Dodaj do ulubionych

powiekszone migdalki

15.08.11, 22:21
Trzyletnia corka zawsze ma powiekszone migdalki, czasem tez pochrapuje, nie zawsze. Choruje niewiele, zdarzylo sie jej raz w roku przedszkolnym. Choruje na AZS od 3 miesiaca. Lekarze mowili, ze podloze nie jest alergiczne i ze bedzie zanikac, ale w lipcu skonczyla 3latka i skora jest okropna. czasami rany na palcach, zgieciach sa tak straszne, ze az plakac mi sie chce. W pazdzierniku bedziemy miec testy skorne.
Jakie jest postepowanie w przypadku powiekszonych migdalkow u dziecka, ktore nie choruje.
Czy moze to miec to zwiazek z azs i alergia. juz sama nie wiem czy mam targac mala do Polski do laryngologa bo tutaj sie chyba nigdy nie doczekam.
Pozdrawim Marta
Obserwuj wątek
    • dzidziunia_1 Re: powiekszone migdalki 16.08.11, 12:35
      Nasze dziecko (3 latka) ma powiększone migdałki, nie choruje często-może z 2 razy do roku, zwykłe przeziębienia bez antybiotyku. Laryngolog na wizycie zajrzał do noska, do buźki, zbadał uszka czy płyn się nie zbiera. Przepisał syrop Immunotrofina (bez recepty 5 ml dziennie przez 2/3 mies. i przerwa miesiąc, potem powtórka), do tego spray Avamys-jak dobrze pamiętam jest produkowany w Wielkiej Brytanii-u nas na recepte. Dziecko przestało chrapać, ma zamkniętą buźke, jak złapie katar to trwa kilka dni, przebiega łagodnie, na wizycie laryngolog stwierdziła brak zaczerwienienia migdałków, mniejsze rozpulchnienie. U nas zadziałało, tfu, tfu ;)
      A co do problemów skórnych, mieliśmy takowe, wszystko minęło po odrobaczeniu (zawiesina na owsiki). Po pełnej kuracji skóra dziecka zrobiła się ładna, bez wysypek. Pozdrawiam
    • kasiaalbrecht Re: powiekszone migdalki 21.08.11, 12:15
      jeśli przerost migdałków i 3 migdałka jest znaczny nawet bez częstych infekcji ale upośledza drożność nosa, sprzyja zapaleniom uszu lub wysiękowemu zapaleniu ucha ( obecność płynu za błoną bębenkową) rozważa się ich przycięcie, warto po powrocie wybrać się do laryngologa celem kwalifikacji i oceny słuchu plus alergolog

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka