Dodaj do ulubionych

zapalenie gardła

20.04.12, 18:40
w ciągu miesiąca drugi raz mój synuś 6lat ma zapalenie gardła i wysoką gorączke powyżej 39*
za pierwszym razem byłam na dyżurze w szpitalu dostał biseptol upłynęło 2 i 1\2 tyg i znowu 39.6* i pediatra z rejonu stwierdza gardło i tym razem duomox czy tamten antybiotek był podany za krótko (5 dni )że tak szybko złapał kolejną infekcje
Obserwuj wątek
    • ragazza.bionda Re: zapalenie gardła 22.04.12, 23:11
      A może to infekcja wirusowa...
      Tyle się czyta, że:
      - na infekcje wirusowe antybiotyki po prostu nie działają,
      - również potrafią przebiegać z wysoką temperaturą.
      Zrób morfologię z rozmazem i crp. Pryskaj Tantum Verde lub Hasco Septem, które naprawdę dużo pomogą przy takiej infekcji.
      • dorek3 Re: zapalenie gardła 23.04.12, 10:15
        Wirusowe zapalenia gardeł moich dzieci potrafiły sie objawiać min gorączką do 40 stopni nawet. Tyle że w przeciwieństwie do anginy ustepowały w ciągu 3-4 dni.Leczone objawowo oczywiście.
        • ragazza.bionda Re: zapalenie gardła 23.04.12, 12:41
          Dobrze jest wiedzieć takie rzeczy ;-). W moim mieście antybiotykami leczą wszystko, więc trzeba szukać informacji z wielu źródeł na temat diagnozy danej infekcji. Teraz w takich sytuacjach najpierw gnam do labu, a potem ewentualnie podaję antybiotyk po konsultacji prywatnej z innym lekarzem. I tak na zeszłorocznych 10 antyboli, w tym roku nie zaliczyliśmy ani jednego mimo, że pediatra z ośrodka, do którego należymy zalecił już 2 antybole, przy rzekomych infekcjach gardłowych bez atrakcji gorączkowych i silnego bólu.
          • ragazza.bionda Re: zapalenie gardła 23.04.12, 12:45
            A poszliśmy się tylko osłuchać, bo syn przy pierwszej infekcji kaszlał 2 tygodnie, a przy drugiej 3 tygodnie, a osłuchowo było czysto.
          • misiowamama-2 do ragazza... 23.04.12, 14:42
            Hejka.
            Dużo chorujemy, jak wiesz, cieszyłam się, że jakoś ostatnio obywało się bez antybiotyków.
            Tym razem musiałam sie poddać :-( niestety. Od piątku walczyliśmy z zapaleniem gardła, wysoką gorączką 39st. Ale rozwinęła się angina ropna, i dziś dostaliśmy Augmentin. Widząc jak to sie rozwinęło (gardło jest okropne! jedna ropa!) sama uznałam, że tym razem antybiotyk konieczny.
            Drugi maluch podobnie, tyle, że nie ma gorączki i póki co raczej kaszel wirusowy. Mam nadzieję, że nie rozwinie sie również angina
            Właściwie to załamałam się totalnie... Te choróbska ciągną się od 19 stycznia
            Jakaś masakra... Już nie wiem co robić :-(
            pozdrawiam
            • ragazza.bionda Re: do ragazza... 24.04.12, 10:48
              U Nas leci czas a wszelkie drobne infekcje oprócz rotawirusa i ospy mijają w miarę spokojnie i bez dodatkowych atrakcji. Ostatnio to ja przechodziłam anginę ropną (jak ja to mówię, stara baba złapała takie świństwo), biorę jeszcze antybiotyk, a chłopaki na szczęście nie złapały.
              U młodszego po ospie pojawił się kaszel, który trwał 3 tygodnie. Obawiałam się, że może to wirusowe zapalenie płuc po ospie. Chodziliśmy często na osłuchiwanie i w końcu udaliśmy się prywatnie (szkoda mi było czasu na rejestrowanie się i dojazdy do innego miasta) do pulmunologa, który również stwierdził, że osłuchowo czysto. W końcu przeszło. Poza tym zmieniło się moje nastawienie (pisałam już o tym) do infekcji i nie latam od razu do lekarza, jeśli nic złego się nie dzieje. Jeśli już coś się przydarzy to do labu prywatnie, bo u Nas pediatrzy od razu dają antybiotyki nawet przy wirusówkach, tacy pediatrzy!!!
              Pozdrawiam Was ciepło i życzę szybkiego powrotu do zdrowia ;)
    • ewa.misko-wasowska Re: zapalenie gardła 23.04.12, 15:03
      Witam,
      może to faktycznie były infekcje wirusowe. Jeżeli jednak typowe anginy paciorkowcowe to Biseptol podany za pierwszym razem na te bakterie działa słabo, a tym bardziej podawany tylko 5 dni. Bardzo prawdopodobne, że bakterie "przeżyły" i rozwinęła się kolejna angina.
      Obie wersje trzeba brać pod uwagę.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka