Dodaj do ulubionych

8 miesięcy ospa proszę o radę:-((((((

15.01.11, 21:21
Witam niedawno zadawałam pytanie na temat ospy u mojego 7 letniego synka a teraz ospę ma mój 8 miesięczny maluch w związku z tym mam pytanie
Maluch pierwsze krostki dostał w czwartek teraz ma ich sporo najbardziej dokuczają mu te koło oka ale niczym nie mogę posmarować maluszek nie gorączkował w miare normalnie zjada i pije jest raczej wesoły troszkę tylko popłakuje smaruje go pudrem w płynie i podaję witamine c czy mogę leczyć go sama czy powinnam pokazać go pediatrze boję się żew osrodku jeszcze coś złapie raz czytam że u takich maluszków ospa jest niebezpieczna innym razem że nie u starszego raczej była łgodna ile dni wyskakują krostki i ja długo swędzą kiedy mogę być spokojna że to już po ospie
Obserwuj wątek
    • aljoszka Re: 8 miesięcy ospa proszę o radę:-(((((( 16.01.11, 10:55
      Jeśli choroba przebiega łagodnie, to nie musisz iść do lekarza.
      Mój miał 4 miesiące jak chorował z tym,że miał dosyć ciężki przebieg i wysoką gorączkę.
      Ja lekarza wzywałam do domu, bo było dosyć źle. Z leków dostawał Heviran,żeby zatrzymać trochę wirusa, ale nie wiele to pomogło.
      A jeśli chodzi o wylęg to najgorsze są jakieś pierwsze 4 dni i wtedy najwięcej sypie, potem krostki już powinny zacząć przysychać.
      • mingin1977 Re: bardzo diękuję 16.01.11, 14:14
        Maluszek przechodzi ją jak narazie to 4 doba łagodnie nie ma gorączki nie drapie się jest wesoły i ładnie śpi z jedzeniem i piciem też nie ma problemów ale starszy po ospie złapał przeziębienie i teraz martwię się że młodszy się zarazi aby do lata.
        • aksa00 Re: bardzo diękuję 16.01.11, 22:16
          u mnie 2 tyg temu dostała córka 3 letnia, teraz przeszło na synka 9 mies.
          duzo krostek ma na owłosionej głowie. jest blondynkiem, wiec widac te kropki. nie gorączkuje jeszcze, ale słabo śpi, mimo że daje mu fenistil, to i tak co chwila sie budzi.
          u lekarza tez nie byłam, ale wlasnie najbardziej sie boję że osłabiony organizm zaraz cos znowu złapie. i nie wiem czy posyłać starszą córkę do przedszkola, bo w domu juz siedzi prawie miesiąc.
          • 3-mamuska Re: bardzo diękuję 16.01.11, 22:59
            MI poradzono zeby moczyc mloda ( wtedy 8- miesieczna corke) jak miala ospe w niegoracej wodzie z dodatkiem sody. Lagodzilo swedzenie i strupy miekkly I nie ma zadnych blizna. Ladnie sie wszystko goilo I nie papralo sie. Na glowe w wannie kladlam sciereczka zamoczona. Bo tez we wloskach miala duzo.
            • mingin1977 Re: do 3-mamuska 16.01.11, 23:06
              Mi znowu radził pediatra przez telefon żeby nie kąpać tylko że mój maluch nie drapie się i nie wygląda na to żeby go swędziało najbardziej płacze jak go smaruje i lekarz powiedział że jeśli tak źle to znosi a się nie drapie i widzę że go nie swędzi to mogę wcale nie smarować ale ja z doskoku maznę tam gdzie mi się uda
              • 3-mamuska Re: do 3-mamuska 17.01.11, 10:39
                No wlasnie ja tez tak slyszalam zeby nie myc. Co kraj to Knudsen w UK mowi ze lepiej .
                Nie kazali myc mydlem, tylko wlasnie w tej sodzie oczyszczonej, my kupilismy w aptece a wlsciwie babka zaproponnowala nam kupujac to biale mazidlo .
                Ale bylo alto goraco wiec jej przynoslo ulge. A I powiedziala zeby nie trzec recznikiem tylko tak dotykac a najlepiej zeby skora sama wyschla.
                Mloda siedziala w tej wodzie kilka razy dziennie.Starszy syn nie byl moczony I ma wiecej blizna, chodz mial wypryskow bardzo malo.
          • mingin1977 Re: do aksa00 16.01.11, 23:02
            Mój starszy siedział przed ospą 2 tygodnie w domu potem ospa nie wychodził nigdzie a i tak jest przeziębiony modlę się tylko żeby maluch nie złapał. Maluszek pomimo ospy jest bardzo dzielny ładnie śpi jak na razie jutro 5 dzień więc chyba już nie będą pojawiały się nowe krostki ja smaruję tylko pudro kremem i to też na nic bo gdzie posmaruje zaraz się rozmaże bo się wierci.
    • kasiaalbrecht Re: 8 miesięcy ospa proszę o radę:-(((((( 18.01.11, 16:55
      myślę.że warto pokazać się pediatrze, może być 1 rzut krostek, czasem są dwa rzuty i trwa ona dłużej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka