lasagnetta 06.10.05, 20:28 są już wiadomosci w epso porta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: byly_eurokrata Re: contract agents IP: *.netcologne.de 06.10.05, 21:02 I potwierdza sie moja teza, ze tlumaczy jez. polskiego jest wiecej niz potrzeba, bo takowi w ogole nie byli uwzgledniani. Moglem podac, ze moj glowny jezyk to niemiecki (skonczylem w niemczech studia) i juz bym mial ponownie kontrakt w reku, tyle tylko ze ja juz nie chce. ale zabawne to wszystko jest mimo to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dianette Do bylego eurokraty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.10.05, 22:25 Przeciez pisales , ze chcieli ci przedluzyc kontrakt a sam zrezygnowales bo nie chciales pracowac w Luksemburgu . Jezeli chcesz byc kontraktowym jako tlumacz jez. polskiego lub startujesz w konkursie na tlumacza jez. polskiego to raczej na 90% wyladujesz w Luksemburgu. Po co w ogole probowales, skoro juz raz miales szanse i z niej nie skorzystales? Jezeli chodzi o niemiecki, wiele razy pisales, ze trudno jest konkurowac z native speakerami. Sadzisz , ze wygralbys z Niemcami i Austriakami? Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: Do bylego eurokraty 06.10.05, 22:35 Gość portalu: dianette napisał(a): > pisales, ze trudno jest konkurowac z native speakerami. Sadzisz , ze wygralbys > > z Niemcami i Austriakami? z Bawarczykami - hy hy a oni mowia po niemiecku? ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Do bylego eurokraty IP: *.netcologne.de 07.10.05, 03:30 Nie sadze, ze bym wygral z Niemcami, tylko wiem, ze bym wygral, bo w 2004 zdalem skrocony egzamin zarowno na kontraktowych "niemcow" jak i na kontraktowych "polakow", tyle ze oferta od "polakow" przyszla predzej. Mi chodzilo o cos innego: skoro w bazie danych jest ZERO zapotrzebowania na tlumaczy kontraktowych z jezykiem polskim, to potwierdza sie moja teoria, ze konkurs na tlumaczy jezyka polskiego to pic na wode, bo skoro nie ma "brakow" w tym zakresie w tym roku, to skad ma sie wziac w przeciagu przyszlych 2-3 lat 100 etatow dla tlumaczy jez. polskiego? Zglosilem sie z ciekawosci, zeby wysondowac sytuacje, bo ja probuje zawsze myslec logicznie. I moje dedukcje sie potwierdzaja. U Niemcow wystarczylo miec 2 lata doswiadczenia zawodowego i niemiecki jako glowny jezyk. Odpowiedz Link Zgłoś
anbxl Re: contract agents 07.10.05, 08:56 czy ktos wie cos wiecej w jaki sposob mozna sobie wybierac date i godz egzaminow-czy przyjdzie dodatkowe info??? Odpowiedz Link Zgłoś
bamaza42 Re: contract agents 07.10.05, 09:16 To jest napisane w informacji - ok. 31 października pojawi sie na epso-porta info, jak, gdzie i kiedy sie zapisywac, a zapisy bodaj do 18 listopada...o ile dobrze pamietam, wszystko on-line... Odpowiedz Link Zgłoś
bamaza42 Re: contract agents 07.10.05, 09:18 ja mam natomiast inne pytanie, moze glupie, ale mam watpliwosci - czy contract agent to taki, co czasowo wypelnia "luke", do czasu znalezienia odpowiedniego epsa konkursowego?...tzn. sa to krotkie - kilkumiesieczne kontrakty? Czy ktos juz pracowal jako contract agent?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: contract agents IP: *.241.81.adsl.skynet.be 07.10.05, 09:25 ja pracowalam jako kontraktowy i jako interimaire-obecnie mozna byc kontraktowym do 3 lat,ale znam wiele przypadkow gdzie ktos jest juz latami na takim stanowisku,czego nie zapewnia interime-niedawno mialam kilka propozycji interimaire ktore odrzucilam i ktos z tego forum skorzystal.Podobno od przyszlego roku maja byc zmiany co do kontraktowych-czy ktos moze to potwierdzic????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: contract agents IP: *.upc.chello.be 07.10.05, 10:09 ale czasowi ktorzy pracuja latami to juz przeszlosc. tak bylo do maja 2004. od rozszerzenia i po zmianie statusu po 3 latach niestety koniec. za duzo chetnych, za duzo list i jest obligo zatrudniania z list rezerwowych tych, co egzaminy zdali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: contract agents IP: 195.144.77.* 07.10.05, 10:18 jak sie na to zapisac ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm za pozno zapisy zamkniete IP: *.cec.eu.int 07.10.05, 10:24 a odp na pytanie na jak dlugo: wszystkie info sa na stronie epso, tym niemniej, kontraktowi maja pierwszy kontrak na maks 3 lata, z mozliwoscia przedluzenia na kolejne 3...i raczej nie sa pozycje na krotkie zastepstwo- osobna linia budzetowa, osobna kategoria personelu... to sa dawni auxi, jakby ktos jescze pamietal o co sie tu kiedys krew lala:-)) widzialam komunikat w ktorym bylo napisane ze zatrudnianie kontraktowych na krotkie zastespstwa raczej nie bedzie mialo miejsca ze wzgledu na dluga procedure... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: za pozno zapisy zamkniete IP: 195.144.77.* 07.10.05, 10:31 za pozno ? ktos wspomnial date 18 listopada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: za pozno zapisy zamkniete IP: *.awf.gda.pl 07.10.05, 10:34 tak, do 18 listopada ci, ktorzy sa zakwalifikowani, beda sie umawiac na testy... Termin zgloszenia uplywal bodaj w lipcu tego roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: za pozno zapisy zamkniete IP: 195.144.77.* 07.10.05, 10:39 aaa-to znow musztarda po obiedzie, ehh Odpowiedz Link Zgłoś
bamaza42 Re: za pozno zapisy zamkniete 07.10.05, 10:54 no cóż...trzeba śledzić stronę epso...tam są ogłaszane konkursy, tam są też zapowiedzi konkursów...teraz zdaje się tez zbieraja chętnych na contract agents, ale w innych kategoriach i do agend w krajach pozaunijnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: za pozno zapisy zamkniete IP: 195.144.77.* 07.10.05, 11:10 no coz, trzeba zagladac, ale trzeba miec tez na to czas :-); niemniej - dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
dominiqus CA in delegations 07.10.05, 12:53 Ktos z Was sie zapisal na Contract Agent w delegacjach KE w krajach trzecich? Jakie kraje wybieraliscie? Podobno ma byc przyspieszona procedura w zaleznosci od potrzeb w poszczegolnych delegacjach - sama rozmowa kwalifikacyjna bez testow typowych dla konkursow... ktos moze potwierdzic? Rekrutacja podobno juz od konca tego roku do 2007 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: contract agents IP: *.247.81.adsl.skynet.be 07.10.05, 21:25 Oj jak ty bardzo sie mylisz-ja znam bardzo dobrze co najmniej 9 osob i to wiekszosc na A,a nawet sa wsrod nich 2 Poli tylko z obcymi paszportami,raszta to Francja i Wlochy Odpowiedz Link Zgłoś