Dodaj do ulubionych

Usuwać trzeci migdał czy jeszcze poczekać?

24.02.10, 00:37
Moja córka (obecnie 5 lat) jak poszła do przedszkola zaczęła bardzo
dużo chorować. W zasadzie była ciągle chora. Były to najczęściej
zapalenia górnych dróg oddechowych i gardła. Później miała niemal
ciągle katar, zaczęła chrapać w nocy i oddychac przez usta. Byłam u
laryngologa, kazała usunąć trzeci migdał. Było to 9 mies temu.
Miałam umówiony termin zebiegu. Ale teraz trochę się pozmieniało i
zastanawiam sie czy nie poczekac jeszcze trochę, może migdał sie
obkurczy. Dziecko od jakiegos czasu mniej choruje, nie chrapie, co
prawda katar ma nadal dosc czesto (jest alergiczka). Myślałam, że
mała niedosłyszy bo bardzo przekręca wyrazy (od bardzo dawna, jesli
nei od początku nawet). Ale słyszy nawet szepty i lekkie szmery. I
tak myślę, że może zrobie jej badanie słuchu i jeśli wyjdzie ok to
jeszcze przeczekam, a jesli nie to idziemy usuwać. Czy źle myślę i
powinnam usunąć od razu?
Obserwuj wątek
    • kasia782 Re: Usuwać trzeci migdał czy jeszcze poczekać? 24.02.10, 07:12
      mam dokladnie to samo i w tym samym wieku i tez alergiczka, masakra, 3
      dni w przedszkolu a nastepnego nagle mega katar gesty przez dwa tygonie
      i chramanie i dławienie sie flegmą. Również mamy wyznaczony termin
      ktory odwlekałam, ale jednak sie zdecyduje. Zdania sa podzielone ale ja
      uwazam juz teraz ze to winowajca zbierajacy bakterie
    • matysiaczek.0 Re: Usuwać trzeci migdał czy jeszcze poczekać? 24.02.10, 07:52
      Badanie słuchu? No ok, ale to chyba niczego nie dowiedzie...moze zwyczajnie sprawdzić wielkość tego migdałka i tyle. Przecież lekarz laryngolog zauważy nadmierny przerost.

Z mojego doświadczenia: u nas migdałek urósł praktycznie w ciągu 2 tyg...tzn nie wiem na 100% czy urósł, ale w ciągu 2 tyg objawy baaardzo się nasiliły, z chrapania i oddychania przez buzię przeszliśmy do niedosłchu i bezdechów - czuwalismy z mężem w nocy ze strachu :(
      • mama_pisarka Re: Usuwać trzeci migdał czy jeszcze poczekać? 24.02.10, 09:50
        Mój syn miała usuwany 3migdał jak miał między 3a4latka.Teraz jutro idziemy
        uzgodnić termin na usunięcie dwóch pozostałych, gdyż przez liczne choroby na
        migdałach są blizny.Tak więc laryngolog kazał usunąć.Fakt faktem, że syn ma
        1nerkę, więc specjalnie nie było nigdy wątpliwości co do usunięcia migdałów, aby
        nie siały na organizm.

Zawsze warto iść do 2,lub 3laryngologów.Ja tak zrobiłam.Wszyscy potwierdzili
        konieczność usunięcia.Ja też się długo wahałam.
        • anita53 Re: Usuwać trzeci migdał czy jeszcze poczekać? 24.02.10, 11:18
          Moje dziecko mialo duszace ataki kaszlu, katar itp. tez alergik. 3 lekarzy
          kazalo wycinac migdaly, jeden -nie byl pewien, zas profesor u ktorego bylam
          prosil, by jeszcze poczekac z operacja. W miedzyczasie jeszcze raz odwiedzilam 2
          alergologow, jeden z nich postawila diagnoze-podejrzenie astmy oskrzelowej.
          Dostal plumikord - i to byl strzal w dziesiatke. Dodam, ze dziecko przez 2 lata,
          co miesiac bylo na antybiotyku.
          Doskonale wiem, co to nocne dyzury przy dziecku...Dzis nie mam tego problemu.
          • anita53 Re: Usuwać trzeci migdał czy jeszcze poczekać? 24.02.10, 11:19
            ..."jedna z nich"- przepraszam za literowke i brak polskich fontow.
            • annik-2 Re: Usuwać trzeci migdał czy jeszcze poczekać? 24.02.10, 11:39
              Ja już dwa lata mam ten problem.U Dawida(5,5 roku) ciągle leczę zapalenia ucha i
              gardła.Ponadto ciągle oddycha buzią,w nocy głośno chrapie.W dodatku ma duże
              zaburzenia mowy.Wczoraj byłam u laryngologa i trzeci migdałek jest mocno
              rozrośnięty.Na przyszły czwartek mamy zabieg.Jestem zdecydowana.
    • oyate Re: Usuwać trzeci migdał czy jeszcze poczekać? 25.02.10, 13:18
      Usunac i nie czekac. Jesli migdal juz przerosl to sie sam nie
      zmniejszy a moze uszkodzic sluch. Jesli nadal sie wahasz sprawdz
      dziecku sluch u dobrego audiologa i zobaczysz czy czasem u dziecka
      juz nie zaczal sie niedosluch, ktory po usunieciu migdalka powinien
      minac.
    • kasiaalbrecht Re: Usuwać trzeci migdał czy jeszcze poczekać? 26.02.10, 21:38
      jesli nie chrapie, ma mniej infekcji i słuch bedzie prawidłowy oraz nie będzie
      płynu w uchu to mozna poczekać
    • aniutka4 Re: Usuwać trzeci migdał czy jeszcze poczekać? 27.02.10, 18:22
      Ja mam ten sam problem. U mojego 6-cio latka 3 migdał urósł dosłownie w czasie jednej infekcji w październiku( wcześniej nigdy nie było żadnych objawów ). Syn przez tydzień miał bezdechy i dostał wysięku z zapaleniem ucha. Potem 2 miesiące przerwy od przedszkola. W styczniu miał infekcję, ale bezdecy miał tylko przez 2 noce i choroba szybko przeszła. Laryngolog powiedział ( badał palcem ), że 3 migdał jest i żeby go usunąć. Byłam nawet zdecydowana, ale dzień przed zabiegiem synkowi zaropiał ząb i nie miał operacji. Teraz się zastanawiam. Syn chrapie sporadycznie, śpi z zamkniętą buzią, słuch po badaniu o.k. Mowę ma "trochę nosową". Faktem jest jednak, że do przedszkola nie chodzi. Postanowiłam, że spróbuje leczyć, a jeżeli przy jakieś infekcji dojdzie do bezdechów, albo kolejnego zapalenia ucha wtedy się zdecyduję. Od dwóch miesięcy dostaje Lymphomyosot i Immunotrofinę na obkurczenie migdaków, a teraz sprowadzam Imunit. Znam wiele dzieci, które po zabiegu nie przestały wcale chorować, a migdał po roku odrósł. Nie wiem jak się skończy moje "przeczekanie", ale chce ostatecznie załatwić problem przed pierwszą klasą.
      • mama.czarka aniutka4 27.02.10, 20:43
        aniutka4 - podaję dokładnie to co Ty mojemu 5-latkowi, czyli Lymphomiosot (od
        dwóch m-cy)i Immunotrofinę (od 10dni):). Synek od stycznia nie opuścił ani
        jednego dnia w przedszkolu, poprawa jakaś jest. Mamy termin wycięcia migdałków
        (wszystkie trzy) na lipiec. Do tego czasu staram się łagodzić skutki przerostu
        migdałków właśnie tymi preparatami.
        Czy będziesz podawać Imunit razem z Immunotrofiną? Bo może byłoby tego za dużo?
        Czy po immunotrofinie (Twój synek zaczął łykać wcześniej)zdrówko się poprawiło?
        • matysiaczek.0 aniutka4 i mama czarka 28.02.10, 16:55
          to co piszecie, przyprawia mnie o gęsią skórkę...wiem, ze rózne są filozofie nt usuwania/nie usuwania 3-go migdałka, ale od DWÓCH-TRZECH miesięcy faszerować dziecko lekami i jeszcze zastanawiać się, czy usunąć? Aniutka pisze, że słyszała o przyadkach, kiedy dziecku usunięto a i tak nie przestało chorować...a ja na przykładzie swojej córki powiem, że faszerowałam, a po kuracji, migdałek odrósł dwa razy większy niż był przed.
          Zdecydowanie jestem za usunięciem (to tylko krótki zabieg, nawet nie operacja) niż kilkumiesięcznymi "kuracjami" nawet nie zawsze zakończonymi sukcesem.
          • aniutka4 Re: aniutka4 i mama czarka 28.02.10, 17:26
            Myślę, że znieczulenie ogólne to już nie jest "zwykły zabieg". Ja nie faszeruję dziecka nie wiadomo jakimi lekami - myślę, że homeopatia nie zaszkodzi. Chcę zrobić wszystko co można. Na pewno długo czekać nie będę, jeżeli się nic nie poprawi dziecka męczyć nie będę. A jak się uda?????? Na pewno będę zadowolona, że syn uniknął narkozy, bólu, stresów itp.
        • aniutka4 Re: aniutka4 28.02.10, 17:10
          Syn Lymphomyosot dostaje od dwóch miesięcy, ale Immunotrofinę od 3 tygodni. Jak będę miała już Immunit odstawię Immunotrofinę ( być może te dwa preparaty mają podobne składniki, muszę to jakoś sprawdzić ). Wiem, że można podawać Lymphomyosot z Immunitem. Czy te leki jakoś pomogły zobaczę w kwietniu - syn w marcu siedzi w domu i do przedszkola nie będzie chodził. Na pewno migdał trochę się zmniejszył, ale czy przy kolejnej infekcji nie dojdzie do ponownego przerostu i bezdechów - okaże się. Wtedy wytniemy migdał. Bardzo jednak boję się zabiegu. To, że dzień przed operacją w dziąśle przy mleczaku pojawiła się ropa traktuję trochę "za znak", że tej operacji miało nie być.Za tydzień pójdę do laryngologa na konsultację. Zapytam także o jeszcze inne metody obkurczasnia. Chcę także skonsultować małego z alergologiem - obserwuję, że ten migdał powiększa się także, kiedy syn ma kontakt z kotem.
          • mama.czarka Re:matysiaczek! 28.02.10, 21:06
            Mój synek miał wycinany już trzeci migdał (przeżył traumę - znieczulenie
            miejscowe) w styczniu ubiegłego roku i wcale nie przestał po tym chorować. Może
            był źle wycięty? Kto to wie?
            A na skutek infekcji (masakryczne katary, zapalenia gardła, anginy, a co się z
            tym wiąże słaby apetyt i waga piórkowa) migdał odrósł i "pozarażał" obydwa
            boczne - mamy wszystkie trzy migdały do wycięcia - sugestia laryngologa w
            grudniu. Wycięcie trzech to już nie taka drobnostka. Robię wszystko, żeby jakoś
            go przetrzymać do zabiegu, żeby złagodzić objawy przerostu migdałków, bo słabo
            wierzę, że obejdzie się bez zabiegu. Wiesz, to wszystko nie jest takie
            jednoznaczne. Każdy przypadek jest inny.
            Poza tym jakie faszerowanie? Homeopatią nie zaszkodzę (znasz się trochę na
            homeopatii?), pediatra nie ma nic przeciwko, a na moje dziecko Lympho działa.
            Immunotrofina? - może dzięki niej nie będę musiała podać kolejnego antybiotyku?
            Mamy termin wycięcia na lipiec do dobrej kliniki - masz inne pomysły, żeby jakoś
            dotrwał do tego terminu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka