Dodaj do ulubionych

stridor krtaniowy

13.01.12, 17:25
dziecko ur. się ze stridorem, obecnie nic nie mówi, jest opóźnione psychoruchowo, rehabilitujemy go na wiele sposobów, ale zastanawia mnie 1 fakt, czy ten stridor który mu się jeszcze nie wchłonął ma wpływ na jego mowę, ssanie, gryzienie (z tym problem też jest)
do kiedy się całkowicie wchłonie ? miał do roku .... dziecko ma 15,5 mies.
Obserwuj wątek
    • aleksandra.lada Re: stridor krtaniowy 17.01.12, 17:01
      Witam,
      zanikanie cech stridoru nie jest wyznaczane u dziecka z zaburzeniami rozwoju ruchowego konkretnym miesiącem życia, /np.1 r.ż/, lecz osiągnięciem gotowości do utrzymywania pozycji wyższych - siad, stanie, chodzenie oraz prawidłowym napięciem mięśniowym. Stridor krtaniowy jest bowiem "dźwiękowym", zewnętrznym objawem wiotkości mięśni krtani i stopniowo zanika pod wpływem normalizacji napięcia mięśniowego oraz oddziaływania siły grawitacji w pozycjach wyższych, które przyjmuje i utrzymuje dziecko. Zatem - w przypadku Pani synka, wycofanie stridoru jest uzależnione od sukcesów i efektów rehabilitacji ruchowej.
      Aleksandra Łada
      • ninka909 Re: stridor krtaniowy 22.05.12, 13:16
        Witam:) Moja mała też ma Stridor! I tak czytam o tym. Czy to prawda, że bedzie opóźniona w rozwoju? Bedzie gorzej mówić i czy wogóle bedzie? Płakać mi się chce jak o tym myśle!

Nie charczy cały czas. Najczęściej kilkanaśnie minut po karmieniu, albo jak leży na plecach...

Proszę o rady co robić żeby ją nie męczyło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka