Dodaj do ulubionych

grupa krwi

28.06.13, 23:47
Witajcie! Mam takie pytanie odnośnie grupy krwi mojego synka. Ja mam grupę krwi AB rh+, a mój synek 0 rh- czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to możliwe, bo wszędzie w internecie czytam, że nie ma takiej opcji aby dziecko mogło mieć taką grupę. Może są jakieś wyjątki?!!! Przecież wiem napewno, że to moje dziecko tym bardziej, że jest do męża podobny jak dwie krople wody. Bardzo proszę o odpowiedź!
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: grupa krwi 29.06.13, 06:49
      Witam,
      a w jakim wieku jest dziecko? Poniżej 2 r.ż. antygeny krwinkowe mogą jeszcze nie dojrzeć i może być problem z oceną grupy krwi,
      pozdrawiam serdecznie
    • alpepe Re: grupa krwi 29.06.13, 11:08
      niby nie ma takiej opcji, ale moja babcia miała rh+, a moja mama ma rh-. I jest to pewne, bo babcia urodziła troje dzieci, grup krwi jej oznaczano nie raz, moja mama miała transfuzję krwi i ma na pewno A1B rh-.
      • mamasiasiulki Re: grupa krwi 30.06.13, 14:38
        Akurat Rh jest dominujący dodatni, więc heterozygota Rh+/- ma Rh+, a dziecko może odziedziczyć Rh-. Takie meandry genetyki...
    • e-kasia27 Re: grupa krwi 29.06.13, 11:31
      Nie możliwe.

Zbadaj krew swoją i dziecka jeszcze raz.
      • dulcysia00 Re: grupa krwi 29.06.13, 18:49
        Nie wiem czy chodzi ci o to że ma grupę krwi 0 czy o ten Rh (-) , ja i mąż mamy B RH (+) a synowie 0 Rh (-), na 100 % pewne.
        • dulcysia00 Re: grupa krwi 29.06.13, 18:55
          jej, ale zakręcona jestem dziś ;)
          pewnie że o to 0 Ci chodzi ;)
          ja bym sprawdziła jeszcze raz i jeszcze raz ;) i swoją też ;)
          • najma78 Re: grupa krwi 29.06.13, 21:52
            Zdaje sie bardzo rzadkie ale mozliwe.
            • muszelka1982 Re: grupa krwi 29.06.13, 22:36
              dzisiaj byłam jeszcze raz na pobraniu krwi synka, a to badanie miał robione 2 lata temu jak miał 5 lat, bo miał robiony zabieg usunięcia migdałka, ale jakoś wtedy nie zwróciłam na to uwagi. Dzięki dziewczyny za odzew. Pozdrawiam
              • muszelka1982 Re: grupa krwi 01.07.13, 22:49
                Nie no dzisiaj padłam jak odebrałam wynik!!! Odbieram wynik, a tam jak byk napisane A Rh- to się tak wkurzyłam i pytam kto przeprowadza te badania, bo poprzednio im inny wynik wyszedł! Kobieta nie umiała mi odpowiedzieć jak to się stało. Boże moje dziecko miało robiony zabieg, a gdyby potrzebna byłaby mu wtedy krew, a przetoczono mu inną, która nie pasowała, bo ktoś źle ją oznaczył!!!Dzięki Bogu teraz już wiem jaką grupę krwi ma moje dziecko.
                • mamasiasiulki Spokojnie 03.07.13, 01:52
                  Przede wszystkim jeszcze przed samym ewentualnym podaniem robi się jedno badanie - już nie oznaczenie tylko bezpośrednią krzyżówkę, dlatego tragiczne pomyłki niemal się obecnie nie zdarzają. Robi się ją także dlatego, że układ grup głównych wraz z Rh to tylko ułamek dopasowywania grup - spory, ale do kompletu i tak daleko. Reszty się poza stacjami krwiodawstwa nie oznacza, bo nie ma sensu, ale na jednostkach pisze się chyba (nie daję głowy czy wszędzie) cały układ. To inny powód, dla którego warto oddawać krew ;-p Ja do porodu szłam przebadana od prawej do lewej przez swoją stację krwiodawstwa - z kartką z dokładnym oznaczeniem podgrup, testem Coombsa, całą wirusologią robioną metodami genetycznymi niedostępnymi dla zwykłego śmiertelnika i innymi bajerami :-) Polezzam oddawanie wampirka :-) A po drugie, to jeszcze nie słyszałam by osobom bez np. hemofilii trzeba było po migdałkach przetaczać krew - badanie robi się raczej rutynowo. Pozdrawiam.
    • marcysiaw1 rowniez pytam 01.07.13, 16:28
      Moje dziecko lat 7 , grupa krwi 0RH-, przy czy i ja i maz mamy 0RH+, o pomoylce w grupie krwi dziecka nie ma raczej pomylki gdyz mial przetaczana krwe kilka razy wiec sprawdzili to dokladnie, zawsze mnie to dziwi jak to mozliwe?
      • bbuziaczekk Re: rowniez pytam 02.07.13, 22:20
        Ja i maz tez mamy 0RH+ oboje ale nie wiemy jaka maja dzieci.
        Z tego co czytalam to moga byc zarowno 0RH+ jak i 0RH-
        Kiedys jeszcze bedac w ciazy wlasnie tak sobie czytalam o grupach krwi i pisalo ze dziecko wcale nie musi miec + jesli oboje rodzice maja bo moze miec -
        • pokusa84 Re: rowniez pytam 03.07.13, 00:08
          Ja ma grupę krwi B rh - a mąż 0 rh +. Nasze córki mają B rh - i 0 rh -
          :) obie minusowe po mamusi :)
          • mamasiasiulki Już tłumaczę :-) 03.07.13, 01:44
            Każdy z nas ma w swoim organizmie po parze wszystkich genów: jeden od ojca, jeden od matki (każda komórka jajowa i plemnik ma tylko połowę kodu genetycznego). Cud natury "ukrywający" i "unicestwiający" na przykład wiele ciężkich chorób genetycznych. Najprościej rzecz ujmując istnieją tzw. geny dominujące i recesywne. Gen dominujący wystarczy odziedziczyć po jednym rodzicu by się ujawnił, a recesywny trzeba odziedziczyć po obojgu rodzicach - tak jest na przykład w przypadku wielu chorób, ale i grup krwi. Genem recesywnym jest czynnik Rh. Osoba, która po obojgu rodzicach ma Rh+ zawsze będzie miała dzieci Rh+, gdy ma Rh+, ale po jednym z rodziców odziedziczyła "nieujawniony" minus - może mieć dzieci Rh-, osoba z Rh- z partnerem Rh- będzie miała dzieci Rh- i tylko takie. Genem recesywnym jest także ten od grupy głównej 0, Czyli by było 0 musi być od obojga rodziców, a ojciec i matka równie dobrze mogą mieć B lub A, nie mogą natomiast - AB. Jak łatwo się domyślić - osoba z grupą AB od jednego rodzica ma A, od drugiego - B. Tyle, że grupy krwi są - jak się w pewnym momencie okazało - duuużo bardziej skomplikowane niż układ AB0 i Rh - dlatego krew bezpośrednio przed podaniem jest poddawana tzw. krzyżówce by wykluczyć najpoważniejsze powikłania. Dla ciekawostki - podobnie jest z kolorem oczu - dominują ciemne, a dwie osoby o oczach jasnych, "niebieskich" tylko takie dzieci mogą mieć :-) Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka