Dodaj do ulubionych

Ostr zapalenie zatok nosowych.

01.07.13, 17:03
Taka diagnoza postawiona przez pediatrę na dyżurze. Objawy: gorączka 38,6st. Duuuuży, gęsty zalegający katar ( przy tym kaszel suchawy). Katar koloru żółtego.
Przepisane: otrivin, marimer, inhalacje z soli fizj.
No dobrze, z rozpoznaniem mogę się zgodzić, tym bardziej że katar już od prawie 3-ch tygodni, z tym że w piątek objawy nasilily się i dostał gorączki. ale w międzyczasie leczony mucofluidem, cały czas nos oczyszczany marimerem, dostaje sinupret. Mucofluid odstawiony po 10-ciu dniach , został zastapiony otrivinem na 3 dni przed wystapieniem gorączki.
I teraz moje pytanie. Czy Przepisane przez p. dr. otrivin, marimer, inhalacje i sinupret cos pomogą skoro juz tyle to sie ciągnie? Czy nie powinno coś innego się zastosować? Może jakiś antybiotyk, zeby to przerwać?
Prosze o doradzenie co zastosować w takiej sytuacji
dziękuję
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Ostr zapalenie zatok nosowych. 01.07.13, 17:59
      w jakim wieku dziecko?
      • misiowamama-2 Re: Ostr zapalenie zatok nosowych. 02.07.13, 10:58
        5 lat
    • ewa.misko-wasowska Re: Ostr zapalenie zatok nosowych. 01.07.13, 20:43
      Witam,
      nałożenie się gorączki na opisane objawy może sugerować nadkażenie bakteryjne i rzeczywiście antybiotyk byłby wskazany,
      pozdrawiam serdecznie
      • misiowamama-2 pani doktor... 02.07.13, 11:00
        dziękuję. a czy mogła by Pani zasugerować jakim antybiotykiem można leczyć. I czy taki bezpośrednio do noska, czy zwykły do wypicia?
        • ewa.misko-wasowska Re: pani doktor... 02.07.13, 12:30
          powinien być podany doustny (gorączka), w zależności od niedawno stosowanych jeżeli to będzie pierwsze leczenie antybiotykiem to amoksycylina, jak kolejne - amoksycylina z kwasem klawulanowym, cefuroksym aksetylu wg rekomendacji leczenia ostrego bakteryjnego zapalenia zatok obocznych nosa,
          pozdrawiam serdecznie
          • misiowamama-2 Re: pani doktor... 02.07.13, 14:08
            jeszcze raz bardzo dziękuje i pozdrawiam
    • filipek1811 Re: Ostr zapalenie zatok nosowych. 02.07.13, 21:27
      Sinupret też wam pomoże,ja mam go sprawdzonego super sprawa,zawsze przy katarze daję synkowi maks do 2 tyg schodzi ładnie cały katar tylko po Nim barwa kataru jest zielona,ale schodzi wszystko naprawdę,podawać można przy dużym ciągnącym katarze i mniejszym i nawet z antybiotykiem tak nawet teraz ja podaję Fifi zażywa Klacid i sinupret.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka