Dodaj do ulubionych

ssanie kciuka.

23.11.10, 13:20
Witam serdecznie.
Moja 3,5 letnia córka ciągnie kciuka.Gdy miała 2 m-ce już smoczka nie chciała.Ucieszyłam się że tak wczas zrezygnowała ze smoczka ale niestety po miesiącu zaczęła ssać kciuka.I tak do tej pory ssie kciuka.Do 3 lat ssała od czasu do czasu jak jej się przypomniało.Po skończeniu 3 lat stał się koszmar - kciuka ssie cały czas w dzień i w nocy,nie daje rady bez niego nic zrobić.Próbowalismy z mężem wszystkiego: malowanie pazurka lakierem gorzkim,zaklejanie różnymi plastrami, nawet b.dużo zajęć dla niej żeby nie miała czasu ssać kciuka ale niestety nic nie pomaga nawet kiedy maluje to potrafi go ssać.Nocami spałam z nią i wyciągałam paluszka ale kończyło się to potwornym płaczem.Co możemy zrobić w takiej sytuacji? Czy to jej bardzo zaszkodzi i czy ząbki pójdą od tego do przodu? Z góry dziękuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • aleksandra.lada Re: ssanie kciuka. 27.11.10, 18:30
      Witam,
      proszę odszukać wątki na temat ssania kciuka, bo ten temat był już wielokrotnie omawiany - może któraś z sugestii będzie dobrym rozwiązaniem dla Państwa córki, bo - niestety - czas na absolutnie konsekwentne i stanowcze działania. dziecko z grupy wysokiego ryzyka wady zgryzu; wiemy, że korekta takiego stanu rzeczy trwa potem latami.
      Aleksandra Łada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka