Dodaj do ulubionych

Lęk przed połykaniem powrócił

06.04.11, 12:42
Witam, dokładnie rok temu miałam problem z synkiem- opisałam go tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/w,898,109057195,109057195,Lek_przed_jedzeniem.html
W skrócie- mały przestał połykać. Brał jedzenie do buzi, przeżuwał dłuuuuugo, na koniec wypluwał z płaczem.
Wtedy pomógł polprazol- wspólnie z panią doktor doszliśmy do wniosku, że mały się nie dławi, tylko dolega mu coś, czego nie umie określić- i nazywa to dławieniem. Lekarka dała polprazol, jako, że w niemowlęctwie Michaś był refluksowy. I- słuchajcie- pomogło! Już po pierwszej dawce synek zaczął jeść. Najpierw powoli, ostrożnie i ubogo, ale z czasem coraz lepiej. Wreszcie- po dwóch tygodniach niejedzenia.

Teraz, dokładnie rok po tym- synek znów nie przełyka. Nauczona poprzednim doświadczeniem- podałam mu polprazol. Bierze go już od 3 dni i nic. Jak nie jadł- tak nie je. Jest spokojniejszy, nie płacze, nie histeryzuje, tak jak rok temu. No chyba, że się go zmusza do jedzenia... Ale nie je... Nie chce też rozmawiać na temat jedzenia, bądź niejedzenia. W tej kwestii jest jakby nieufny, choć poza tym nasze relacje są bliskie. Teraz ma 4 lata. Co to może być? Jak mu pomóc i co z nim robić? Gdzie szukać pomocy? Jest pod opieką laryngologa. Na wizytę w por.gastrologicznej czeka się miesiącami.... Proszę, wdzięczna będę za każdą sugestię.
Obserwuj wątek
    • sanciasancia Re: Lęk przed połykaniem powrócił 06.04.11, 13:16
      Jeżeli nie da się dostać do gastrologa, pojechałabym po pomoc na najbliższą Izbę Przyjęć.
      • mama.rozy Re: Lęk przed połykaniem powrócił 06.04.11, 13:27
        IP to jako pierwsze
        drugie-specjalista od zaburzeń łaknienia.to mogą byc objawy kilku chorób nie gastrologicznych.
    • demonsbaby Re: Lęk przed połykaniem powrócił 07.04.11, 07:36
      Kierunek: lekarz rodzinny i zbiór skierowań do wszystkich możliwych specjalistów od- żywieniowych, w tym endokrynologów po gastroenterologów i specjalistów od zaburzeń łaknienia - tam szukaj przyczyn i sposobu leczenia dziecka. Skoro był refluksowy, to tutaj prawdopodobnie leży nadal problem. Jeżeli na wizytę w poradni oczekuje się bardzo długo - skierowanie do szpitala od lekarza rodzinnego, tyt. zagrożenia zdrowia dziecka poprzez brak łaknienia. Zostaje jeszcze porada prywatna u lekarza specjalisty.
      • marta140 Re: Lęk przed połykaniem powrócił 07.04.11, 15:28
        a izbę przyjęć jeździliśmy dwa razy w zeszłym roku- ale wtedy synek płakał, wręcz histerycznie, że się dławi. Teraz nie płacze, nie histeryzuje, poprostu odmawia jedzenia, a jeśli już musi zjeść- to gryzie ale nie połyka.... Ech, poczekam jeszcze przez weekend, może mu minie. Rak temu to totalne niejedzenie trwało 2 tygodnie. Teraz mam chorego niemowlaczka i trudno mi się gdziekolwiek ruszyć....
        • e-kasia27 Re: Lęk przed połykaniem powrócił 08.04.11, 00:51
          Wpisz w wyszukiwarkę: " Eozynofilowe zapalenie przełyku przyczyną zaburzeń połykania" i poczytaj.

Jeśli Twoje dziecko miało problemy z refluksem, to na pewno jest alergikiem, więc to może być ta choroba. Trzeba porobić testy alergiczne, ustalić alergeny i wykluczyć je z diety.

Jeśli to się powtarza wczesną wiosną , to może chodzić o uczulenie na pyłki drzew brzozowatych i krzyżowe reakcje na pokarmy: rośliny różowate(jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, maliny, morele ....) i rośliny baldaszkowe(marchew, seler, koper, pietruszka ... ) oraz orzechy laskowe i kiwi.

Wstępnie zrób morfologię z rozmazem - sprawdź czy będą podwyższone eozynofile i badanie krwi IgE całkowite.

Nie zmuszaj dziecka do jedzenia stałego pokarmu(sam zacznie jeść, jak mu minie), bo połykanie jest wtedy czasem zupełnie niemożliwe - dołącza się do tego panika i jedzenie nie che po prostu przejść przez gardło. Spróbuj dać mu coś do picia przez słomkę albo do jedzenia łyżeczką (rzadka zmiksowana zupa, kisiel, rzadka kaszka).
          Jeśli to jest to, to psycholog nic nie pomoże. Poszukaj dobrego alergologa i gastrologa.
          • mama.rozy Re: Lęk przed połykaniem powrócił 08.04.11, 07:02
            przez internet naprawdę trudno jest zdiagnozowac chorobę,bo różnie dobrze może byc to anoreksja dziecięca.
            dlatego szybki kontakt z lekarzem jest po prostu niezbędny.
            • aliccja85 Mialam i mam podobnie ze slina... 09.04.11, 00:18
              Sluchaj ja bym sie wybrala do gastrologa i psychologa
              Od jakis 20lat mam identycznie ze slina, piciem i czasem jedzeniem ale najczesciej slina
              W skrocie to czuje jak by mi jezyk przywieral do gornej czesci podniebienia i sie blowal
              Potrafie sie zaczac dusic co nie jest mile...
              Mam zdiagnozowane tzw wysokie podniebienie choc nie wiem czy to akurat to jest problemem
              Kiedy mam taki "napad" czuje jak by powietrze sie zasysalo i przestaje dobrze slyszec-tzn jak za mgla i wystepuje piszczenie w uszach
              Nie potrafie tego dokladniej opisac
              Rodzice jak bylam mala podawali mi syrop na uspokojnie/nie pamietam jaki/ i po chwili bylo tyci lepiej teraz zawsze musze chwilke odczekac
              ps tak mi sie przypomnialo czasem jedzenie wpada mi do nosa zapytaj malego czy tak ma?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka