Dodaj do ulubionych

gorączka + biegunka

04.04.11, 21:36
Pani Doktor,
syn 4latka w sobotę wstał z temperaturą, wieczorem doszła biegunka, podolewa go też brzuszek. Temperatura wczoraj dochodziła do 39,5 - leki przeciwgorączkowe podaje co 3,5 godziny bo tem tak szybko rośnie.
Dziś bez zmian (3 doba choroby) - temperatura nadal skacze, kupki luźne.
Mały dużo pije ale nie zjadł dziś praktycznie nic. Podaje probiotyki, enterol
Jak długo może trwać taka jelitówka?
Jutro znów wybieramy się do lerkarza ...
Obserwuj wątek
    • mala_1 Re: gorączka + biegunka 06.04.11, 06:44
      Pani Doktor,
      dziś 5 dzien infekcji - temperatura wraca po 8 godzinach od podania leków przeciwgorączkowych, bieguka nadal jest
      Jak długo ta temperatura może się utrzymywać?
      • jogimik Re: gorączka + biegunka 06.04.11, 08:37
        Trochę długo ta biegunka. Mój syn w ubiegłym roku miał jelitówki co 2 miesiące, ale trwały krótko i coraz krócej i łagodniej. Nasza pediatra mówi: jeśli nie nawodnisz (elektrolitami), gorączka nie spadnie. Po każdym wypróżnieniu podawaliśmy orsalit (nawadnianie elektrolitami), oczywiście niech pije w ogóle jak najwięcej płynów. Ugotuj marchwiankę, kleik ryżowy, ołatki kukurydziane bez cukru, mięta.
        Bałabym się tego, że to już 5 doba z biegunką. Uważaj, aby dziecko się nie odwodniło, pokaż je pediatrze.
      • milenka-4 Re: gorączka + biegunka 06.04.11, 08:59
        kup diarrheel z firmy Heel jest naprawde rewelacyjny ilośc stolcy zmniejsza 1 dnia o połowe i są gęściejsze sprawdziłam kilkakrotnie tyle że zaczynam przez pierwsze 2 godziny podawanie co 15 minut +VERATRUM ALBUM 9 CH po każdej kupie 3 kulki to homeopatia ale namawiam do spróbowania,u mojego dziecka gorączka przy jelitówce trzymała prawie 10 dni tyle że po tygodniu oscylowała w granicach około 38,5
        • momago Re: gorączka + biegunka 07.04.11, 21:08
          Ja też swojemu dziecku podawałam Veratrum 9 w połączeniu z China Rubra 9. Efekt natychmiastowy. Utrzymująca się gorączka może być objawem odwodnienia. Litr orsalitu na dobę do picia - na pierwszy rzut. Zamiast aptecznego preparatu można wziąć wodę niegazowaną, trochę posłodzić, trochę posolić i dodać sok pomarańczowy.
    • kasiaalbrecht Re: gorączka + biegunka 06.04.11, 21:39
      nawet i tydzień , czy nie ma krwi w stolcu?
    • mala_1 Re: gorączka + biegunka 08.04.11, 14:19
      biegunki ustąpiły ale temperatura nadal jest - co 8 godzin od podania leków przeciegorączkowych znów narasta tak maks do 38 stopni.
      Mały od wczoraj sporadycznie pokasłuje i ma lekki gęsty katar. Syn zacząć jeść, generalnie jest w dobrej formie
      Zbieramy też kupy żeby oddać do badania.
      Dziś wybieramy się też do pediatry
      Strasznie martwi mnie ta temperatura ... to już 7 doba,
      Co Pani sądzi?
      • momago Re: gorączka + biegunka 08.04.11, 18:18
        Jeśli dziecko nie ma skłonności do drgawek, to temperatury nie przekraczającej 38,5 nie obniża się. Jak u Was z płynami? Może jest za mało i stąd ta podwyższona temperatura.
    • mala_1 Re: gorączka + biegunka 09.04.11, 11:47
      Pani doktor wczoraj byliśmy u pediatry - stan dziecka dobry
      Z objawów została luźna kupka, kaszel zwłaszcza rano i lekki katar
      Temperatura utrzymuje się od zeszłej soboty. W czwartek podawałam leki przeciwgoraczkowe co 12 godzin, dziś co 6-8 godzin.
      W poniedziałek oddam kał do badania i jak nie przejdzie temperatura to zrobie morfologie.
      Czy taka długa temperatura nie szkodzi dziecku?
      Czy spotkała się Pani z tak długo utrzymującą się temperaturą przy wirusówce?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka