Dodaj do ulubionych

dziwne odruchy

11.10.11, 21:33
Witam Pani Doktor!

od kilku msc niepokoi mnie pewne zachowanie synka, synek ma 2 latka (bez dwóch tyg.) zachowanie, które przybrało na sile i częstotliwosci, chodzi mianowicei o pewne ruchy wykonywane rączkami przypominające jakby strzelanie kciukami i machanie rączkami w powietrzu, nie ma jakiegoś stałego czynnika który powodowałby te ruchy, najczęściej zdarza się to w samochodzie , przy wychodzeniu z domu, po kąpieli. Synek rozwija sie prawidlowo, tzn, mówi, motoryka duża i mała także na dopowiednim poziomie, rozówj fizyczny także db. Wiem, że czesto takie tiki-odruchy kojarzane sa z chorobą ze spektrum autyzmu, ale w tym przypadku nie ma powiazań- pracowałam z dziećmi z tego typu schorzeniami ( jestem nauczycielem w przedszkolu integracyjnym), nie jestem laikiem jesli chodzi o autyzm. Zwlekałam z wizytą u lekarza, gdyż zganiałam to na karb odruchów pierwotnych, które do 2 lat zanikają. Prosze o radę do jakiego specjalisty się udać, jestem z Poznania więc konkretne adresy bardzo by mnie ucieszyły.
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: dziwne odruchy 16.10.11, 07:45
      moze byc to zespół tików, radziłabym wybrać sie do neurologa ale na spokojnie, niestety konkretnych adresów w Poznaniu nie znam
    • zdziwik Re: dziwne odruchy 16.10.11, 09:25
      Najlepszy neurolog w Poznaniu-dr Milecka. Przyjmuje na Kórnickiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka