Dodaj do ulubionych

Zespół Schoena-Henocha!!!Pomocy

28.09.09, 08:39
Witam!
Pani Doktor mam do Pani prośbę o przybliżenie mi tej choroby.
Moja córeczka (3 latka) ma podejrzenie tej choroby. Objawy jakie u niej zaobserwowano to:
- swędzenie początkowo dłoni, teraz swędzi ja całe ciałko głównie plecy i tył głowy,
- wysypka, taka grudkowata, jasna, na niej pojawiły się krwiste plamki, kropki jak po ukłuciu ,
- gorączka powyżej 39 stopni,
- ból brzucha,
- wymioty (w sumie to zwróciła jeden raz).
Po wizycie u lekarza pediatry postawiono diagnozę (podejrzenie) Zespół Schoena- Henocha.
Przez tydzień córka ma podawane wapno oraz Claritine. Krwawe plamki zniknęły, gorączka spadła, wysypka jest mniej wyczuwalna ale swędzenie ciała nie ustało. Męczy ją to okropnie.
Czy to faktycznie jest ta choroba? Co mogę jeszcze zrobić dla mojego dziecka, gdzie się udać?
Może potrzebuję wizyty u jakiegoś specjakisty, np.nefrologa?
Aha. Córeczka miała robione badania. Morfologia jest dobra, OB wynosi 14, próby wątrobowe są zawyżone ASAT wynosi 43 przy normie max. do 31. Natomiast wynik APTT wynosi 34,6 s, przy normie 20-30.
Co jej może być?
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: Zespół Schoena-Henocha!!!Pomocy 28.09.09, 13:48
      nie badając dziecka i nie widząc zmian nie powiem czy to ta choroba czy inna
      jesli jest ona podejrzewana to jest to choroba polegająca na alergicznym
      zapaleniu małych naczyn krwionośnych i włośniczkowych co prowadzi do zwiększenia
      przepuszczalnosci naczyń i obrzęku. Występuje najczęściej 1-2 tyg po infekcji,
      objawy najczęściej dotyczą stawów, brzucha, zmian na skórze ale bez świądu,
      niekiedy dochodzi do zajecia nerek stąd konieczna kontrola moczu, w badaniach
      podwyższone ob, leukocytoza pozostałe parametry w normie, przebieg najczęściej
      lekki czasem cięższy z nawrotami dobre rokowanie przy braku zajecia nerek.
      • ewelina266 Re: Zespół Schoena-Henocha!!!Pomocy 28.09.09, 14:07
        Dziękuję za odpowiedź. A czy przychodzi Pani na myśl jakieś
        schorzenie, w którym występuje swędzenie głównie dłoni, ale również
        ciała dziecka. Przyszły mi do głowy pasożyty, możliwe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka