Dodaj do ulubionych

Problem z bratem

16.06.09, 22:52
Witam,
Mam 18 letniego brata od zawsze były z nim problemy wychowawcze. Nigdy nikogo nie słuchał z niczego sobie nic nie robił. Zawsze obracał się w starszym towarzystwie. Całymi miesiącami uciekał ze szkoły i nie sposób było go przypilnować. Ojciec zaprowadzał go jak dziecko pod samą klasę niestety zawsze kończyło się ucieczką. Zaczęły się problemy z zaliczeniami przedmiotów. W efekcie skończył w zeszłym roku gimnazjum dla dorosłych. Nie myśli nawet żeby pójść do jakiej kolwiek szkoły o pracy nie mówiąc.
Ale nie to jest najgorsze. Jest uzależniony od alkoholu. Nie wiem co robić nic do niego nie przemawia. Codziennie przychodzi pijany. Widzę bezsilność ojca, widzę jak się strasznie denerwuje. Proszę poradźcie co zrobić - on niszczy życie sobie i całej rodzinie.
Obserwuj wątek
    • izabelski Re: Problem z bratem 16.06.09, 23:23
      na sile nic nie zrobisz
      mozesz tylko poszukac tacie terapie dla rodzin uzaleznionych od
      alkoholu, zeby zrozumial mechanizmy tego jak dziaal brat
    • arieta Re: Problem z bratem 17.06.09, 14:25
      Ne jesteś w stanie pomóc swojemu bratu.
      Jeśli się zdecydujesz być może pomożesz sobie.
      W linku na dole masz spis grup pomocowych dla osob zyjacych z alkoholikami.

www.al-anon.org.pl/spis.html
    • olunia882-to-ja Re: Problem z bratem 20.06.09, 15:30
      u znajomych był podobny przypadek, ale skończyło sie tragicznie. chłopak 23lata
      zmarł nagle bo już serce nie wytrzymało alkoholu. poradzcie się sądu może
      przymusowe leczenie? nie dajcie się mu stoczyć bo jest za młody. wiem że łatwo
      się pisze, ale może popytajcie w klubacz AA, tam sa psycholodzy, terapeuci może
      wiedzą i powiedzą co można zrobić, jakie dzialania muszą podjąc rodzice aby mu
      pomóc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka