Dodaj do ulubionych

co robic boli brzuszek?

01.12.11, 16:38
Witam
Moj synek jest po 3 seriach antybiotyk.niestety musial przerwac ostatni zinnat, poniewaz zaczely sie biegunki. dzis to drugi dzien, biegunki jak cos zje i ciagle mowi ze go boli brzuszek.wczoraj pani dr kazala nadal brac dicoflor, i gdyby byly ostre biegunki to nifuroksazyd. niestety ciagle go boli brzuszek, nic nie je , tylko pije. zaczynam sie bardzo martwic.wiem ze to napewno po antybiotykach, ale zastanawiam sie ile to bedzie trwalo? troszke dzis zjadl martchwianki, ale zaraz potem powiedzial ze go bardzo boli brzuszek.lezy skulony.czy powinnam przeczekac? czy cos podawac na bolacy brzuszek? bardzo rposze o rady.
Obserwuj wątek
    • mammajowa Re: co robic boli brzuszek? 01.12.11, 21:16
      badanie kału. na razie możesz meliskę/rumianek/koper włoski/anyż (w miksach też) do picia dawać. ma biegunkę/wymioty? możesz siemię lniane zalane wodą (tego "gluta") podawać. do jedzenia tylko bardzo lekkostrawne rzeczy typu kasza jaglana, gotowany ryż, ziemniaki. ewentualnie kisielki na soku (sok + wrzątek + mąka ziemniaczana). ew. nifuroksazyd i/lub nystatyna. i końskie dawki probiotyku. enterol też polecam.
    • misiowamama-2 Re: co robic boli brzuszek? 01.12.11, 21:22
      Na biegunki, bóle brzuszka bardzo dobry jest floridral, ale dla dzieci od 3-go roku życia. Nie wiem ile ma twój synek. Poza tym na pewno dietka lekkostrawna, ale o tym pewnie wiesz...Dicoflor to dobry pomysł, trzeba odbudować florę bakteryjną, która na pewno po kuracji antybiotykowej jest słaba. Jak bóle nie ustąpią to może należałoby zrobić USG? sama nie wiem...pozdrawiam
      • misiowamama-2 Re: co robic boli brzuszek? 01.12.11, 21:23
        acha, może warto zrobić badanie kału...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka