Dodaj do ulubionych

prosze o odp. w sprawie wyników posiewu moczu

27.04.11, 08:06
Witam Bardzo prosze o interperetacje wyniku posiewu moczu 13mc córeczki.
Pierwszy wynik : -moczu ogólnego leukocytów 10-20 wpw, liczne bakterie, białko w moczu
-posiew bakteria ecoli 10 do 5 /ml
Leczenie furaginem i wit C + USG j. brzusznej- wszystko ok.
Drugi wynik :
- moczu ogólnego leukocytów 5-10 wpw, nieliczne bakterie, białka w moczu brak
- posiew : cyt: "bakteriuria 2 x 10 do 4 cfu/ml, wyhodowano ecoli"
1)CZY STAN CÓRECZKI SIE POLEPSZA?
2)CO OZNACZA WYNIK 2X?
3)CO OZNACZA CFU/ML CZY TO INNA JEDNOSTKA NIZ W PIERWSZYM BADANIU GDZIE NIE MA TEGO CFU?
Z góry dziękuję za odp. i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nikulam Re: prosze o odp. w sprawie wyników posiewu moczu 27.04.11, 15:44

podbijam bo do lekarza nie udało nam się dziś dostać:(
      • angela10086 Re: prosze o odp. w sprawie wyników posiewu moczu 28.04.11, 13:14
        nikulam, jak sie wasza laura ma ogolnie? jak jej serduszko? ucieklas z kwietnowek a ja niekiedy rozmyslam co u was słychac?
    • gajmal Re: prosze o odp. w sprawie wyników posiewu moczu 28.04.11, 14:02
      Według mnie te badania powinny być powtórzone po dokładnym umyciu dziecka.
      Bakterie E-coli są bardzo wredne, w tej chwili jest ich mało, ale są więc potencjalnie mogą się namnozyć ponownie. Wit C. albo żurawinę podawaj dziecku cały czas, bo to zakwasza mocz przez co blokuje rozwój bakterii.
      Czy dziecko przy pierwszym badaniu miało gorączkę? Pytam, bo jeśli tak to tłumaczyłoby to obecność białka w moczu.
      Postaraj się dziecko bardzo dokładnie myć po oddaniu każdego stolca, nie chusteczkami tylko wodą z mydłem - E-coli to są typowe bakterie kałowe.
      2x10do 4 oznacza, że bakterii było 2x10 000 czyli 20 000.
      Powtórz badania.

To pytanie możesz zadać jeszcze dobremu lekarzowi, urologowi dziecięcemu, który odpisuje na e-maile www.urolog-dzieciecy.pl/index.php/pl/kontakt

Życzę zdrówka
      • gajmal Re: prosze o odp. w sprawie wyników posiewu moczu 28.04.11, 14:03
        A tak na marginesie szczerze mówiąc trochę dziwi mnie to, że takie bakterie lekarz leczył Furaginą.
    • madziulec Re: prosze o odp. w sprawie wyników posiewu moczu 28.04.11, 14:10
      Standardem jest, ze dzieci nei leczy sie furaginem.
      Stad wynik drugi taki jak jest.

Odpowiedzi dla Ciebie:
      1. stan dziecka niekoniecznie musi sie polepszac. Furagina moze zafalszowac wynik badania moczu, wskazujac, ze w badaniu ogolnym nie bedzie leukocytow, a bakterii bedzie mniej, tymczasem w organizmie w dalszym ciagu bedzie sie toczyc stan zapalny.
      2. 2x jest po prostu oznaczeniem, z matematyki
      3. co do jednostki CFU: pl.wikipedia.org/wiki/CFU, wg mnie to ta sama jednostka.
    • nikulam Re: prosze o odp. w sprawie wyników posiewu moczu 28.04.11, 14:42
      Dziękuje za odp i rady!
      Tak w pierwszym badaniu było tak,że córka miała 2 doby goraczke,3-ciego dnai gdy juz gorączki nie było i juz nie wróciła miała pobrany ten mocz. Wychodziło jej 6 zębów jednocześnie, innych objawów poza gorączką nie miała stąd badanie moczu,a potem usg jamy brzusznej.
      W posiewie wyszła wrazliwość na leki z tej grupy co furagin. Lekarz mówił,że w zasadzie powinna dostać coś mocneijszego,ale skoro stan kliniczny sie bardzo poprawił a wynik moczu ogólnego polepszył(wyniku drugiego posiewu nie widział) to zostaniemy przy furaginie, po weekendzie majowym mam powtórzyc i ogólne i posiew.
      Angela---dziękuje za pamięć o nas, napisze na priv:)
      • madziulec Re: prosze o odp. w sprawie wyników posiewu moczu 28.04.11, 16:14
        Problem, ze akurat u dzieci (zreszt au doroslych praktycznie takze nie) furaginy nie stosuje sie do leczenia problemow z drogami moczowymi.
        Lek okazuje sie za slaby.

Mam nadzieje, ze nie wroci u was zakazenie ze zdwojona moca, o czym tu wiele razy czytalam.
        • kiki1981 Re: prosze o odp. w sprawie wyników posiewu moczu 28.04.11, 21:29
          Mam z infekcjami układu moczowego doświadczenie. Moja córka zachorowała jak miała 3m- bakterie E.coli 10^7 - Leżała w szpitalu 2 tyg, leczona augumentinem. Następnie furaginem. Później co miesiąc badałam mocz na posiew. W wieku 11m nawrót E.coli 10^5 leczona Zinatem. Po drugim nawrocie choroby dostaliśmy skierowanie na cystograie ukł. moczowego. Badanie wyszło poprawnie. Dziś mała ma 17m i co miesiąc badamy mocz. Przed każdym pobraniem moczu córka jest dokładnie myta w wodzie z kryształkiem nadmanganianu potasu. Później jałowym gazikien namoczonym riwanolem przecieram jej krocze i łapie sierodkowy strumień moczu do jałowego pojemnika. Takie zalecenie dostałam od ordynator oddz. na którym leżała córka. Całość pobrania jest dość kłopotliwa, ale daje pewność, że mocz jest pobrany wmiarę sterylnie. Robię tak odkąd mała skończyła 4m i jest to skuteczna metoda.Dodatkowo po każdej kupce podmywam córkę pod wodą.
    • nikulam Re: prosze o odp. w sprawie wyników posiewu moczu 10.05.11, 09:59
      Za rada leakrza zostaliśmy przy furaginie.
      Kolejny wynik moczu- bardzo dobry, posiew jałowy.
      Dziękuje za wszystkie wypowiedzi.
      • madziulec Re: prosze o odp. w sprawie wyników posiewu moczu 10.05.11, 10:13
        Jesli zobacze nastepny post Twoj na tym forum co zrobic - wrzuce Ci link do tego posta .
        Niestety mam cholernie dobra pamiec i jestem paskudnie zlosliwa.
        • nikulam Re: prosze o odp. w sprawie wyników posiewu moczu 10.05.11, 10:48
          Słuchaj, ja nie jestem lekarzem i komuś musze ufać w tym temacie:(
          Konsultowałam się z jeszcze jednym lekarzem plus napisałam maila do podanego tutaj mi lekarza, zrobiliśmy USG, idziemy też do urologa. Co Twoim zdaniem powinnam zrobić? Nie słuchać leakrzy? Sama sobie wypisać recepte na mocniejszy lek?
    • kiki1981 co do furaginu 10.05.11, 22:25
      Już wcześniej pisałam że moje dziecko miało 2 razy zapalenie dróg moczowych - hospitalizowane. Skoro ordynator oddziału niemowlęcego i nefrolog zalecili w 3m. zażywanie furaginu (1/2 tabl. przez tydzień po skończoym leczeniu antybiotykiem) to chyba wiedzieli co robią. Jak córka miała barkteria e.coli 10^4 to obyło się bez antybiotyku i leczona była tylko furaginem. Po kuracji posiew moczu wyszedł jałowy (to chyba furagin pomógł). Za drugim razem przy większej infekcji rónież po antybiotyku podawałam już w domu furagin.
      Uważam, że trzeba zaufać lekrzowi. Zapalenie dróg moczowych to nie katar, aby leczyć się na własną rękę. Oczywiście jeżeli jest większa ilość bakteri trzeba podać antybiotyk!!! Wcześniej jednak należy się upewnić czy mocz został odpowiednio pobrany i czy bakterie nie pochodzą z zanieczyszonej cewki, krocza bo szkoda szkoda dziecko faszerować antybiotykami.
      • nikulam kiki 11.05.11, 07:24
        Dziekuje za Twój post!
        pozdrawiam serdecznie i życze zdrówka dla córeczki.
      • madziulec Re: co do furaginu 11.05.11, 09:00
        10^4 to juz niestety ilosc tzw. znamienna.
        Gdyby byla mniejsza to pewnie moznaby zaryzykowac i podac furagine, choc STANDARDY, ktore obecnie panuja w leczeniu dorg moczowych u dzici wskazuja na to, by:
        - wyleczyc u dziecka zakazenia (przez podanie celowanego antybiotyku przez 7-10 dni na podstawie wczesniej zrobionego antybiogramu)
        - podanie odpowiedniej dawki furaginy (lub urotrimu) po wyleczeniu antybiotykiem jako leku podtrzymujacego
        - przeprowadzeniu badan majacych na celu wykluczenie wad wrodzonych (niestey procent dzieci majacych wady wrodzone ukladu moczowego, ktore nie sa wykryte skaldani do robienia takich badan): USG, cystografii i scyntygrafii

To sa pewne standardy, ktore wprowadzaja do swojej pracy nefrolodzy i urolodzy, ktorzy zajmuja sie zakazeniami ukladu moczowego u dzici (nie jacys ordynatorzy oddzialow niemowlecych).
        Tak samo, gdyby moje dziecko mialo problem z sercem poszlabym do kardiologa, a nie leczyla u pediatry. Podobnie uszy lecze u laryngologa, bo po to jest specjalista.

Tu kolejny raz podkreslam, ze lekarz pediatra ma POL ROKU nefrologii na studiach i nie robi specjalizacji zadnej z chorob ukladu moczowego. Wezcie to wreszcie pod uwage.
        • kiki1981 Re: co do furaginu 12.05.11, 22:38
          zapomniała dodać, że w trakcie hospitalizacji wykonano usg a późnie raz jeszcze powtórzono kiedy córka była strasza. I usg i cystografia wyszły prawidłowe.
        • momago Re: co do furaginu 12.05.11, 23:21
          A czy dopuszczasz taką możliwość, że zakażenie dróg moczowych mogło być jednorazowym incydentem spowodowanym np.niewłaściwą higieną (u dziewczynek zwłaszcza)? Po co te wszystkie specjalistyczne badania? Jeśli infekcje będą nawracać - wtedy zgadzam się - zaczynam szukać przyczyny i uruchamiam całą diagnostykę.
          A co do furaginy - swego czasu przynajmniej raz w roku miałam zakażenie układu moczowego leczone nolicinem. Przy kolejnej infekcji lekarz przepisał mi furagin. Nie pamiętam dokładnie dawkowania, ale według ulotki bierze się do 10 dni - mnie lekarz kazał brać do końca opakowania. To było jakieś 10 lat temu. I wiesz co? Od tamtej pory problem nigdy już nie powrócił. Mnie pomogła więc polecam.

"Podobnie uszy lecze u laryngologa, bo po to jest specjalista". - jakoś nie mogę sobie wyobrazić, że lekarz pierwszego kontaktu kieruje Cię z dzieckiem chorym na zapalenie ucha do laryngologa. I tak samo nie chce mi się wierzyć, że czekasz miesiąc na wizytę u specjalisty żeby wyleczył chore ucho. Nie dajmy się zwariować.

• kiki1981 Re: co do furaginu 13.05.11, 21:43
            U dorosłego lub starszego dziecka pewnie tak, ale jeśli zachoruje niemowle (tak jak moja córka jak miała 3m) to musi być hospitalizowane. Co do złej higieny to z tym jest problem u tak małego dziecka. Wiadomo kupki robi czasem kilka razy dziennie(moja nawet do 10) i mimo zachowania higieny bakterie przedostały się do układu moczowego. Później kiedy zachorowała miała ok 7 i 12m. Mimo tego, że od ostatniego wyjścia ze szpitala była myta po każdej kupce pod bieżącą to zachorowała. Przy właściwej higienie trzeba było wykluczyć ewentualne wady wrodzone stąd cystografia(bardzo stresująca dla niemowlaka). Teraz mała ma 17m i co miesiąc robimy posiew moczu, naszczęście bakteri brak.
            • momago Re: co do furaginu 13.05.11, 22:25
              Mój post był skierowany do madziulec. Przepraszam, powinnam to zaznaczyć. Tak jak napisałam wyżej - jeśli infekcje wracają dodatkowa diagnostyka jest konieczna.
      • madziulec Re: co do furaginu 11.05.11, 09:02
        Kiki, podaj mi nazwisko nefrologa.
        Chetnie sie z nim skontaktuje.

Moze byc na priv.
        • kiki1981 Re: co do furaginu 12.05.11, 22:35
          madziulec zgadza się. Przeczytaj to co napisałam wcześniej. Za każdym razem furagin był podany po skończonej antybiotykoterapi. Raz kiedy posiew wyszedł 10^4 zalecono sam furagin, który pomógł. Co do lekrzy pediatrów (ordynator oddz. niemowlęcego) to bym się nie zgodziła z tym, że nie wiedzą co robią. Jak się ma w domu 3m dziecko, które spada z wagi, traci apetyt, jest odwodnione to nie idzie się z nim do nefrologa tylko do pediatry,który daje skierowanie do szpitala bo coś jest nie tak. Na oddz. niemowlęcy robi musię wszystkie badania i diagnozuje infekcje dróg moczowych. Mieszkam w dużym mieście, w którym jest nowy szpital dziecięcy również w oddz. nefrologicznym. Córka pozostała na oddziale niemowlęcy, ale była konsultowana z nefrologiem. Nazwiska nefrologa to nie ma znaczenia bo leczenie odbyło się prawidłowo (najpierw antybioty a późnie już w domu furagin). Przy kolejnej większej infekcji przeprowadzono cystografię aby wykluczyć wadę wrodzoną i taki sam schemat leczenia j/w. Może i pediatrzy w przychodniach nie mają dużego pojęcia o leczeniu ZUM ale ordynator oddz. która jest profesorem i ma długi staż pracy jest godna zaufania tym bardziej, że wszystkie wyniki konsultuje z specjalistą nefrologiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka