Dodaj do ulubionych

węzły chłonne

21.11.11, 10:08
Witam! Mój syn 3 latek ma powiększone węzły chłonne, właściwie chyba "od zawsze" ma powiększony trochę jeden na szyi, lekarz nie stwierdził nieprawidłowości w powiększeniu gdy był niemowlakiem. Tak sobie miał, aż do teraz, gdy jakieś dwa, trzy miesiące temu powiększył mu się drugi na szyi i teraz ma dwa jak ziarna grochu, czy fasoli. Lekarz kazał zrobić krew z rozmazem, OB, CRP, wszystko wyszło w normie. Syn jest trochę alergikiem, dokucza mu kaszel, bierze flixotide i singular, od jakiegoś miesiąca jest na diecie bez mleka bo miał biegunki. Martwię się czy te węzły chłonne to nie oznaka jakiej innej choroby? Czy tak może być, jak to mogę jeszcze sprawdzić?
Obserwuj wątek
    • galare Re: węzły chłonne 21.11.11, 11:35
      Mój synek też ma powiększone węzły na szyi - nazywam je guzkami. Badania krwi nic nie wykazały, dodatkowo zrobiliśmy usg wszystkich węzłów chłonnych - też wszystko OK.
      Podobno są dzieci, które tak mają i już.
      Ale dla własnego spokoju zrób usg.
    • zabulin Re: węzły chłonne 21.11.11, 12:18
      Moj prawie czteroletni syn też ma powiekszone węzły chłonne "od zawsze" chyba.
      Robilam wielokrotnie badania krwi, rozmaz, ob, itp (nawet toxoplazmoze) wsio ok.
      Usg, po roku znowu- węzły sie minimalnie powiększyły, nawet kształt się odrobine zmienił więc wylądowaliśmy w Prokocimiu w poradni hematologicznej.

Tam powtorzono morfologię, "obmacał" go hematolog i kazał zażyć coś na uspokojenie.
      Powiedział że nic mu nie jest.

Ja jestem zdania, ze moim obowiązkiem jako rodzica jest zrobić wszystko, zeby potem nie wyrzucać sobie zaniedbania, więc usg doradzam. Choćby dla uspokojenia.
      I to usg u dobrego lekarza. Polecanego.

Bo usg nie każdy umie robić, a węzły chłonne to jednak poważna sprawa.
    • kasiaalbrecht Re: węzły chłonne 21.11.11, 21:14
      jesli sa drobne i nie powiększają się , w badaniach wszystko w normie to tylko obserwacja:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka