Dodaj do ulubionych

Przygotowanie do badania urodynamicznego

26.10.12, 12:46
Córka (3 lata) ma mieć wykonane badanie urodynamiczne. Z zaleceń wynika m. in. że dzień przed badaniem ma dojść do wypróżnienia. W związku z tym mam następujące pytania:
1. Czy wystarczy podać czopek glicerynowy? (dziecko 3 letnie; waga ok18kg)
2. Czy konieczna jest lewatywa? (boję się że wykonanie jej dzień przed badaniem może mieć swoje negatywne skutki w trakcie badania)
3. Czy można podać espumisan i w jakiej dawce?
Obserwuj wątek
    • arwena23 Re: Przygotowanie do badania urodynamicznego 26.10.12, 14:50
      My robiliśmy badanie urodynamiczne dziecku wówczas 4 miesięcznemu,nie mieliśmy żadnych zaleceń co do przygotowania przed.
      Napisałaś że ma dojść dzień przed do wypróżnienia, a macie z tym problemy? Bo jeśli dziecko załatwia się normalnie, regularnie to jeśli zrobiłaby tą kupkę tak jak zwykle, dzień wcześniej nie dawałabym nawet czopka, co do lewatywy odpuść, dziecko ma się wypróżnić a nie wyczyścić jelita do czysta w końcu to nie kolonoskopia.
      Espumisan na pewno można podać, bo podaje się kropelki już noworodkom.
    • madziulec Re: Przygotowanie do badania urodynamicznego 26.10.12, 18:12
      Badanie urodynamiczne i espumisan?? A po co?
      Z tego co pamiętam to my tylko na bieżąco musieliśmy pić, ale to już w gabinecie.

Zresztą na szybko: urodyn.med.pl/?dzial=3 i nic nie pisze o wypróżnieniu.
    • trusia29 Re: Przygotowanie do badania urodynamicznego 26.10.12, 19:06
      O rany, takie badanie u małego dziecka? Miałam je w dorosłym życiu i wspominam bardzo niefajnie. Czy to naprawdę konieczne?
      Espumisan jest zbędny, jeżeli dziecko nie miewa wzdęć, tak samo czopek jeżeli normalnie się wypróżnia. Zaleca się to tylko wtedy, gdy są problemy z układem trawiennym, bo wlew dużej ilości płynu do pecherza może wtedy powodować nieprzyjemny ucisk lub też spowodować wcześniejsze parcie na mocz.
      • madziulec Re: Przygotowanie do badania urodynamicznego 26.10.12, 20:33
        Małe dzieci nie maja traumy po badaniach, nie pamietają tego po prostu.
    • annabee Re: Przygotowanie do badania urodynamicznego 27.10.12, 09:19
      Zostaliśmy poinformowani o tym, ze córka podczas badania urodynamicznego będzie miała wykonany przepływ cewkowy (uroflometrię) i cystometrię. To badanie jest potrzebne przed klasyfikacją do zabiegu endoskopowego obustronnych odpływów czynnych i biernych stopnia IV lub o zastosowaniu odpowiedniego leczenia farmakologicznego.

Dostaliśmy następujące zalecenie: "w dniu poprzedzającym badanie ok. godz. 18 należy doprowadzić do wypróżnienia - dzieciom do 1 r.ż. można podać doodbytniczo czopek glicerynowy, pozostali pacjenci - wykonać lewatywę (gotowy preparat do nabycia w aptece - enema, rectanal)".

Moje pytanie dotyczy innego niż lewatywa sposobu wypróżnienia u 3 letniej dziewczynki.
      • madziulec Re: Przygotowanie do badania urodynamicznego 27.10.12, 09:51
        Przepraszam, ale mnie aż serce boli jak czytam o farmakologicznym leczeniu jak to łądnie napisałaś obustronnych odpływów czynnych i biernych (co za nowomowa).
        Fajnie byłoby, gdyby jednak się ktos zdecydował czy to refluks czynny czy bierny.

Przy czym IV stopnia nie zostawia się do leczenia farmakologicznego.

Dlatego zastanawiam się gdzie Ty trafiłaś. No ale skoro ktos Ci radzi wypróznienie podczas gdy wypróznienie jest zbędne to moze trzeba się tam zapytać??????? (kiszki przy badaniach urodynamicznych nei muszą być puste bo nie badamy kiszek a pęcherz i jego czynnośc, to tak pokrótce)
    • annabee Re: Przygotowanie do badania urodynamicznego 31.10.12, 15:42
      Jesteśmy już po badaniu! Wykonane było w Nukleomedzie w Międzylesiu. Badanie przebiegło szybko i sprawnie (ok. 1,5h). Niestety zostały wykryte pewne nieprawidłowości związane z ciśnieniem w pęcherzu, pojemnością pęcherza oraz zaburzonym czuciem.

Z zaleceń: furagin, cardura, badanie moczu 1 raz w miesiącu i dziennik mikcji co 2-3 tygodnie;

Leczenie cardurą wstępnie zostało wdrożone na 3 miesiące z założeniem przedłużenia do roku. W tym czasie ponowne badania kontrolne: urodynamika, cystografia i scyntygrafia (rozłozone w czasie).

Decyzja o chirurgicznym leczeniu refluksów zostanie podjęta po rocznym leczeniu - pod warunkiem, że w tym czasie nie będzie przypadków ZUM.

Dodam, że obecnie praca nerek jest w normie.

Jestem na początku drogi leczenia córki. To dla mnie zupełnie nieznany i nie do końca zrozumiały temat. Wyniki badań będę jeszcze konsultowała z innym lekarzem. Póki co mniej więcej tyle z tego wszystkiego zrozumiałam. Jeżeli ktoś ma wiedzę w powyższym temacie to proszę o wpisy.
      • madziulec Re: Przygotowanie do badania urodynamicznego 31.10.12, 21:05
        U kogo konsultowałas???
        • annabee Re: Przygotowanie do badania urodynamicznego 02.11.12, 10:00
          Nefrolog - dr Maria Pniewska
          Urolog - dr Stanisław Warchoł
          • madziulec Re: Przygotowanie do badania urodynamicznego 02.11.12, 18:43
            Nazwiska mi kompletnie nieznane, ale rzeczywiście moga mi nic nie mówic, bo z refluksu u małego wyszliśmy w 2006 roku, więc jakis czas temu.
            Ja trafiłam do dr Rutki, potem konsultacja u dr Jurkiewicz (która zresztą ostrzykiwala małego), konsultacja u dr Gastoła i konsultacja u dr Śmigielskiego.
            Oczywiście ktos pomysli, że stuknieta matka. Ale w momencie, gdy zaczeto mówić o ostrzyknieciu moczowodów defluksem moja wiedza o refluksie, zumie itp była na dośc przyzwoitym poziomie, wiedzialam o tym, że mozna ostrzykiwac własną krwią dziecka, teflonem defluksem itp. Wiedzialam o przeszczepach moczowodów, wiedziałam o leczeniu zapobiegawczym.
            Znałam mniej więcej statysty6ki.

Stąd moje trafienie do kilku lekarzy, by sie upewnic co i jak, dopytac i wreszcie wybrać najlepsza drogę.
            Ty zrobisz jak uważasz.
            BTW urodynamikę robi się jednak u Paruszkiewicza na Wisniowej, on jest w tym najlepszy. Na Scyntygrafię leci się do Nukleomedu... To wiadomo od wielu, wielu lat.
    • 1mzeta Dziwne 02.11.12, 11:38
      Ostatnio dużo czytałam na temat tego badania i nawet PTG postuluje o zmianę ich własnych, a obecnych rekomendacji odnośnie tegoż badania tzn. o zmniejszenie częstotliwości wykonywania tego badania u dorosłych jako badania, które jest bardziej inwazyjne niż inne- PTG samo zwróciło uwagę na to, że obecnie jest możliwe przeprowadzanie badań mniej inwazyjnych, a dających miarodajny obraz tego jaki jest problem- np. USG 4D.

Nie wiem jakie są zalecenia odnośnie tego co należy, z czego nie należy robić przed badaniem ale ja bym dążyła do tego, żeby córkę zbadać najpierw inną- mniej inwazyjną metodą, która bardzo możliwe, że pokaże co i jak. Wg. mnie urodynamika u takiego dziecka to ostateczność.
      Sama takowej nie miałam od razu tylko właśnie USG 4D, które wykazało co i jak.
      • madziulec Re: Dziwne 02.11.12, 18:46
        Urodynamika pokaże CZYNNOŚĆ pęcherza, czego najlepsze USG nie wykaże. Pokaże tez cisnienie itp. Nie jestem specjalistą, ale mam wykresy z urodynamiki i mam obrazy z USG, to zupełnie inne badania.
        Co oczywiście wcale nei znaczy, że w części USG moze zastapic urodynamike.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka