Dodaj do ulubionych

utrata głosu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.11, 19:18
Witam. Zacznę od opisu sytuacji w których objawia się u mojej 4i pół miesięcznej córeczki utrata głosu, a mianowicie kiedy Maja głośno krzyczy i płacze przez chwilę, ze złości, traci głos i wtedy tak jakby skrzeczy. Czy jest to spowodowane jakąś chorobą/wadą czy też może 'dziedziczyć' tę przypadłość po mnie i po mężu (oboje tracimy głos podobnie jak nasza córeczka)?
Obserwuj wątek
    • Gość: iga_smyczynska Re: utrata głosu IP: 194.0.181.* 08.08.11, 13:46
      No jakby sama sobie odpowiedziałaś na to pytanie :) Dzieci czasem płaczą do utraty tchu i głosu.
    • aleksandra.lada Re: utrata głosu 10.08.11, 06:56
      Witam,
      jest wysoce prawdopodobne, że córka odziedziczyła po rodzicach specyficzny rodzaj funkcjonowania strun głosowych i krtani /zwłaszcza napięcia mięśni pierścienno - nalewkowych/ - stąd incydenty afonii. Proponuję jednak konsultację foniatryczną. Można nagrać taki epizod i zaprezentować lekarzowi w czasie wizyty.
      Aleksandra Łada
      • Gość: iwona Re: utrata głosu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 15:01
        Witam, przede wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Dziś byłam na konsultacji u lekarza pediatry (przy okazji szczepienia;)) i stwierdził, że córka jest całkowicie zdrowa a taka utrata głosu nie jest niczym groźnym i tak jak Pani napisała prawdopodobnie ma to po nas:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka