Dodaj do ulubionych

Alergia - bardzo pilne , Pani doktor prosze o radę

09.10.10, 22:48
Pani Doktor mój synek ma nie całe 9 miesięcy. W poniedziałek dostał lekkiego kataru. Dałam mu Ibufen i witaminy i we wtorek było juz lepiej. W środe zaczął mi brzydko kasłać. Kaszel ma taki odrywający , świszczący. Lekarz w czwartek zaraz po wejściu do domu stwierdził że dziecko jest cięzko chore i czeka nas prawdopodobnie szpital. Po badaniu stwierdził ze mały za szybko oddycha. Miał ponad 40 oddechów na minutę.Powiedział że dziecko bardzo silnie alergicznie zareagował na jakis wirus. Pani doktor jak to można stwierdzic że to reakcja alergiczna. Może lekarz źle osłuchał dziecko i to zapalenie oskrzeli lub płuc. Jak ja mam to sprawdzić. Czy tak małemu dziecku można zrobic testy i czy one w tam młodym wieku coś powiedzą. Czy ewentualnie powinnam skontrolowac stan dziecka i zorobić prześwietleni ( nie wiem czy można takiemu małemu dziecku ) Lekarz zostawił nas w domu dał antybiotyk i leki doustne i wziewne antyalergiczne. Mówił ze może to byc sytuacja jednorazow a a może byc po prostu uczulony i tak silnie ragować. Pani doktor co ja ma robić nie chciała bym leczyc dziecka na alergię jesli jej nie ma.Lekarz juz starsza córke leczył na alergie. Miała dośc często katar i kaszel. Dostawała Moncastęi Amertil. Po odstawieniu leków dziecko jak nie chodzi do przedszkola jest zdrowe. Nie wiem juz co mam myśleć.
Obserwuj wątek
    • ma_niusia Re: Alergia - bardzo pilne , Pani doktor prosze o 09.10.10, 23:08
      Możliwa jest taka silna jednorazowa reakcja alergiczna, ale ja bym poprosiła lekarza o skierowanie do alergologa od razu. A z jakiej racji pediatra leczy na własną ręke alergię??? Poproś o skierowanie a potem alergolog juz zajmie się resztą.
      Testy można zrobić dziecku, najczęściej robi się z krwi, skórne w wieku późniejszym, ale ich woarygodnośc jest niska, to znaczy najczęściej jest tak, że jak coś wyjdzie to znaczy że jest alergia a jak nie wyjdzie to znaczy że może nie ma ale może jest... Poza tym nie wiem czy na wszystko robią testy... ja na przykład jestem uczulona na część antybiotyków a tego testami nie sprawdzą tylko metodą prób i błędów :-(

Powodzenia, upieraj sie przy skierowaniu do alergologa i zdrówka życzę!
    • kasiaalbrecht Re: Alergia - bardzo pilne , Pani doktor prosze o 11.10.10, 21:27
      bez badania dziecka i wywiadu ciężko się wypowiadać, być może infekcja wirusowa w przebiegu której u niektórych dzieci częściej choć nie tylko dochodzić moze do nadreaktywnosci oskrzeli, ew skurczu oskrzeli i świszczacego oddechu, ew podgłośniowego zapalenia krtani, leki wziewne i ew p- histamionowe pomagają wtedy zazwyczaj,myslę,że warto teraz wyleczyć i potem zobaczyć co się bedzie działo w przyszłosci
      • mama_inka Pani doktor 14.10.10, 10:55
        Bardzo dziekuje za odpowiedz. Z małym jest juz dobrze. Lekarz podał takie leki : Przez klika dni ( dokładnie trzy ) dostawał Encorton. Do tego antybiotyk Klacid. Prze Areoscopik lekarz kazał podawac leki wziewne. Do 15 października Ventolin i aż do 15 listopada Flixotide. Może mi Pani cos powiedzieć o tych lekach. Jak czytam ulotki to ręce mi opadają jakie to ma skutki uboczne.Jak pani myśłi podawac dziecku takie silne leki czy może udac sie jeszcze do lekarza alergologa. Nie wiem co robić. Lekarz mi tłumaczy że dziecko bardzo silnie alergicznie zareagowało na jakis wirus bądź bakterię. Czy takie sytuacje moga sie powtarzać jak ewentulanie zapobiegac takim stanom. Do jakiego lekarza specjalisty sie udać ?
        Dziekuje za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka