Dodaj do ulubionych

Luźne śluzowe stolce...od czerwca

11.10.11, 22:35
Witam, Pani Doktor...pozwoliłam sobie zadać Pani jeszcze jedno pytanie...
Synek od czerwca ma "biegunki", biegunki napisałam w cudzysłowie bo nie do końca to prawdziwa biegunka bo jest mieszanie...zacznę może od początku...
W czerwcu podaliśmy synowi pierwszą dawkę Ismigen-u, w związku z tym że we wrześniu zaczynał przedszkole, a jak pisałam w poprzednim pytaniu do Pani ma bardzo częste zapalenia gardła/anginy, stwierdzona astma więc chcieliśmy go ciut wspomóc w walce z przedszkolną plagą chorób...po podaniu 2 tabletki pojawiły się luźne stolce ( 2- 3 dziennie ), nie wiem czy to przypadek ale tak to skojarzyliśmy...w okresie 20 dniowej przerwy w braniu tabletki bywało różnie - 1 luźna kupa dziennie, czasem 2-3 dni całkiem normalnie i znów 1-2-3 dziennie luźne zależy od dnia...pediatra kazała obserwować, powiedziała też że być może tak reaguje na Ismigen...W lipcu mieliśmy epizod 2- dniowej ostrej biegunki ( kilkanaście dziennie) . W sierpniu przyjął ostatnią dawkę Ismigen-u, a problem nadal trwa, z różnym nasileniem.
Oprócz tego że stolce są luźne, czasem jak woda, syn jest mega zagazowany, jak idzie do wc siedzi tam bardzo długo i męczą go straszliwie gazy, muszla w wc cała w kropkach od rozbryzganej kupy, czasami kupa jest w miarę ok, ale zagazowany jest za każdym razem, jest też tak że zrobi kupę w miarę ok a po niej wylatują z niego same mokre gazy i bardzo dużo samego śluzu.Dość często wygląda to tak, że mówi że boli go brzuch, idzie do wc odgazuje się, poleci luźna kupa i już jest ok.
Zrobiliśmy posiew kału i wynik to Candida al ++ , proteus vulagris pojedyńcze,e.coli średnio liczne.
W związku z tym syn dostał Flucorte i probiotyk.Za nim podaliśmy Flucorte próbowaliśmy dietą, odstawiliśmy mleko ( jako niemowlę syn miał nietolerancje laktozy - cuchnące kwasowe biegunki, pił Nutramigen, jak skończył 1,5 roku objawy nietolerancji zniknęły ) czekoladę, banany.Wydawało nam się że jest lepiej, a za 2-3 dni powtórka, dużych ilości śluzu, gazów, luźnych kup...
W tej chwili jest w trakcie terapii Flucortą, jednak boję się że problem nie zniknie bo przecież zdania lekarzy co do obecności candidy są podzielone - jedni mówią leczyć, inni ze nie trzeba...
Przyznam że jesteśmy zmęczeni tymi problemami, żal mi dziecka zgiętego w pół na wc i siedzącego tak po 40 minut...Ufam naszej pediatrze, jednak szukam jakiegoś rozwiązania, może wskazania drogi co jeszcze sprawdzić? jakie badanie zrobić?
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: Luźne śluzowe stolce...od czerwca 16.10.11, 07:56
      nie sadzę by przyczyna dolegliwosci była obecność candidy, niemniej jednak jak Państwo już lecza to kuracje należy zakończyć, przyczyną może byc nietolerancja dwucukrów, dysbakterioza, warto na razie zakończyc kurację, nadal podawać probiotyk, ew skontaktować się z gastrologiem, ew usg jamy brzusznej, jak wyglada dieta?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka