Dodaj do ulubionych

lactuloza pytanie do mam, które stosowały

16.01.12, 16:56
mojacórka 21 m-cy ma silne zaparcia chcę podać lactulozaę ale nie wiem w jakiej dawce dr z forum piszę że 1-3 ml/kg/dobę a na uotce jest 5 ml na dobę ile podawałyście i po jakiej dawce były u was efekty. czy przy lactulozie występowały u waszych dzieci wzdęcia?
Obserwuj wątek
    • kiki1981 Re: lactuloza pytanie do mam, które stosowały 16.01.12, 23:53
      moja ma 25m i również doskwierają jej zaparcia. Nam lekarz też zalecił laktulozę. Podaje ją już 4 dzień i efektu nie ma. Mam zalecone 2 x po łyżeczce (rano i wieczór). Moja córka wazy 11kg i sama nie wiem czy to nie zamało. Jutro podam troszkę więcej bo mała strasznie się męczy ale wzdęć nie ma. Co prawda puszcza bączki ale nie bolesne. Podbijam wątek.
      • lucky80 Re: lactuloza pytanie do mam, które stosowały 17.01.12, 12:10
        Dajcie po prostu za mało. Dajcie dziennie przynajmniej 1ml a kg. Po kilku dniach możecie jeszcze zwiększyć dawkę nawet do 15-20 ml. (w przypadku dziecka powyżej 10kg). I dawajcie regularnie przez przynajmniej miesiąc-dwa-trzy (o ile jest to oczywiście zaparcie nawykowe a nie jednorazowe). Możecie równiez spróbować forlax (niby nie wolno dla dzieci poniżej 8 roku) ale mi zalecił lekarz z CZD, daję pół saszetki co drugi dzień,po 10 dniach jest już lepiej, dziecko zalatwia się bez płaczu codziennie.
        • kasienka43 Re: lactuloza pytanie do mam, które stosowały 17.01.12, 16:12
          ja dawałam 3 razy po 5 ml - mały miał rok i 10 kg wagi - do czasu wyregulowania a później raz dziennie po 2,5 bodajże. Mały miał wzdęcia po tym, ale zaczął robić kupki normalne - wyregulowały mu się .. ok 2 tyg minęło i było ok . Przy systematycznym codziennym podawaniu. U siebie też brałam po 10 ml i zaparcia minęły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka