Dodaj do ulubionych

Pani Doktor -waga 8miesięczniaka

25.05.10, 22:12
zastanawiam się czy Maja nie przybiera za szybko, czy mleko które dostaje (NAN Active 2) nie jest dla niej zbyt kaloryczne, Majka nie raczkuje i póki co nie pełza, turla się, kręci na kocyku ale nie spieszy jej się do większej aktywności, trzymana na rękach skacze jak sprężynka, jak tylko podam jej ręce ciągnie się do stania, do końca 6 miesiąca była na piersi (dieta urozmaicana od 4,5 miesiąca po spadkach wagi, po czasie okazało się że nie z winy małej ilości mojego pokarmu a z winy ząbków), przy górnych jedynkach (zaczęły jej dokuczać około 6 miesiąca) odmówiła piersi całkowicie i od tamtej pory dostaje NAN Active początkowo 1 obecnie 2. Jej siatka centylowa wygląda następująco https://siatkicentylowe.edziecko.pl/embed/14913.weight.png
czy powinnam zmienić mleko czy zostać przy tym? jeśli zmienić to na jakie? jeśli chodzi o obecne mleko producent zaleca 3 porcje mleka każda na 180ml wody, Maja dostaje 2x po 150, 1x 90ml do kaszki, 1x 120 do kaszki (nie wciskałam na siłę, sama upominała się o takie ilości, dodatkowo dostaje około 190g zupki, jedna z powyższych kaszek zawiera 50-100g owoców)
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: Pani Doktor -waga 8miesięczniaka 26.05.10, 10:28
      Moim zdaniem wszystko jest ok, mała cały czas jest wagowo w granicach 50 centyla
      • myszka_84 Re: mewa 26.05.10, 10:53
        do 4 miesiąca była poniżej 50 a teraz bardzo szybko po przejściu na mm do niego dobiła (na tym wykresie marnie widać, jak jestem zalogowana do niego bezpośrednio to widać lepiej)
        może teraz będzie dokładniej
        https://lh4.ggpht.com/_TBJ2Fpdy5Kw/S_zhaUFywZI/AAAAAAAAMpQ/NbxkvSaoazM/s640/Przechwytywanie%20w%20trybie%20pe%C5%82noekranowym%202010-05-26%20105257.jpg
        • meg.123 Re: mewa 26.05.10, 10:59
          Kobieto Ty nie masz większych problemów???? Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę,
          że dzieci rosną i nie przybierają ciągle tyle samo. Twój wykres pokazuje, że
          masz obsesje bo ważysz dziecko bardzo często. Po co??? Jak wejdzie na np. 70
          centyl to co nie dasz jej jeść?
          • myszka_84 Re: meg 26.05.10, 20:15
            kurde aż strach się zapytać o cokolwiek bo zaraz zlinczują, pytam lekarza o radę
            a ty naskakujesz, zastanawiam się, mam obawy

ważę bo mam wagę (dostałam a nie kupiłam sama) i mogę, jakbym nie miała to bym
            nie ważyła, to moja czysta ciekawość, jedyne moje obiekcje to niewłaściwe mleko,
            nie znam intencji producenta ale może Active jest dla dzieci bardzo aktywnych i
            moja nie spala właściwie tego co zje, nie jest ani producentem ani doświadczoną
            matką więc szukam porady lekarza bo wizytę u swojego ma dopiero w połowie
            czerwca nie musisz od razu linczować!!!
            • meg.123 Re: meg 26.05.10, 21:09
              Ja nie linczuję ale naprawdę nie mogę zrozumieć o co Ci chodzi. Dziecko rozwija
              sie super, tak pokazuje wklejona przez Ciebie siatka cent inna sytuacja byłaby
              gdyby np. z 50 skoczyła na 70. Zastanawiasz się czy to dobre mleko, jeśli
              dziecko dobrze toleruje nic sie nie dzieje to nie kombinuj bo zmiana mleka może
              źle się skończyć szczególnie gdy trafisz na takie po którym będzie biegunka
              wymioty etc. Rzadko kiedy się zdarza żeby dziecko ciągle się rozwijało ciągle na
              tym samym centylu. Bardziej powinno Cię zastanowić gdyby waga znacznie spadała.
              • myszka_84 Re: meg 26.05.10, 22:38
                dziękuję
    • sylwia131086 Re: Pani Doktor -waga 8miesięczniaka 26.05.10, 10:35
      O matko! Czy ty to dziecko ważysz codziennie bo aż czerwono jest na
      tej siatce?! Cały czas jest w granicach 50centyla więc wrzuć na luz.
      • myszka_84 Re: sylwia 26.05.10, 10:54
        codziennie nie, czasem raz w tyg. czasem raz na 2 tyg., jak jestem ciekawa to ważę
        • mewa000 Re: myszka 27.05.10, 10:58
          Jeśli waga jej "skoczyła" po przejściu na mm to tym bardziej nie masz się czym
          martwić ;)

Mój miał większe skoki i lekarze nie widzieli problemu

http://img6.imageshack.us/img6/1720/chartgn.png
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka