Dodaj do ulubionych

obrzęk śluzówek nosa

22.04.11, 17:41
Witam Pani doktor,

Od początku kwietnia mój roczny synek ma obrzęknięte śluzówki nosa, kataru brak, oddycha przez nos, w nocy chrapie. Nawilżamy nos wodą morską. poprawy nie ma. mały ma trudności w jedzeniu stałych pokarmów, bo zatkany nos mu przeszkadza i przez to się krztusi. ogólnie dziecko jest żywe, radosne, nie ma innych objawów choroby ani gorączki, poza tym tylko, że męczy go zatkany nosek. dodam tylko, że wychodzą mu dolne dwójki. czy to alergia, czy 3 migdał, czy przez ząbkowanie ? iść do pediatry czy od razu do laryngologa? proszę o radę. dziękuję
Obserwuj wątek
    • dzidziunia_1 Re: obrzęk śluzówek nosa 23.04.11, 18:16
      Mój syn miał takie same objawy, czasami powracają. U nas te dolegliwości są wynikiem przerośniętego trzeciego migdałka :( Do laryngologa państwowego jest potrzebne skierowanie, które jest ważne przez rok. W naszym przypadku jedynie pomógł spray do nosa Avamys (koszt ok 40 zł na receptę, działa przeciwzapalnie, obkurczająco na migdał, drogi ale bardzo wydajny-jedno psiknięcie na dobę-przyjemna mgiełka-nie ma przy podawaniu histerii ze strony dziecka) a także syrop Immunotrofina 5 ml na dobę (także dość drogi- u nas płacę 36 zł, popatrz we wcześniejszych wątkach, pisałyśmy z mamami na temat tego syropku). U nas te dwa lekarstwa póki co przyniosły naprawdę bardzo dużą poprawę :) ODPUKAĆ !!! Syn śpi z zamkniętą buzią, nie chrapie, nosek odetkał się ... uważam, że warto porozmawiać z pediatrą, pozdrawiam
      • dzidziunia_1 Re: obrzęk śluzówek nosa 23.04.11, 18:17
        Dodam, że dziecko ma troszkę ponad 2,5 roczku :)))
        • dzidziunia_1 Re: obrzęk śluzówek nosa 23.04.11, 18:31
          forum.gazeta.pl/forum/w,907,124209859,124209859,immulina_immutrofina_immupret_co_wybrac_Pani_dr.html
    • kiki1981 Re: obrzęk śluzówek nosa 25.04.11, 01:21
      Mohja córka ma 17m i mam podobny problem. Pediatra zalecił nawilżać nosek, powietrze. Używam sól morką 6xdziennie na przemian z sprayem homeopatycznym. Pokój nawilżam nawilżaczem parowym. Po 4 tyg widzę poprawę.
    • kasiaalbrecht Re: obrzęk śluzówek nosa 27.04.11, 15:25
      myslę,że i do laryngologa i ew do alergologa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka