Dodaj do ulubionych

szczepienie ospa i pneumokoki

10.06.13, 13:35
Witam, Pani Doktor mój niespełna 4 latek pod koniec października ubiegłego roku został zaszczepiony na ospę (pierwszą dawką). Do tej pory nie zaszczepiliśmy drugiej dawki, bo ciągle coś łapał i odwlekaliśmy szczepienie. Czy teraz mogę spokojnie szczepić drugą dawkę? I kiedy po tej szczepionce mogę najszybciej zaszczepić pneumokoki?
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam:)

Obserwuj wątek
    • ja-minka p.Doktor, a ospa +meningokoki 10.06.13, 21:36
      Dziecko ma 20 miesięcy i bardzo nie lubi odwiedzać przychodni,
      czy można równocześnie na jednej wizycie szczepić na ospę,
      pierwsza dawka na meningokoki?
      • mamasiasiulki Re: p.Doktor, a ospa +meningokoki 10.06.13, 22:02
        Wolno łączyć szczepionki, tylko podaje się w różne miejsca. Minimalny odstęp między dwiema różnymi szczepionkami zabitymi lub zabitą i żywą (ospa, mmr i inne rzadsze) jest w zasadzie dowolny, ale taki, by się ewentualne reakcje niepożądane (np. gorączka, złe samopoczucie) nie nakładały. Ja moją szczepiłam w poradni wojewódzkiej i radzili zwykle z tydzień po zabitej i koło 2-3 po żywej. Żywą po żywej można nie wcześniej niż po 4 tygodniach, tak samo - dwie dawki tej samej szczepionki. W jednym dniu można podawać, ale wkłuwać w oddalone miejsca (np. różne rączki i nóżka). Z tego, co wiem ospę z meningo można łączyć. Ospę z pneumo łączyli mojej Młodej w jeden dzień, meningo miała dwa tygodnie z hakiem później. Można sprawdzić w charakterystyce danej szczepionki dla pewności (różne są, zwłaszcza na meningo).

Z ospą jest tak, że druga dawka MINIMUM 6 tygodni po pierwszej, górnej granicy nie ma, ale najlepiej - do 3 miesięcy (najwyższy odsetek przeciwciał powstaje). Jeśli nie chorował, to ja bym szczepiła. Generalnie wszystkie ważne informacje zawierają publicznie dostępne charakterystyki produktu leczniczego (nie mylimy z ulotką!), warto przeczytać bo włos się czasem w przychodni jeży - nasza lekarka pierwsza wiedzę o varilrix czerpała z... kolorowej ulotki dla rodziców. I upierała mi się, że nie wolno szczepić na ospę przed terminem 1-wszego mmr-u w 13-tym miesiącu... Musiałam podpisać, że na własną odpowiedzialność szczepię - hi, hi, hi.
        • paul_ina Re: p.Doktor, a ospa +meningokoki 12.06.13, 01:38
          Zaraz zaraz... a można szczepić na ospę przed 13 mż?
          Chętnie bym zaszczepiła, w piątym miesiącu powinniśmy skończyć Hexę i Prevenar i aż do 13 miesiąca nic, a w domu grasuje przedszkolak...
          • paul_ina Re: p.Doktor, a ospa +meningokoki 12.06.13, 01:44
            Doczytałam - po ukończeniu 9 mż, jedna dawka. Dzięki :)
    • ewa.misko-wasowska Re: szczepienie ospa i pneumokoki 12.06.13, 06:47
      Witam,
      szczepionka p/pneumokokom nie jest szczepionką żywą, więc odstęp po szczepieniu p/ospie może być dowolny,
      pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka