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTyXWJycppvFdwl9ftPYJrJWrPGqXY4ml-6pg&usqp=CAU

• trusiaa Re: Kwiatki 26.09.21, 10:40
      Skąd pisia ferajna czerpie swoje obietnice dla wolskiego seweryna? Frądzia streszcza proroctwa dla Polski:

Lodovic Rocca - franciszkanin:
      W swojej wizji opowiadał on o wolnej Polsce, jako o najpotężniejszym mocarstwie Europy. Razem ze Słowianami utworzy katolicko-słowiańskie mocarstwo Europy. Granice tego kraju wyznaczać będą Odra, Nysa, Adriatyk, Bałtyk, Morze Czarne, Dniepr i Dźwina. Przy końcu wojny europejskiej czarny lud przyjdzie Polsce z pomocą, w czasie, gdy liście zdrzew opadać zaczną. Z gruzów i popiołów powstanie Polska i dojdzie wreszcie do porządku i spokoju w sprawach wewnętrznych. (...) Najwyżej Bóg wyniesie Polaków, gdy dadzą światu wielkiego papieża. Polska zawrze wieczną przyjaźń z Turcją, która po wieki zachowana będzie. Wielki mąż z Ameryki roztoczy nad jej granicami swoją przemożną opiekę, pod którą w wielkiej szczęśliwości królować będzie.

Bł.ks. Bronisław Markiewicz:
      Nasz język będzie rozpowszechniony i będą go uczyć we wszystkich światowych szkołach.

Kardynał August Hlond:
      Jedyną broń, której Polska używając odniesie zwycięstwo - jest różaniec. On tylko uratuje Polskę od tych strasznych chwil, jakimi narody będą karane za swą niewierność względem Boga. Polska będzie pierwsza, która dozna opieki Matki Bożej. Maryja obroni świat od zagłady zupełnej.

Katarzyna Szymon - mistyczka, stygmatyczka ze Studzienic:
      Matka Boża Niepokalana opowiedziała jej o karach, jakie czekają świat, jeżeli nie nastąpi poprawa. Największe zniszczenia poniosą Niemcy, Czechy, Francja, Anglia i Rosja. Widząc przestraszoną twarz kobiety, Matka Boża powiedziała: "Śląsk zachowam od zguby".

Teresa Neumann, niemiecka mistyczka i stygmatyczka:
      Na nas, Niemców, przyjdzie jeszcze pokuta. Wy możecie czuć się spokojni. (...) Za wami wstawia się Czarna Madonna, która będzie chodzić po ziemiach polskich. Wam się już złego nie stanie.

O. Klimuszko, franciszkanin (zielarz-jasnowidz):
      "Polska będzie źródłem nowego prawa na świecie, zostanie tak uhoronowana wysoko, jak żaden kraj w Europie. (...) Polsce będą się kłaniać narody Europy. (...) Do nas będą przyjeżdżać inni, aby żyć tutaj i szczycić się tym. Nadchodzi czas Polski i upadku jej wrogów"."Niech Polacy z całego świata wracają nad Wisłę. Tu się im nic nie stanie.

Trzecia tajemnica fatimska:
      "Polska tym razem zostanie oszczędzona. Ona będzie jedynym państwem, które ze światowego kataklizmu wyjdzie silniejsze, potężniejsze i wspanialsze. Od Polski zależeć będzie przyszłość Europy.
    • trusiaa Re: Kwiatki 27.09.21, 18:24
      Książeczka pt. "Polski Ład" liczy 686 stron, więc żaden poseł nie zdążył jej jeszcze przeczytać, ale kilkuletnie wolskie dziecię pisoskie (Maruś S.?) nie tylko przeczytało, ale nawet zilustrowało:

https://bi.im-g.pl/im/17/57/1a/z27619351IH,Premier-pochwalil-sie-rysunkiem-otrzymanym-od-kilk.jpg

Słuszną linię ma nasza władza.

Mateuszek: chciałbym się na szybko podzielić wspaniałym upominkiem, jaki tam otrzymałem od kilkuletniej dziewczynki. To rysunek, który przedstawia życie rodziny w Polsce po zrealizowaniu Polskiego Ładu - jak widać dziecięca wyobraźnia pracuje. Piękny, optymistyczny obraz. Wierzę, że tak właśnie będzie

Miś: przed chwileczką dostałem wiadomość, ze szpitala żona urodziła syna, chłopak, więc chciałem żonie kwiaty, a maleństwu na przywitanie tego świata jakiś bilet na dobrą wróżbę...

Od miliardów lat dzieci wdzięczne politykom piszą piszą i rysują:

https://i.pinimg.com/170x/46/d3/17/46d3175843ad3518f71b96e0942be4e7.jpg
    • ave.duce Re: Kwiatki 12.11.21, 07:25
      Bąkiewicz chce nieść krużganek, a polonista (w "Milionerach") nie wie, co znaczy "łabędzi śpiew". POLONISTA!
      Można się zabić własną pięścią :(
      • ave.duce Re: Kwiatki 13.11.21, 07:31
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,172492034,172492034,Robert_Bakiewicz_wyksztalcenie_.html?p=172674713
    • ave.duce Re: Kwiatki 18.11.21, 11:31
      kolejnej Beatki. Tym razem niejakiej Kozidrak. Becia

nie zgadza się na wykonywanie prac społecznych w ramach kary...

No ba! Sześć miesięcy prac społecznych w wymiarze 20 godzin miesięcznie? Furda zabranie prawa jazdy na 5 lat, furda 10 tys, kary - ale prace społeczne?! Gdyby jakąś dublerkę można wynająć - aaa, to co innego.
    • ave.duce Re: Kwiatki 19.11.21, 14:15
      Pisze PISARKA (sic!):

Jak pisał Paulo Coelho szczęście można znaleźć w najmniejszym ziarenku pustynnego piasku… i ja go odnalazłam.

www.instagram.com/p/CWVv6K0sWjr/?utm_source=ig_embed
      • trusiaa Re: Kwiatki 19.11.21, 22:48
        Och, no przecież Pisarka Farka szczęść boża miała na myśli.

W aproposie, ciotka śpiewa (pidi bidi bi pipi):
        „Jesteś cesarz Jones?" „Nie, pszpani - ja mówię - jestem tylko stary Wordsworth". „Och - ona mówi - ty dziecię radości, pokrzykuj tu przy mnie, niech ja tego słucham, pastuszku mój szczęsny". „Pani mi to napisze - ja mówię - bo to ładne. Podoba mi się". I mówię to sobie w kółko i w kółko.
    • trusiaa Re: Kwiatki 07.05.22, 20:37
      Z sieci:

Kiedyś łotrów wieszano na krzyżach, dzisiaj krzyże wiszą na łotrach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka