ppersymonka 09.12.06, 18:15 Ile bedzie mnie kosztowac niania, pracujaca w pelnym wymiarze godzin, albo nawet wiecej? p. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: keki Re: Niania IP: *.upc.chello.be 09.12.06, 18:20 zalezy ile "bierze" za godzine. Tutaj zazwyczaj stawka jest od 8€ do 10€/h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: Niania IP: *.130-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 09.12.06, 19:39 kiedy ty odwzisz dzieck odo nani czy ona pracuje tylko z twoim? Uszanowania PD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Niania IP: *.115-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 09.12.06, 20:07 No wlasnie pav dobrze napisal,bo np jezeli wezmiesz sobie np polska nianie to tzw stalka cos ok 500-600 euro,jezeli dasz do onthaalmoeder (agrée k&G) to zalezy od twoich zarobkow...,jezeli au pair to obecnie w Belgii jest 400 euro ustawowe,ale skoro bedziesz eurokrata to moze lepiej unijny zlobek,a ewentualnie jakas studentke dodatkowo-jezeli wezmiesz legalnie to juz jest od 3euro/h przez organizacje rodzinne Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Niania 09.12.06, 21:15 ...a jezeli zlobek (agrée par K&G), to np my placimy miesieczny ryczalt za kazdy dzien w tygodniu- ok 80 euro, czyli 5 dni w tygodniu to bedzie jakies 400. Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: Niania 09.12.06, 21:29 do.ki napisał: > ...a jezeli zlobek (agrée par K&G), to np my placimy miesieczny ryczalt za kazd > y dzien w tygodniu- ok 80 euro, czyli 5 dni w tygodniu to bedzie jakies 400. gdzie tak duzo placisz? 1600 za miesiac?! wow Uszanowaia PD Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Niania 09.12.06, 21:40 Czytanie ze zrozumieniem ci szwankuje? Przeciez pisze wyraznie, ze 400, nie 1600. Zlobek, do ktorego chodzi najmlodsza, stosuje zryczaltowany system platnosci: placisz za dzien w tygodniu po 80 euro miesiecznie. To znaczy, ze jesli bedziesz posylal dziecko tylko w poniedzialki (albo tylko we wtorki itd), to zaplacisz miesiecznie 80 euro. Poniewaz dni roboczych w tygodniu jest 5, no to chyba jasne, ze za pelny wymiar zaplacisz 400. Capisco? Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: Niania 09.12.06, 21:43 do.ki napisał: " my placimy miesieczny ryczalt za kazdy dzien w tygodniu- ok 80 euro, czyli 5 dni w tygodniu to bedzie jakies 400" dzien 80 tydzien 400 miesiac ok 1600 capici dottore? Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Niania 09.12.06, 21:50 Chyba sie poddam. Dzien- 80 miesiecznie. MIESIECZNIE, do cholery! Placisz 80 za wszystkie poniedzialki (na przyklad) w miesiacu. Jak mam to napisac jeszcze jasniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Niania IP: *.115-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 09.12.06, 21:56 do.ki ty chyba sam dobrze nie wiesz,bo pewnie twoja zona zajmuje sie finansami.........A w BXL najdrozsze zlobki kosztuja miesiecznie 450-500 euro,ale to chyba tez za wysokie progi..... Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Niania 09.12.06, 22:10 Wszystkie rachunki przechodza przez moje rece, a zonie skladam tylko okresowe sprawozdanie z biezacego i planowanego stanu finansow- jak urzednik szefowi. :-) > A w BXL najdrozsze zlobki kosztuja miesiecznie 450-500 > euro,ale to chyba tez za wysokie progi..... U nas jest tylko ciutke drozej, ale za to zapisywac sie do zlobka trzeba od razu po stwierdzeniu ciazy, to moze bedzie miejsce, jak dziecko skonczy roczek. Odpowiedz Link Zgłoś
anbxl Re: Niania 09.12.06, 22:34 No to jestes pionkiem...bo jak pewnie wiesz w Belgii wszystko jest do przeskoczenia-co innego oficjalnie co innego zycie.......Ale np w moim starym miejscu zamieszkania nie bylo zlobkow tylko zatrudnione przez gmine onthaalmoeder Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: Niania 09.12.06, 21:58 do.ki napisał: > Chyba sie poddam. > > Dzien- 80 miesiecznie. MIESIECZNIE, do cholery! Placisz 80 za wszystkie poniedz > ialki (na przyklad) w miesiacu. Jak mam to napisac jeszcze jasniej? no wlasnie tak. Jest jasno 80 ryczalt miesiecznie. A skad sie bierze 400 wtedy? a po tam mowa o dniach? ryczalt falt fee 400 Euro i jzu ;D Uszanowania PD Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Niania 09.12.06, 22:05 > no wlasnie tak. Jest jasno 80 ryczalt miesiecznie. A skad sie bierze 400 wtedy? Stad, ze to ryczalt za jeden dzien w tygodniu. Wyobraz sobie, ze nie wszyscy posylaja dziecko do zlobka od poniedzialku do piatku. Niektorzy maja babcie, niektorzy nie pracuja we wszystkie dni, albo jakos inaczej dziela sie opieka i nie potrzebuja. I na przyklad potrzebuja zlobka tylko na 3 dni w tygodniu. 3 razy 80= 240. Jasne teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: Niania 09.12.06, 22:13 do.ki napisał: > > no wlasnie tak. Jest jasno 80 ryczalt miesiecznie. A skad sie bierze 400 > wtedy? > > Stad, ze to ryczalt za jeden dzien w tygodniu. Wyobraz sobie, ze nie wszyscy po > sylaja dziecko do zlobka od poniedzialku do piatku. Niektorzy maja babcie, niek > torzy nie pracuja we wszystkie dni, albo jakos inaczej dziela sie opieka i nie > potrzebuja. I na przyklad potrzebuja zlobka tylko na 3 dni w tygodniu. 3 razy 8 > 0= 240. Jasne teraz? to skad 400? 3x4=12. W miesiacu masz zwykle 4 tygodnie robocze, w kazdym 3dni po 80 to daje jakies 960 a nie 400. Znow nic nie rozumiem ;D Uszanowania PD Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki droczysz sie, prawda? 09.12.06, 22:20 Stad, ze ryczalt jest miesieczny, pawiu. Placisz 80 za wszystkie poniedzialki (czy tez inny wybrany dzien tygodnia) w miesiacu. Bedzie ich 4 albo 5, zaleznie od miesiaca, ale na dluzsza mete to sie wyrownuje. Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: droczysz sie, prawda? 09.12.06, 22:25 do.ki napisał: > Stad, ze ryczalt jest miesieczny, pawiu. Placisz 80 za wszystkie poniedzialki ( > czy tez inny wybrany dzien tygodnia) w miesiacu. Bedzie ich 4 albo 5, zaleznie > od miesiaca, ale na dluzsza mete to sie wyrownuje. skaad probuje zrozumiec czuje sie jak eps na verbalu nuemrycznym z wiedzy o EU ;D jak widze wlascicielom nie chce sie liczyc kay za kazdy dzien ryczale = minejsze koszty licznenia ;) hehe swoja droga 400 Euro/mies jak one tam przezyja jelsi dzieci jest garstka? z czegos trzeba oplacic lokal, pensie zysk i zarcie... No chyba ze cos doplaca Uszanowania PD Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: droczysz sie, prawda? 09.12.06, 22:28 Jakies tam dotacje maja. We wzmiankowanym przykladzie dzieci moze byc max 12 chyba, jesli wszystkie beda full time, to masz 12 razy 400, czyli 4800 miesiecznie brutto plus subsydia. Zadne kokosy, fakt. A placisz z gory, wiec nawet jesli dziecko chore w domu siedzi, to kasa leci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl doki znowu bajki... IP: *.115-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 09.12.06, 21:54 oj ty chyba przesadzasz do.ki to ile ty zarabiasz???Placisz 400 euro tyg to na miesiac wychodzi 1600 euro to juz duzo lepiej niz przecietna tutejsza pensja-te bajki mozesz opowiadac epsom ktorzy nie znaja tutejszych realiow,ale nie mnie- nawet super bogacz tyle za zlobek nie placi.......... Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki czy to naprawde takie trudne? 09.12.06, 21:55 An, zadne 1600, czy to naprawde tak trudno pojac jak to jest wyliczone? 400 pisze przeciez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: czy to naprawde takie trudne? IP: *.115-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 09.12.06, 22:04 Przeczytaj swoj pierwszy post w tym temacie,ale oki po przeczytaniu reszty pojelam-no coz nie mysle tak technicznie jak ty.......400euro miesiecznie to do przyjecia tylko dodaj,ze potem odpisujecie sobie to od podatkow....czyli wychodzi na 000 Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: czy to naprawde takie trudne? 09.12.06, 22:08 Nie przesadzaj, nie odpisujesz od podatku, tylko od podstawy wymiaru podatku, wiec tylko, powiedzmy, 35% (czyli stope wymiaru podatku) odzyskujesz. Poza tym jest maksymalna kwota, ktora mozna odpisac od podatku z tego tytulu. Nie pamietam ile tego jest, 16 euro dziennie czy cos kolo tego? Tak czy owak, wszystkiego odpisac nie zdolasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ppersymonka Re: Niania 10.12.06, 15:08 No wiec tak: 1. Co to jest: onthaalmoeder (agrée k&G)? 2. Doki, Ty mowisz o zlobku unijnym, tak? Ja chyba nie mam szans na taki zlobek, bo przeprowadzam sie do Brukseli pod koniec stycznia, prace zaczynam pewnie w lutym, wiec zostaja mi dwa miesiace na zalatwienie formalnosci, a nie mam jeszcze letter of offer. 3. No wlasnie, zastanawiam sie, czy nie wziac niani z Polski, czy tak na poczatek nie byloby najprosciej, zwlaszcza, ze bedzie pewnie sto i jeden spraw do pozalatwiania po pracy. 4. Jakie sa opcje: zlobek unijny/ beligijski? 5. Czy dla starszego dziecka (4 lata) mam szanse na szkole/ przedszkole od lutego? 6. I kolejne pytanie, nie zwiazane: czy moj szef moze mnie zatrzymac w pracy po godzinach pracy? Bo mi sie wydaje, ze w moim unicie tak sie wlasnie pracuje. (Nikt mi nic nie powiedzial, po prostu takie mam przeczucie). Dzieki, m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Niania IP: *.115-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 10.12.06, 15:47 Z tego co piszesz to najlatwiej byloby ci wziasc nianie z PL albo polska tu na miejscu-masz mase ogloszen w www.gazetka.pl lub www.novum.org -to moim zdaniem najlepsze wyjscie na sam poczatek -onthaalmoeder-to po pl nianka-tu we flamandzkich gminach gdzie nie ma zlobkow panstwo organizuje w ich zastepstwie taka forme opieki nad dziecmi do 3 lat 4latek to kwalifikuje sie juz do szkoly (jest od 2.5ROKU i kazda szkola jest zobowiazana do natychmiastowego przyjecia twojego dziecka,a osobiscie uwazam,ze czym predzej tym lepiej.... Znam osoby z tego forum,ktore dostaly przydzial w unijnym zlobku po tygodniu,bo przeciez nalezy ci sie.....a wiec moze na poczatek dobrym wyjsciem bylaby jakas zaufana osoba (mama,tesciowa lub nawet jakas inna mama-niepracujaca zona eurokraty,moze napisz do dyzurnej,chyba dzis wraca z urlopu...)a zaraz potem unijny zlobek i szkola-czym predzej tym lepiej....... Co do pracy do poznych godzin-to juz inni niech podziela sie doswiadczeniami,bo to bywa roznie,ale w moim przypadku choc to bylo dawno......to byla praca do 17.30_19H POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Niania IP: *.137-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 10.12.06, 17:06 > 2. Doki, Ty mowisz o zlobku unijnym, tak? Nie, skad? Przeciez ja nie mam nic wspolnego z epsami. Mowie o zwyklym prywatnym zlobku. > 3. No wlasnie, zastanawiam sie, czy nie wziac niani z Polski Ryzyk- fizyk. Ja bym nie mial az tyle zaufania do blizniego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracujaca mama Re: Niania IP: *.90-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.12.06, 19:21 > 6. I kolejne pytanie, nie zwiazane: czy moj szef moze mnie zatrzymac w pracy po > godzinach pracy? Bo mi sie wydaje, ze w moim unicie tak sie wlasnie pracuje. > (Nikt mi nic nie powiedzial, po prostu takie mam przeczucie). > Dzieki, Odpowiem ci krotko : ja zawsze na wstepie uprzedzalam ze jestem mloda matka i ze siedzenie po 17.30 nie wchodzi w gre, bo samo przedszkole czy inna forma opieki nad dzieckiem to juz dla mnie wystarczajacy wydatek a dla dziecka obciazenie i ze zadne nianie po godzinach nie wchodza w gre. I powiem ci ze za kazdym razem taka postawa spotykala sie ze zrozumieniem, za to ze jasno stawiam sprawe, ze jakies tam wartosci rodzinne itd. Pracowalam dotychczas na dwoch roznych stanowiskach w dwoch rozniacych sie od siebie unitach i dotychczas nie spotkalam sie z problemami a po pewnym czasie jesli zechcesz mozesz przejsc na zredukowany system godzin i spedzac z dzieckiem wiecej czasu. Tylko nie snuj domyslow i nie opieraj sie na przeczuciach ale jasno powiedz jaka masz sytuacje. Oczywiscie jesli takie sa potrzeby unitu mozesz sie zgodzic na godziny nadliczbowe (w przypadku C do odzyskania w formie dodatkowego wolnego) ale uprzedz, ze to po uprzednim ustaleniu z toba tak zebys mogla zorganizowac opieke nad dzieckiem. Tyle rad doswiadczonej pracujacej mamy. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm 4latek ma prawo IP: *.27-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 10.12.06, 16:35 do przedszkola w polskiej sekcji w szkole europejskiej, od zaraz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wgo Re: 4latek ma prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 21:08 a powiedzcie mi, co robicie jak dziecko jest chore? Dziecku do 7 roku życia zdarza się to kilka razy do roku. Mama moze wziąc opieke nad dzieckiem? Czy wypada na początku pracy brać wolne na tydzień lub dwa? Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia.lux Re: 4latek ma prawo 10.12.06, 21:38 Gość portalu: wgo napisał(a): > Mama moze wziąc opieke nad dzieckiem? Tak, przysluguja dwa dni urlopu specjalnego na kazde dziecko na kazda chorobe. Jesli bedziesz chcial/a siedziec z nim tydzien czy dwa, to musisz wziac normalny urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: P.S. IP: *.67-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 10.12.06, 23:52 Ja mialam na mysli o -po stronie frankofonskiej LIGUE DE FAMILLE -po stronie flamandzkiej GEZINSBOND obie dzialaja jednoczesnie w BXL,sa jakby pozarzadowymi ale w wiekszosci finansowane przez rzad, Ligue de famille ma ok 80tys czlonkow,Gezinsbond ponad367TYS,miedzy innymi maja komorki zajmujace sie posrednictwem w babysitter's Odpowiedz Link Zgłoś
ppersymonka Re: P.S. 11.12.06, 09:58 A masz moze jakies adresy? I czy mozna z nimi dogadac sie po angielsku? Bo ja po francusku ani du du.... p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: P.S. IP: *.188-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.12.06, 20:04 Ja min pracuje dla Gezinsbond-aby miec dostep do ich serwisu trzeba byc ich czlonkiem....rocznie 30euro,ale jak masz male dziecko to czlonkostwo pierwszy rok gratis.Tak wiele osob mowi po angielsku,zapytaj o doswiadczenia dyzurna Odpowiedz Link Zgłoś
ppersymonka Do anbxl 11.12.06, 21:23 Ja mysle, ze warto tyle zaplacic, jesli mozna znalezc pomoc. Czy jest jakis adres internetowy/ mailowy? Wiesz, mysle, ze to moze nawet ma wiekszy sens, zatrudnic nianie dochodzaca na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Do p IP: *.188-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.12.06, 21:43 www.gezinsbond.be masz na stronie skrot dzialan i mozliwosci po angielsku.To dziala w ten sposob,ze w twojej dzielnicy jest koordynator,ktory posredniczy miedzy toba o babysitterem-tylko uwaga oni maja baby sitterow tylko na kilka godzin,a nie na staly codzienny kontrakt,ja jednak na sam poczatek przywiozlabym kogos bliskiego i zaufanego z PL...Czy ty naprawde masz zamiar przyjechac sama do BXL z 2 malych dzieci???Poczatki sa zawsze trudne,ale ....kazdy przez to przechodzil-bedzie dobrze....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Do p IP: *.188-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.12.06, 12:33 A wiec........jest super oki,bo z twoich postow najpierw wywnioskowalam,ze moze jestes samotna matka.........A wiec na poczatek pewnie bedziesz mogla liczyc na pomoc meza.......A nie wszystko brac na swoje barki.........W kilku znajomych mi rodzinach jest tak,ze zona zaczyna prace w UE,a maz zajmuje sie domem i dziecmi,a po kilku miesiacach jak wszystko jest dograne maz ma swoje zajecia (kursy,praca etc) Odpowiedz Link Zgłoś
ppersymonka Szkoly Europejskie 10.12.06, 20:53 Ja juz mialam nanke, nawet kilka, dlatego wolalabym raczej nanke niz zlobek. W kazdym razie, dziekuje za odpowiedzi. Szczegolnie ciesze sie, ze mojego czterolatka bede mogla od razu poslac do szkoly. A czy ktos moglby sie podzielic wrazeniami na temat szkol? Bo wiem, ze sa trzy. Jak wyglada polska sekcja? I czy mozna dziecko dac do innej sekcji? Odpowiedz Link Zgłoś
adm-adm Re: Szkoly Europejskie 11.12.06, 07:07 Dziecko moze isc tylko do sekcji z jezykiem ojczystym. Chodzi o utrzymanie poziomu w poszczegolnych sekcjach. Jezli ma dwa to mozecie wybrac, z tym ze wiem ze w przypadku polskich dzieci sprawdzaja znajomosc na poziomie ojczystym tego ew. drugiego jezyka... musza zapelnic sekcje PL i niechetnie "daja" dzieci gdzie indziej;) Polska sekcja jest w UCCLE; Odpowiedz Link Zgłoś
ppersymonka Re: Szkoly Europejskie 11.12.06, 09:59 A czy ktos ma dziecko w tej szkole? Jakie wrazenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm ma IP: *.cec.eu.int 11.12.06, 10:19 kilkoro epsow ma, w przedszkolu... napisza Ci cos... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiabru zlobek IP: *.upc.chello.be 11.12.06, 22:30 moze to Cie zainteresuje. Wlasnie posylam mojego synka do instytucjonalnego zlobka przy Avenue Palmerstone. Poczatkowo nie bylo miejsc, ale zapisalam sie na liste oczekujacych i udalo sie. Jakbys sie zdecydowala to osoba kontaktowa jest pani Malika Chaïb, tel. 65100. Czasami korzystam tez z niani (przychodzi na godziny) i jestem bardzo zadowolona. A znalazam ja dzieki gazetce.be Niestety o szkole niewiele wiem. Jeszcze musze poczekac. Na szczescie mam blisko do europejskiej szkoly, ale posle dziecko do sekcji z holenderskim. Moze zadzwon na Uccle i dowiedz sie jak sie to wszystko odbywa formalnie. Zdaje sie, ze w polskiej klasie nie bylo 'przeludnienia'. Odpowiedz Link Zgłoś
ppersymonka Re: zlobek 12.12.06, 10:24 Kasia, dziekuje. A w jakim w wieku masz dziecko? Czy Ty masz meza holendra? Jesli nie chcesz tu odpisywac, napisz prosze na gazetowy :) Odpowiedz Link Zgłoś