Dodaj do ulubionych

Dylemat na wychowawczym

20.01.09, 14:42
Od roku jestem z dzieckiem (dziećmi 1l i 7l) w domu, a od pół na
wychowawczym.Wszystko byłoby dobrze gdyby nie sytuacja finansowa.Jest już
tragicznie, bo tylko jedna pensja męża.Nie da się tak dalej żyć.Próbowałam
dorobić korepetycjami(ukończyłam studia humanistyczne) ale druga strona
rezygnowała, zmieniała terminy itp.Więc to taki dochód różny.Mam więc pytanie
do Pani Agnieszki:jak z tego wybrnąć jeśli powrót do pracy łączyłby się z
zatrudnieniem opiekunki, a moja pensja na państwowym etacie wynosi 800
zł.Babcie mają po siedemdziesiątce i już odmawiają opieki przy młodszym
dziecku,jedynie starszego przyprowadzają ze szkoły.Jestem chętna do wszelkiej
pracy zarobkowej w domu tylko szukam podpowiedzi i wskazówki.Dopowiem jeszcze,
iż starałam się szukać poprzez znajomych czy rodzinę ale..."nikt nic nie
słyszał i nie widział". Ci na których tak liczyłam odsunęli się, za to
pojedynczy obcy okazywali zrozumienie.Liczę zatem na spojrzenie na tą sytuacje
okiem psychologa.
Obserwuj wątek
    • vickydt Re: Dylemat na wychowawczym 20.01.09, 16:48
      jam nie psycholog, ale uderza mnie roszczeniowa postawa odnośnie wyszukiwania
      ofert. Pracy szuka się samemu. Są gazety, internet. Z korepetycji moje koleżanki
      żyją nieźle. A babcie nie są od wychowywania dzieci.
    • kicia031 Re: Dylemat na wychowawczym 20.01.09, 17:20
      Powiedz, a o czym myslalas, decydujac sie na 2 dziecko - ze wygrasz
      w totolotka?
      • verdana Re: Dylemat na wychowawczym 20.01.09, 22:48
        Sa dwa wyjscia - albo żłobek (tańszy od opiekunki), albo nadal
        klepac biedę. Wobec tego, ze masz starsze dziecko i obowiazki wobec
        niego - a chyba prze pojawienie się rodzenstwa drastycznie
        pogorszył sie jego poziom zycia - oddalabym dziecko do złobka i
        poszukała pracy za więcej niż 800 zł. Jako, ze masz wyksztlalcenie -
        chyba sie dda znaleźć. A jesli nie, to choćby iść sprzatac po domach.
        dziwi mnie tez sprawa z korepetycjami. rzeczywiscie, gdy się ma
        jedna czy dwie zarobek jest niepewny, Nie można znaleźć więcej - w
        weekendy> Codziennie nawet do późnego wieczora?
        • twinany Re: Dylemat na wychowawczym 21.01.09, 09:52
          Dziękuję forumowiczkom za tak emocjonalną reakcję.Z drugiej strony czuję,że
          będąc na wychowawczym z chwilowymi problemami finansowymi wzbudzam reakcje
          negatywne.Do tego aby na parę miesięcy pozostać w domu zmusiła mnie sytuacja
          zdrowotna dziecka.Nie mówię aby ktoś mi dał coś.Sama potrafię z tego wybrnąć a
          na forum szukam dyskusji i osób w podobnej sytuacji.
          • krzysztof-lis Re: Dylemat na wychowawczym 21.01.09, 12:21
            > Do tego aby na parę miesięcy pozostać w domu zmusiła mnie sytuacja
            > zdrowotna dziecka.Nie mówię aby ktoś mi dał coś.

A co zmusza Cię do powrotu na etat za 800 PLN?

I w czym ma Ci pomóc porada psychologa? W orientacji na rynku pracy? W
            znalezieniu taniej opiekunki?
          • miacasa Re: Dylemat na wychowawczym 21.01.09, 12:40
            Jestem zdania, że życie przynosi nam optymalne rozwiązania tylko trzeba być
            uważnym na nadarzające się okazje. Jesteś osobą wykształconą, pewnie potrafisz
            przeszukiwać zasoby internetu i docierać do potrzebnych informacji, potrzebujesz
            na początek inspiracji i chyba jej tu szukasz a z całą resztą poradzisz sobie sama.
            Znam kilka mam, które z powodzeniem godzą ze sobą opiekę nad dziećmi z
            prowadzeniem działalności gospodarczej. Podziwiam bardzo jedną młodą dziewczynę,
            która mając 18 lat urodziła pierwsze dziecko i by choć trochę uniezależnić się
            finansowo od skąpego partnera podjęła się opieki nad innymi dziećmi. Szło jej
            bardzo dobrze, założyła klub malucha i zdecydowali się wspólnie z mężem (związek
            się rozwinął) na drugie dziecko i zatrudnienie pracowników - klubik się rozrósł
            i świetnie funkcjonuje, dzieci tej pary już chodzą do szkoły. Inny pomysł miała
            moja bliska koleżanka, która jako samotna mama będąc na wychowawczym założyła
            sklepik internetowy i z powodzeniem sprzedaje artykuły dla niemowląt
            (wychowawczy już jej się skończył, synek w przedszkolu, ona w pracy, sklepik
            stanowi dodatkowe źródło dochodu).
            Wierzę, że znajdziesz swój pomysł na poprawienie sytuacji finansowej, możesz
            skorzystać z bezzwrotnego grantu na założenie firmy (szczegóły w twoim urzędzie
            pracy). Moja koleżanka przyznanie środki wydała na sprzęt komputerowy i
            fotograficzny, oprogramowanie sklepu.
          • vickydt Re: Dylemat na wychowawczym 21.01.09, 17:04
            el foch grande. Współczuję. Chyba trudno być Tobą?
            • twinany Re: Dylemat na wychowawczym 23.01.09, 11:32
              Dzięki "miacasa" za wsparcie.Właśnie forum jest po to aby móc wymieniać poglądy
              i dzielić się doświadczeniami. Jeśli to możliwe to proszę Panią Agnieszkę o
              radę.Będę cierpliwie czekać.
              • agnieszka_iwaszkiewicz Re: Dylemat na wychowawczym 27.01.09, 14:42
                Jeżeli sytuacja finansowa jest na tyle trudna, że ma Pani aż tak poważne kłopoty
                z jej akceptacją, to warto wrócić do pracy. Zwykle odradzam tak wczesną
                separację dzieci od najbliższych, optymalna byłaby opieka babci, ale życie jest
                bogatsze od wyobrażeń i idealnych rozwiązań. Warto zaryzykować, a energię
                włożyć w poszukanie odpowiedniego żłobka. Może bardziej kameralnego, może
                prywatnego.Zobaczy Pani jak to rozwiązanie działa. Jak będzie źle, zawsze można
                się wycofać.
                Kłopoty finansowe w znaczący sposób wpływają na jakość życia i to nie tylko na
                jego materialną część, ale także tę emocjonalną. Pojawia się przygnębienie,
                poczucie niższej wartości , marginalizacji, pretensje do siebie i partnera,
                poczucie ograniczenia. Jakość życia, właśnie ta niematerialna z tego powodu
                także spada. Proszę spróbować coś zmienić, wykorzystać podpowiedzi
                organizacyjne, ale rozsądnie, z dostosowaniem do swoich możliwości. Nie każdy
                umie dawać korepetycje lub umie rozkręcać małe, rodzinne interesiki. Nie należy
                traktować tego jak ułomność, ale jako realność. Pozdrawiam. Agnieszka Iwaszkiewicz
    • twinany Re: Dylemat na wychowawczym 23.01.09, 11:49
      Proszę Panią Agnieszkę o poradę jeśli to już możliwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka