Dodaj do ulubionych

Problem z teściową in spe

08.11.11, 12:41
Witam,
poszukuję jakiejś sensownej porady od Was, które z Teściowymi spędziły już jakiś czas swego pożycia małżeńskiego.

Teściowa in spe ma jedną zaletę - mieszka na drugim końcu Polski. Ale nie przeszkadza jej to w doprowodzaniu nas do stanów depresyjnych. Ale od początku:

1. Na początku - cód, miód i orzeszki...aż do rpzesady, bo byłaby w stanie zagłaskać kota na śmierć.
2. Weźmiecie ślub?? Oejje - super, super, super
3. Kiedy weźmiecie ? oj, nie macie daty -to Ja mam dla Was datę - ( i tu pada data)
4. Oszołomieni- patrzymym się na siebie- data nie jest zła i w sumie nam ryba kiedy- OK, zgadzamy się. Niech Mama ma troche radości.
5. I tu konczy się bajka, a zaczyna mały koszmarek....

----
6. A dlaczego ślub w moim mieście a nie u nich, bo tu przecież tak ładnie, i Ona księdza zna, i taniej pewnie ( nie wiem jak ona policzyła, że nam 60 000 potrzebne- nam wyszło już z kiecką, butami i wódką ok 27 000)
7. A dlaczego nie na 200 osób ?? Jak to nie zapraszacie CAŁEJ Rodziny na wesele ? Mamo, z X czy Y nie mam kontaktu od 15, nie chcę go utrzymywać z takiej a takiej przyczyny i nie życze sobie X czy Y na naszym weselu. - Nie szkodzi Kochanie, już ich zaprosiłam... ( tak, Pani Mama pozapraszała nam na wesele gości, których Mąż sobie aboslutnie nie życzy, a niektórych nawet nie zna, bo to jej jakieś przyjaciółki)
8. Ale jak to nie bedzie poprawin?? Dalczego nie będzie poprawin?? Przecież u X,Y,Z były taakie poprawiny. I co Ja ludziom powiem? Że poprawin nie będzie? To Ja nie wiem czy Ja przyjadę jak poprawin nie bedzie. A jesli nie bedzie i nie szanujecie woli Matki, to nic Wam do wesela nie dołożymy. - OK, Mamo, to nie dokładajcie- trzask słuchawką.
9. I na koniec najlepsze..... jeszcze raz punkt 3 ... data !!!!!! jest zła!! bo się doczytała w jakiejś książce, że jest tam jakiś patron niekoniecznie, a Pani Mama na etapie głębokiego neofityzmu zakrawjącego na dewocję... I że musimy zmienić datę, bo tta data to same choroby, wojny, rozpacz i cierpienie. I nieważne jest zupełnie, że wszystko mamy zaklepane, zaliczki popłacone (sami, bo się nie dokładali wszakże)
Mamo, nie zmienimy daty! - to się dowiedzieliśmy, że ją upokarzamy tą datą, że jej krzywdę robimy, że co ludzie powiedzą i że cierpienie na nią sprowadzamy i na siebie też.
Obserwuj wątek
    • zuzi.1 Re: Problem z teściową in spe 08.11.11, 15:17
      Z taką panią to tylko żelazna konsekwencja, tj. nie popuszczanie nawet na pół milimeta, co ustaliliście ZE SOBĄ zrealizujcie w 100%, pani przyjdzie na wesele, fochów trochę porzuca, ale przyjdzie, a wiesz dlaczego ? bo to jest typ toksyczny i z serii co ludzie powiedzą...:) Nie dajcie się od początku i konsekwentnie róbcie tak w przyszłości, jest to jedyna metoda na taką toksyczną osobę jak Twoja teściowa...Jeżeli popuścicie choc na milimetr to będziecie mieli przerąbane, w przyszłości życ wam nie da, a jak od początku będziecie robic swoje, to prędzej a raczej później niż prędzej się do tego będzie ta matrona musiała przyzwyczaic. Pamiętaj nie popuszczac na pół milimetra...powodzenia :)
      • barbra25 Re: Problem z teściową in spe 12.11.11, 17:53
        Ja mieszkam właśnie w pobliżu takiej właśnie toksycznej teściowej. Na naszym ślubie się nie zjawiła bo nie spełniliśmy jej żądań, więc się obraziła i mi to nawet na rękę. Nie będzie mi bruździć i wtrącać się, dyktować jak mam żyć, to upokarzające żeby ktokolwiek mi dygował. teraz mamy 3-letnie dziecko i na pytanie czy mogłaby czasem odebrać je z przedszkola odpowiedziała: 'A czy Wy uzgadnialiście ze mną cokolwiek jak zapisywaliście małą do przedszkola? Nawet nie myśl, że będę odbierać ją z przedszkola bo nie pytałeś mnie czy możesz ją zapisać" Równie dobrze mogła by powiedzieć o sobie"jestem złośliwa, wredna i nie pomogę Wam bo ie chcecie tańczyć jak wam zagram".
        • zuzi.1 Re: Problem z teściową in spe 12.11.11, 18:01
          I hak babsztylowi w smak :), barbra25, niech każdy tańczy tak jak mu się podoba i basta...
          a takie toksyczne panie niech żyją swoim życiem z dala od synków i synowych...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka