Dodaj do ulubionych

Praca w Korei Pld

14.05.07, 18:16
Pracuje w Korei Pld i tam place podatek dochodowy...zona mieszka w Polsce ale
mamy rozdzielnosc majatkowa .W Polsce nie posiadam adresu stalego
zameldowania , ani nie osiagam zadnych dochodow .Czy musze skladac
jakikolwiek PIT tutaj???.Do tej pory tego nie robilem , a teraz po
przeczytaniu tych komentarzy i porad zaczynam miec watpliwosci.Prosze o
odpowiedz
Obserwuj wątek
    • anna_welsyng Re: Praca w Korei Pld 14.05.07, 20:22
      Polsko-koreańska konwencja o unikaniu podwójnego opodatkowania nie zwalnia w
      Polsce z opodatkowania dochodów osiągniętych z pracy najemnej w Korei
      Południowej tam opodatkowanych, zezwalając jedynie na potrącenie od podatku
      dochodowego tej osoby kwoty równej podatkowi zapłaconemu w Korei. Jednakże
      takie potrącenie nie może przekroczyć tej części podatku obliczonego przed
      dokonaniem potrącenia, który przypada od dochodu osiąganego w Korei.
      Oznacza to, że podatnicy objęci nieograniczonym obowiązkiem podatkowym w Polsce
      mają obowiązek złożyć w kraju zeznanie roczne, nawet jeśli dochody z pracy w
      Korei były ich jedynymi dochodami w roku podatkowym. Rozliczając dochody z
      Korei (na formularzu PIT-36) należy zastosować opisaną wyżej metodę
      proporcjonalnego odliczenia, o której jest mowa również w art. 27 ust. 9 i 9a
      updof.
      Z pytania wynika, że dochody z pracy w Korei Południowej są Pana jedynymi
      dochodami, jakie osiągnął Pan w 2006 r. Zatem jeśli Pana miejsce zamieszkania
      (a tym samym rezydencja podatkowa) nie uległy zmianie i nadal znajduje się ono
      w Polsce, to dotyczą Pana ww. postanowienia polsko-koreańskiej konwencji o
      unikaniu podwójnego opodatkowania oraz regulacje polskiej ustawy o podatku
      dochodowym od osób fizycznych.
      Należy podkreślić, że miejsce zamieszkania (rozumiane jako posiadanie w tym
      miejscu ośrodka interesów życiowych) nie jest tożsame z miejscem zameldowania
      (które jest tylko dopełnieniem obowiązków natury administracyjnej).
      Chcąc uniknąć konieczności zapłaty podatku dochodowego w Polsce od dochodów z
      pracy w Korei Południowej musi Pan wykazać, że Pana miejsce zamieszkania uległo
      zmianie i że znajduje się ono w Korei, a nie w Polsce. Jednak samo posiadanie
      rozdzielności majątkowej z żoną oraz brak meldunku w Polsce mogą okazać się
      niewystarczające, zwłaszcza że posiadanie najbliższej rodziny w Polsce (żony,
      dzieci) jest często podnoszonym przez organy podatkowe argumentem, mającym
      przemawiać za jedynie czasowym charakterem pobytu za granicą i posiadaniem
      centrum interesów życiowych nadal w Polsce, a nie za granicą.
      • sp5ewx Re: Praca w Korei Pld 15.05.07, 12:05
        Dziekuje za odpowiedz ...ale moze sprecyzuje moja sytuacje .Nie mieszkam w
        Polsce tylko w Korei , mam karte rezydenta Korei i zamierzam tu zostac co
        najmniej przez najblizsze 7 lat lub dluzej ...mam w tej chwili 53 lata ,,,Poza
        tym kiedys ( pracje tam od 2000 roku z krotka przerwa ...1.5 roku w Polsce) w
        urzedzieskarbowym poinformowano mnie ze nie musze placic podatku w Polsce od
        dochodow tam osagnietych.W latach 2001-2003 osiagalem dochody w Polsce z
        wynajmu mieszkania i dlatego wypelnialem PIT wykazujac dochody z Korei , ktore
        wchodzily do podstawy opodatkowania , ale tylko do wyliczenia stawki
        podatku.Czy w takim razie urzedniczka popelnila blad i teraz urzad moze mnie
        ukarac ??? I pytanie drugie ...czy ewentualny ozwod z moja zona definitywnie
        zalatwi sprawe??
        MR
        • anna_welsyng Re: Praca w Korei Pld 16.05.07, 22:01
          Polsko-koreańska konwencja o unikaniu podwójnego opodatkowania została
          podpisana w 1991 r. Od daty publikacji w dzienniku ustaw nie była ona również
          zmieniana. Oznacza to, że jej postanowienia obowiązywały w okresie, gdy osiągał
          Pan dochody z najmu w Polsce w latach 2001-2003.
          W opisanej przez Pana sytuacji możliwe są dwa warianty:
          1) urzędniczka uznała, że już w tym okresie posiadał pan w Korei
          Południowej stałe miejsce zamieszkania, a tym samym jest Pan już od tamtego
          czasu rezydentem w tym kraju. Jednak wówczas jako nierezydent powinien Pan
          rozliczyć w Polsce wyłącznie dochody z najmu osiągnięte w tym kraju. Dochody z
          pracy w Korei powinien Pan w takim przypadku rozliczyć wyłącznie w Korei, co
          oznacza że w Polsce nie powinny one być brane pod uwagę przy wyliczaniu
          należnego podatku od dochodów z najmu. W takim przypadku włączenie do podstawy
          opodatkowania dochodów z pracy w Korei skutkowało nadpłaceniem podatku
          dochodowego od dochodów z najmu.
          2) jeśli jednak przyjąć, że w tamtym okresie posiadał Pan jeszcze
          rezydencję podatkową w Polsce, to urzędniczka wprowadziła Pana w błąd co do
          zasad opodatkowania w Polsce dochodów z pracy w Korei. Jak już pisałam w
          poprzedniej odpowiedzi, polsko-koreańska konwencja nie zwalnia z opodatkowania
          w Polsce dochodów z pracy najemnej w Korei tam opodatkowanych i nakazuje
          stosować do ich rozliczenia metodę odliczenia proporcjonalnego. Oznacza to, że
          dochody te powinny zostać rozliczone w Polsce obok dochodów z najmu z
          zastosowaniem do ich sumy skali podatkowej (a nie poprzez włączenie ich do
          podstawy opodatkowania w celu wyliczenia stopy procentowej – bo metoda
          wyłączenia z progresją ma zastosowanie do zagranicznych dochodów zwolnionych w
          Polsce z opodatkowania w przypadku osiągania dodatkowo dochodów podlegających w
          Polsce opodatkowaniu).

• sp5ewx Re: Praca w Korei Pld 22.07.07, 07:23
            B dziekuje za odpowiedz ...W takim razie moje nastepne pytanie brzmi ....czy
            aby wykazac , ze moje centrum interesow zyciowych nie jest w Polsce wystarczy
            separacja malzenska , czy potrzebny jest rozwod i czy posiadanie jakiejkolwiek
            nieruchomosci w Polsce w takiej sytuacji jest traktowane jako centrum interesow
            zyciowych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka