Dodaj do ulubionych

terapia PTSS

25.02.14, 20:29
Pani doktor oraz drodzy forumowicze, ktorzy ew. macie doswiadczenie w sprawie.
Zostalam skierowana na terapie o nazwie EMDR (nie w Polsce), troszke mnie to zaskoczylo poniewaz spodziewalam sie terapii, ze tak powiem tradycyjnej.
To chyba jest to: www.psychologia-pomoc.pl/index.php/terapia-emdr

Mam pytania, co to za terapia, czy wymaga jakis szczegolnych przygotowan, jakiegos wysilku na ktory pacjent musi sie szczegolnie przygotowac. Czy w Polsce stosuje sie ja dla ofiar przemocy w dziecinstwie? Czy w ogole sie ja stosuje? Jakie sa efekty? Jakies doswiadczenia?
Nigdy o czyms takim nie slyszalam.
Z gory dziekuje za jakies informacje.
Obserwuj wątek
    • dmuchawcelatawce chodzi o PTSD 25.02.14, 20:31
      stres pourazowy. Skrot, ktory uzylam jest z innego jezyka. Przepraszam.
      • pibelle Re: chodzi o PTSD 25.02.14, 22:58
        Jeśli znasz angielski, to jest bardzo dużo materiałów w wyszukiwarkach, można się na spokojnie zapoznać. Niektórzy twierdzą, że to taki trochę bajer terapeutyczny, bardziej terapia wspomagająca, ale znam raporty z leczenia dzieci z masywna traumą ze wspomaganiem EMDR i nie można twierdzić ze stanowczością, że było to bez pozytywnego wpływu na proces terapeutyczny.
        • pibelle Re: chodzi o PTSD 25.02.14, 23:39
          Jeszcze mogę zaproponować taki artykuł (po polsku):
          www.kul.pl/files/61/Studia%20z%20psychologii%20w%20KUL/Pasternak.pdf
          • dmuchawcelatawce Re: chodzi o PTSD 01.03.14, 00:47
            Dzieki Pibelle za namiary. Musze pryzznac, ze to dosc skomplikowana sprawa, nawet po polsku a co dopiero po angielsku. Panie terapeutka twierdzi, ze terapia jest skuteczna. Mnie cieszy fakt, ze jest krotka. Noi ciekawi mnie po prostu. Zeby tylko ta nowinka mi nie zaszkodzila. Jak nie pomoze to sobie jakos poradze.
    • tully.makker Re: terapia PTSS 26.02.14, 09:05
      Czytalam o tym, ze bywa skuteczne. Sprobuj, co ci szkodzi.
      • dmuchawcelatawce Re: terapia PTSS 01.03.14, 00:48
        tully.makker napisała:

> Czytalam o tym, ze bywa skuteczne. Sprobuj, co ci szkodzi.

Sprobuje, oczywiscie, ze tak, bo po pierwsze nic innego mi nie zaproponowano, a po drugie zaskoczenie zawsze dziala na moja psychike pozytywnie. Ciekawi mnie ta nowinka, wiec chocby tylko z czystej ciekawosci pojde.

• agnieszka_iwaszkiewicz Re: terapia PTSS 27.02.14, 10:45
      Mam niewielką wiedzę na temat skuteczności terapii EMDR. Nie czytałam żadnych badań na ten temat.
      Z informacji formalnych wiem, że żaden ośrodek szkolący w psyschoterapii mający rekomendację Polskiego Towarzystwa Psychologicznego czy Psychiatrycznego nie zajmuje się taką terapią. Nawet w wersji skojarzonej z innymi działania psychoterapeutycznymi.
      Dla mnie na niekorzyść tej metody przemawia fakt, że próbowano nią leczyć konwersyjnie osoby homoseksualne.
      Na korzyść zaś to, że neuronauka w psychologii czy psychiatrii jest nauką dość młodą. Dopiero teraz dowiadujemy się co dzieje się w mózgu pod wpływem terapii. Może czegoś jednak nie znamy.
      Ja jednak skłaniam się do metod do dziś uznawanych za tradycyjne.
      Z badań na tymi metodami już wiadomo, że w terapii czynnikiem najbardziej wpływającym na leczenie jest relacja i jej rodzaj. Metoda zajmuje mniej miejsca. Zatem skłaniałabym się do terapii tradycyjnie. Również przy PTSD. A jeśli trauma dotyczy dzieciństwa i jest może bardziej urazem psychicznym tym bardziej.
      Ale może czegoś jednak nie wiem. Agnieszka Iwaszkiewicz

• blue_meerkat Re: terapia PTSS 01.03.14, 00:40
        EMDR i CBT skoncentrowane na traumie to glowne metody zalecane/stosowanej w uk, z badan wynikalo ze o podobnej skutecznosci
        summaries.cochrane.org/CD003388/psychological-therapies-for-chronic-post-traumatic-stress-disorder-ptsd-in-adults
        Dobre jest tez extended exposure (to taki wariant cbt), zwlaszcza jesli chodzi o traume wynikajaca z jednego zdarzenia, ale mozna tez podobno wykorzystac to podejscie skutecznie w traumie zlozonej (dlugotrwale wykorzystywanie seksualne, znecanie psychiczne etc.).
        • dmuchawcelatawce Re: terapia PTSS 01.03.14, 00:56
          blue_meerkat napisała:

> EMDR i CBT skoncentrowane na traumie to glowne metody zalecane/stosowanej w uk,
          > z badan wynikalo ze o podobnej skutecznosci
          Ja mieszkam w Holandii, i ta terapia choc przyjeta, to chyba nei jest jeszcze az tak rozpowszechniona.
      • dmuchawcelatawce Re: terapia PTSS 01.03.14, 00:53
        Dziekuje za odpowiedz Pani Agnieszko.
        Ja wlasnie terapi tradycyjnej sie spodziewalam. Nigdy tez nie uwazalam sie za osobe z zespolem strsu pourazowego. No ale dotychczasowe rozmowy z psychologami jakos nie przyniosly zmian wiec moze ta metoda jest rozwiazaniem.
        Wlasciwie jedyna skuteczna forme terapii doswiadczylam na ... forum. To wlasnie kiedys Pani porada oraz paru forumowiczek zmienila moje myslenie o 180 stopni. To co teraz sie dzieje, to konsekwencja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka