Dodaj do ulubionych

Wada serca?

15.03.10, 21:38
Witam. Może zacznę od początku...

Mój synek urodził się w styczniu tego roku. Dostał 9 punktów w skali Apgar. Jeszcze w szpitalu stwierdzono u niego sinicę, zrobiono rtg klatki piersiowej (które nie wykazało żadnych nieprawidłowości) oraz podłączono pod pulsoksymetr. Domyślam się, że tu także wszystko było w porządku, bo w rezultacie u maluszka zdiagnozowano infekcję wewnątrzmaciczną i podano antybiotyk - Zinacef. Po 10 dniach antybiotykoterapii dziecko było "różowe jak landrynka". Przy okazji miał pobraną gazometrię, gdzie też było wszystko w porządku. Dziecko wiele razy badane było też osłuchowo, nikt nie zauważył tu nic niepokojącego. Byłam spokojna, aż do dzisiaj... Po kąpieli (w której synek zmarzł) zaczął płakać (to akurat u niego normalne). Po chwili miał sine usta, wokół ust, pod paznokciami rączek (na nóżkach nie zauważyłam) oraz marmurkową skórkę... Przestraszyłam się i szybciutko go ubrałam. Po niedługim czasie wszystko wróciło do normy, a ja odchodzę od zmysłów i mam parę pytań...

Czy badania które miał wykonane w szpitalu pozwoliły wykluczyć wadę serca?

Czy sinica objawia się stałym zasinieniem, czy "czasowym" jak u mojego dziecka?

Czy po badaniu osłuchowym można podejrzewać wadę serca?

Czy takie zasinienie i marmurkowa skóra pojawia się przy wyziębieniu?

Dodam, że do tej pory nie zauważyłam podobnych objawów (ale też nie przyglądałam się zbyt wnikliwie..) oprócz tego, że po kąpieli zawsze ma marmurkową skórkę... Bardzo proszę o poradę... Dodam, że w przyszłym tygodniu mam dopiero wizytę u pediatry..
Obserwuj wątek
    • malwisul Re: Wada serca? 15.03.10, 22:46
      moja corka ma tak samo jak porzadnie przemarznie (np. na basenie) ma 1,5 roczku,
      nie ma tylko wokolo ust sinego, a reszta tak jak piszesz... jak lekarka badala
      mala jak byla mniejsza to nawet jak ja w przychodni na chwilke rozebralam to juz
      robila jej sie marmurowa skora ale to objaw niedojrzalej tkanki (czy jakos tak)
      Nikoluś 27.10.2008
    • sheryll Re: Wada serca? 16.03.10, 12:25
      RTG klatki u tkaiego maluszka raczej nie wykaże wady serca.
      Podstawowe badanie to echo serca (czyli takie USG serca), EKG
      dodatkowo. Moja córka (zoperowane już ASD II) też miała często takie
      zasinienia wokół ust. Najczęściej w czasie wysiłku czyli głównie
      podczas płaczu, marmurkowa skóra czasem przy zmarznięciu. Tej
      marmurkowej skóry bym nie łączyła z wadą serca. O zasinienia wokół
      ust kardiolodzy mnie pytali podczas wizyt, więc związek widziałam.
      Chociaż dziś, nawet jak z jej serduszkiem jest już właściwie
      wszystko dobrze, ma prawie 6 lat, to od czasu do czasu jak jest
      zmęczona bardzo to widzę taki cień wokół ust. Jednoznacznej
      odpowiedzi tutaj nie dostaniesz. Pediatra na pewno osłucha dziecko.
      Wady serca dają najczęściej szmery, zmiany osłuchowe. Jeśli nie da
      Ci skierowania do kardiologa to dla własnego spokoju idź prywatnie
      na echo serca. Dodam jeszcze, że mojej córce nie zdiagnozowano wady
      serca po porodzie. Dopiero na pierwszej wizycie u pediatry lekarka
      wysłuchała szmery.
      • elinkaaaa Re: Wada serca? 16.03.10, 12:34
        Dziękuję za odpowiedzi. Osłuchowo nikt nic nie słyszał, wszystko było w porządku, żadnych szmerów. Kardiolog nas nie ominie, zresztą, to zasinienie chyba ma nadal, bez wysiłku histerii czy zimna - chyba, bo mąż nie widzi, a ja już sama nie wiem, czy wymyślam czy nie...
        • verdana Re: Wada serca? 16.03.10, 14:20
          Moze zrób badania. Ale mój synek, 100% zdrowy, miał tak samo -
          zasinienie wokół ust i marmurkowa skora. Po roku czy półtora mu
          przeszło.
          • elinkaaaa Re: Wada serca? 16.03.10, 18:47
            No i byliśmy dziś u kardiologa. Mały miał zrobione echo serca. Źle nie jest, ma małą dziurkę w serduszku, lekko niedomkniętą zastawkę, ale powinno się samo "zakleić". Do kontroli za miesiąc.
    • kasiaalbrecht Re: Wada serca? 17.03.10, 22:30
      zasinienie i marmurkowana skóra mogą być związane z oziębieniem, wada serca może
      dawać sinicę w zależności od rodzaju wady, w ciężkich wadach objawy osłuchowe
      dają podstawę do rozpoznania także niekiedy rtg klatki, w przypadkach gdy
      podejrzewa sie wadę konieczne jest wykonanie echo serca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka